HOME | JUDECATORI | PROCURORI | C.S.M | JURINDEX | INALTA CURTE DE CASATIE SI JUSTITIE | MINISTERUL JUSTITIEI | CURTEA CONSTITUTIONALA
avocati mediatori executori lichidatori notari publici portalul Instantelor contact
» ICCJ
11.11.2013 | Rodica BULIGA
Inalta Curte de Casatie si Justitie va avea un nou vicepresedinte
facebook   yahoo   printeaza    
Judecatorul Ionut Matei, propus de CSM in functia de vicepresedinte al ICCJ
Sectia pentru judecatori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a avizat astazi favorabil propunerea de numire a judecatorului Ionut Matei in functia de vicepresedinte al Inaltei Curti de Casatie si Justitie. Propunerea a fost avizata cu unanimitate de voturi si va fi inaintata presedintelui Traian Basescu in vederea numirii.

 

In cadrul interviului sustinut la CSM, Ionut Matei a declarat ca este nevoie ca instanta suprema sa aiba un nou sediu, insa considera ca actualul sediu sa fie pastrat pentru Sectia penala.

De asemenea, printre obiectivele enumerate de judecatorul Ionut Matei se afla pregatirea intrarii in vigoare a noului Cod penal, unificarea jurisprudentei si judecarea dosarelor de mare coruptie intr-un ritm rapid. 

Ionut Matei este judecator din 1995. A activat la Judecatoria sectorului 3, Tribunalul Bucuresti si Curtea de Apel Bucuresti, iar in noiembrie 2007 a promovat la ICCJ in urma unui interviu sustinut in prezenta fostului sef al sectiei penale, Anton Pandrea. In noiembrie 2011, judecatorul Ionut Matei a fost desemnat membru in colegiul de conducere al ICCJ.

In ceea ce priveste istoricul deciziilor pe care judecatorul Ionut Matei le-a luat, acesta a fost presedintele completului de judecata care a decis condamnarea la doi ani de inchisoare cu executare a fostului premier Adrian Nastase, dar a facut parte si din completele de judecata care au decis  achitarea lui Paul Pacuraru (fond), condamnarea fostului deputat PSD, Mihai Sireteanu (recurs), condamnarea deputatului PDL Cosmin- Mihai Popescu (fond), condamnarea (fond) a fostului ministru PNTCD Ioan –Avram Muresan si a deputatului PDL Eugen Badalan (fond).

Totodata, Ionut Matei a facut parte din completul care a redus pedeapsa lui Ion Balint, zis Nutu Camataru, de la noua ani de inchisoare la doar doi ani, sapte luni si 17 zile.

Potrivit art. 53, alin (1) din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor, numirile in functia de presedinte si vicepresedinte al ICCJ se fac pe o perioada de trei ani, cu posibilitatea reinvestirii o singura data, dintre judecatorii Inaltei Curti de Casatie si Justitie care au functionat la aceasta instanta cel putin doi ani.

Presedintele, vicepresedintele si presedintii de sectii ai Inaltei Curti de Casatie si Justitie sunt numiti de catre presedintele Romaniei, la propunerea Consiliului Superior al Magistraturii.

 


Cuvinte cheie: sectia pentru judecatori a csm, avizat favorabil, propunerea de numire, unanimitate de voturi, vicepresedinte iccj, judecator MATEI IONUT MIHAI
 
ALTE TITLURI
Acceptand sa utilizati acest site, declarati in mod expres si implicit ca sunteti de acord cu Termenii si Conditiile impuse de SC CND LEGALIS SRL. Preluarea si reproducerea informatiilor si imaginilor publicate pe site-ul www.magistrati.ro se poate face doar cu respectarea Termenilor si Conditiilor.
© Copyright SC Avocatura.com SRL 2005-2020 ©   Copyright SC CND LEGALIS SRL 2011-2020