HOME | JUDECATORI | PROCURORI | C.S.M | JURINDEX | INALTA CURTE DE CASATIE SI JUSTITIE | MINISTERUL JUSTITIEI | CURTEA CONSTITUTIONALA
avocati mediatori executori lichidatori notari publici portalul Instantelor contact
» CSM
16.12.2013 | Rodica BULIGA
Oana Schmidt-Haineala, presedintele Consiliului Superior al Magistraturii
facebook   yahoo   printeaza    
Presedintele CSM: Modificarile Codului penal vor fi cuprinse in informarea catre CE transmisa pana la sfasitul saptamanii
Oana Schmidt-Haineala, presedintele Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), a declarat in cadrul unei emisiuni de televiziune ca ultimele modificari ale Codului penal adoptate de Parlament vor fi incluse in informarea pe luna decembrie catre Comisie Europeana (CE), care va fi transmisa pana la sfarsitul saptamanii.

 

"Noi, oricum, informam Comisia Europeana, lunar, referitor la toate elementele de interes, pe MCV. Nu a plecat (n.r. — informarea pe luna decembrie), dar va pleca si va include aceste aspecte, cu siguranta. Pana la finele saptamanii. Este raportul de progrese pe care il trimitem, e in practica noastra. Orice institutie care are competente din perspectiva MCV informeaza periodic, lunar respectiv, cu privire la evolutiile relevante si este clar ca atat timp cat implementarea noilor coduri si stabilitatea cadrului normativ reprezinta chestiuni de referinta pentru Comisia Europeana, este evident ca ne vom referi la ele si vom face exact istoricul din perspectiva noastra si din punctul nostru de vedere", a afirmat seful CSM, care a explicat ca va fi transmis la Bruxelles punctul de vedere inaintat Parlamentului

Intrebata daca intentioneaza sa atraga atentia si altor organisme, in afara de Comisia Europeana, presedintele Consiliului a precizat: "O sa analizam si o sa vedem".

Totodata, Oana Schmidt-Haineala a vorbit si despre modificarile Codului penal si de legea privind amnistia si gratierea. In acest sens, seful CSM a sustinut ca solutia este la Curtea Constitutionala si ca spera sa fie declarate neconstitutionale aceste initiative legislative.

"Apoi, sigur, Parlamentul va fi tinut de limitele deciziei CCR. Dar in forma in care sunt acum reprezinta un regres major pentru Romania, sincer. (...) Semnalul este clar, unul negativ, evident. (...) In momentul in care noi, magistratii, stim foarte bine ca activitatea noastra este sub lupa CE, ca trebuie sa atingem anumite standarde in modul in care aplicam legea, este descurajant sa vezi ca nu mai ai ce sa aplici, ca nu mai ai o lege care sa-ti permita sa raspunzi nevoilor de aparare sociala. Ce inseamna nevoi de aparare sociala? Daca o societate se confrunta la un moment dat cu un anumit fenomen, atunci legislatia pentru combaterea si prevenirea fenomenului respectiv trebuie sa devina mai dura sau sa se mentina cel putin la gradul de duritate pe care il avea, in niciun caz sa se creeze tot felul de portite pentru exonerarea, pentru scaparea de raspundere penala a unor persoane", a mai aratat seful CSM.

Haineala a adaugat ca toate efectele acestei situatii vor fi sterse printr-o eventuala decizie de neconstitutionalitate a CCR insa perceptia CE nu va putea fi inlaturata.

"Șterge efectele in plan concret, la modul ca nu vom mai avea niste acte normative cu un astfel de continut. Ceea ce nu va sterge o eventuala decizie a Curtii Constitutionale va fi perceptia CE asupra noastra. Repet, avem obligatia de a mentine cadrul legislativ pe ce inseamna anticoruptie, pe ce inseamna legislatie privind integritatea, intact. Or, noi exact asta nu am facut si efectul asta imi vine greu sa cred ca se va sterge sau se va sterge prea usor din perceptia CE", a mai spus ea.

In ceea ce priveste afectarea negocierilor pentru admiterea in Schengen, Haineala a reiterat ca o astfel de initiativa e un regres.

"M-am uitat si eu la declaratiile oficialilor europeni. Cred ca la ora asta Schengen-ul nu e un subiect pentru noi si cred ca, desi, ma rog, teoretic, subiectul Schengen nu se conexeaza cu MCV, dar pe de alta parte, probabil ca pe undeva exista o asociere a celor doua teme pe agenda europeana si, dupa cum am spus, e un regres major. O astfel de initiativa e un regres", a punctat presedintele Consiliului Superior al Magistraturii.

 


Cuvinte cheie: comisia europeana, presedintele csm, modificari, codului penal, informarea catre ce, transmisa, procuror Schmidt Haineala Oana Andrea
 
ALTE TITLURI
Acceptand sa utilizati acest site, declarati in mod expres si implicit ca sunteti de acord cu Termenii si Conditiile impuse de SC CND LEGALIS SRL. Preluarea si reproducerea informatiilor si imaginilor publicate pe site-ul www.magistrati.ro se poate face doar cu respectarea Termenilor si Conditiilor.
© Copyright SC Avocatura.com SRL 2005-2019 ©   Copyright SC CND LEGALIS SRL 2011-2019