HOME | JUDECATORI | PROCURORI | C.S.M | JURINDEX | INALTA CURTE DE CASATIE SI JUSTITIE | MINISTERUL JUSTITIEI | CURTEA CONSTITUTIONALA
avocati mediatori executori lichidatori notari publici portalul Instantelor contact
» CSM
06.01.2014 | Rodica BULIGA
Judecatorul Adrian Bordea, actualul vicepresedinte al CSM
facebook   yahoo   printeaza    
CSM isi alege noua conducere. Judecatorul Adrian Bordea, candidat la functia de presedinte
Plenul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) se reuneste astazi pentru a alege noul presedinte si noul vicepresedinte care vor conduce institutia in anul 2014. Judecatorul Adrian Bordea, actualul vicepresedinte al CSM, va candida la functia de presedinte al CSM, au declarat surse judiciare, citate de Agerpres.

 

Astfel, potrivit acelorasi surse, judecatorul Adrian Bordea si-a anuntat candidatura printr-un email transmis la sfarsitul saptamanii membrilor CSM, alaturi de proiectul de management.

Totodata, la functia de vicepresedinte al CSM ar putea candida procurorul Gheorghe Muscalu, sustin sursele citate, insa acesta nu si-a anuntat oficial candidatura.

Plenul CSM se reuneste astazi pentru a-si alege noua conducere, candidatii pentru functiile de presedinte si vicepresedinte putandu-se inscrie inclusiv in timpul sedintei.

Potrivit site-ului CSM, pe ordinea de zi a sedintei plenului de luni se afla atat alegerea noii conduceri, cat si prezentarea raportului de activitate al institutiei pe anul 2013, in mandatul procurorului Oana Schmidt-Haineala, presedinte, si al judecatorului Adrian Bordea, vicepresedinte.

In 10 decembrie 2013, plenul Consiliului a luat act de demisia lui Adrian Bordea din functia de vicepresedinte incepand cu 7 ianuarie 2014. Oficiali ai CSM au explicat atunci ca Adrian Bordea demisioneaza pentru a se putea alege, concomitent, presedintele si vicepresedintele Consiliului.

Adrian Bordea a fost ales in aceasta functie la sfarsitul lunii februarie 2013, in timp ce presedintele Consiliului, Oana Schmidt-Haineala, pe 4 ianuarie 2013.

Alegerea vicepresedintelui CSM, programata initial pe 4 ianuarie 2013, a fost amanata de mai multe ori. Procedura a fost reluata dupa ce judecatorii Alina Ghica si Cristi Danilet si-au retras candidaturile pentru aceasta functie, in contextul in care majoritatea instantelor din tara votasera pentru revocarea lor din functia de membru al CSM.

CSM are in componenta 19 membri: noua judecatori si cinci procurori alesi de magistrati in adunarile generale ale instantelor si parchetelor si validati de Senat, doi reprezentanti ai societatii civile alesi de Senat si trei membri de drept — ministrul Justitiei, presedintele ICCJ si procurorul general al Romaniei. Mandatul membrilor alesi este de sase ani, fara posibilitatea reinvestirii.

Consiliul este condus de un presedinte, ajutat de un vicepresedinte, care fac parte din sectii diferite, pentru un mandat de un an, care nu poate fi reinnoit.

Presedintele si vicepresedintele CSM sunt votati dintre cei 14 membri alesi, avand dreptul sa candideze doar cei noua judecatori si cinci procurori alesi in adunarile generale ale instantelor si parchetelor. Nu pot candida la functiile de presedinte si vicepresedinte membrii de drept ai CSM: presedintele Inaltei Curti de Casatie si Justitie, procurorul general al Romaniei, ministrul Justitiei si reprezentantii societatii civile.

Conducerea CSM este aleasa prin votul membrilor plenului, iar daca presedintele este judecator, vicepresedintele trebuie sa fie procuror si invers.

Cei care vor candida pentru sefia CSM trebuie sa pregateasca un proiect managerial pentru a-si convinge colegii cu privire la viziunea pe care o au in legatura cu gestionarea competentelor Consiliului si rezolvarea aspectelor legate de resursele umane din sistemul judiciar si proiectele aflate in derulare. 

La sedinta de astazi si-a anuntat prezenta si presedintele Romaniei, Traian Basescu. Participarea sefului statului la sedinta CSM este programata pentru ora 13.00, potrivit Administratiei Prezidentiale.

 


Cuvinte cheie: candidatura, vicepresedinte, csm, noua conducere, judecator, candidat la functia de presedinte, alegeri, sedinta, basescu, judecator BORDEA ADRIAN, procuror Muscalu Gheorghe
 
ALTE TITLURI
Acceptand sa utilizati acest site, declarati in mod expres si implicit ca sunteti de acord cu Termenii si Conditiile impuse de SC CND LEGALIS SRL. Preluarea si reproducerea informatiilor si imaginilor publicate pe site-ul www.magistrati.ro se poate face doar cu respectarea Termenilor si Conditiilor.
© Copyright SC Avocatura.com SRL 2005-2019 ©   Copyright SC CND LEGALIS SRL 2011-2019