HOME | JUDECATORI | PROCURORI | C.S.M | JURINDEX | INALTA CURTE DE CASATIE SI JUSTITIE | MINISTERUL JUSTITIEI | CURTEA CONSTITUTIONALA
avocati mediatori executori lichidatori notari publici portalul Instantelor contact
» CSM
06.01.2014 | Rodica BULIGA
CSM isi alege conducere in sedinta de astazi
facebook   yahoo   printeaza    
Procurorii Gheorghe Muscalu si Bogdan Gabor si-au depus candidatura pentru functia de vicepresedinte CSM
Procurorii Gheorghe Muscalu si Bogdan Gabor, membrii alesi ai CSM, si-au depus oficial candidatura pentru functia de vicepresedinte al Consiliului Superior al Magistraturii. Proiectele de management ale celor doi procurori care candideaza pentru functia de vicepresedinte al Consiliului au fost publicate luni dimineata pe site-ul CSM.

 

Astfel, procurorul Bogdan Gabor arata, in proiectul sau, ca presedintele si vicepresedintele CSM au obligatia de a asigura conditiile organizatorice pentru ca obiectivele generale (de a asigura independenta justitiei si a magistratilor, de imbunatatire si credibilizare a actului de justitie, de responsabilizare a sistemului judiciar), sa poata fi indeplinite de catre intregul consiliu. 

"Pe de alta parte,intrarea in vigoare a noilor coduri, tendintele celorlalte puteri ale statului de a avea unele imixtiuni in justitie, reclama ca activitatea Consiliului Superior al Magistraturii in indeplinirea rolului sau constitutional sa fie cat mai credibila. In acest sens revine ca o obligatie a Consiliului Superior al Magistraturii sa aiba un dialog institutional corect si coerent cu celelalte puteri ale statului, sa intensifice comunicarea cu organismele europene, cat si cu organismele judiciare din statele Uniunii Europene", se arata in proiectul citat de Agerpres.

Totodata, procurorul Bogdan Gabor considera ca, prin prisma experientelor ultimilor ani, este necesara instituirea unui instrument judiciar mai eficient care sa fie pus la dispozitia Consiliului Superior al Magistraturii, in vederea indeplinirii obligatiilor ce-i revin. 

Printre obiectivele pe care Bogdan Gabor si le propune se numara implicarea activa a CSM in toate activitatile de implementare a noilor coduri, un dialog constant cu toate structurile Ministerului Public, cu instantele de judecata si cu Ministerul Justitiei si cu puterea executiva, pentru asigurarea finantarii sistemului judiciar pentru indeplinirea conditionalitatilor si reactia prompta Consiliului, ori de cate ori valori fundamentale ca independenta justitiei sunt afectate sau periclitate prin actiunile unei alte puteri in stat sau ale mass-media.

Procurorul Gheorghe Muscalu sustine la randul sau dialogul cu celelalte institutii ale statului, cu precadere cu judecatorii si procurorii, ai caror reprezentanti sunt membrii Consiliului, si cu asociatiile profesionale ale acestora. 

"Consiliul Superior al Magistraturii trebuie sa sanctioneze ferm orice incalcare a legii de catre judecatori si procurori, dar, in acelasi timp, trebuie sa apere magistratii impotriva oricaror abuzuri, de orice fel, impotriva oricarei imixtiuni — din afara sistemului si din cadrul sistemului si trebuie sa apare sistemul in ansamblul lui si sa-l protejeze impotriva atacurilor din partea altor puteri ale statului care au ca rezultat incalcarea independentei justitiei", sustine Muscalu in proiectul sau. 

Printre obiectivele programului sau se numara intarirea si consolidarea locului si rolului CSM ca organ colectiv de decizie administrativa, garant al independentei justitiei, astfel cum prevede Constitutia Romaniei, cresterea eficientei actului de justitie si consolidarea pozitiei, a locului si rolului autoritatii judecatoresti in cadrul puterilor statului precum si problemele complexe ce deriva din activitatea Inspectiei Judiciare ori cele care vizeaza pregatirea prin intermediul Institutului National al Magistraturii si Școlii Nationale de Grefieri.

Alte obiective sunt cresterea transparentei in activitatea CSM si abordarea unui mod pragmatic de comunicare publica, cat si consolidarea relatiilor profesionale cu institutiile si autoritatile publice direct implicate sau cu atributii decizionale in ceea ce priveste infaptuirea actului de justitie, cu asociatiile profesionale ale magistratilor judecatori si procurori, alte asociatii care concura la infaptuirea actului de justitie — in plan intern precum si cu institutii si organisme internationale. 
"Presa scrisa si vorbita trebuie sa beneficieze de conditii corespunzatoare in sediul CSM, si ma refer aici in primul rand la amenajarea unui spatiu cu aceasta destinatie, pentru a putea lua la cunostinta de deciziile CSM in timp real si a le transmite in spatiul public fara distorsionari", considera Gheorghe Muscalu. 

 


Cuvinte cheie: procurorii, si-au depus candidatura, functia de vicepresedinte, csm, proiect, independenta justitiei, procuror Muscalu Gheorghe, procuror Gabor Bogdan
 
ALTE TITLURI
Acceptand sa utilizati acest site, declarati in mod expres si implicit ca sunteti de acord cu Termenii si Conditiile impuse de SC CND LEGALIS SRL. Preluarea si reproducerea informatiilor si imaginilor publicate pe site-ul www.magistrati.ro se poate face doar cu respectarea Termenilor si Conditiilor.
© Copyright SC Avocatura.com SRL 2005-2019 ©   Copyright SC CND LEGALIS SRL 2011-2019