HOME | JUDECATORI | PROCURORI | C.S.M | JURINDEX | INALTA CURTE DE CASATIE SI JUSTITIE | MINISTERUL JUSTITIEI | CURTEA CONSTITUTIONALA
avocati mediatori executori lichidatori notari publici portalul Instantelor contact
» Ştiri
15.01.2014 | Rodica BULIGA
Presedintele Curtii Constitutionale a Romaniei (CCR), Augustin Zegrean
facebook   yahoo   printeaza    
Presedintele CCR: Sesizarea privind Codul Penal e facuta de 96 de judecatori ai ICCJ, trebuie sa fim pe masura asteptarilor lor
Presedintele Curtii Constitutionale a Romaniei (CCR), Augustin Zegrean, a declarat miercuri, inainte de sedinta in care se dezbat sesizarile privind modificarile Codului Penal, ca este "o tema grea", deoarece sesizarea ICCJ este facuta de 96 de judecatori iar membrii CCR vor trebui sa fie cel putin pe masura asteptarilor acestora.

 

"Este o tema grea, pentru ca de data asta sesizarea este facuta de 96 de judecatori de la ICCJ si sigur ca trebuie sa fim cel putin pe masura asteptarilor lor si sigur ca este o tema care a fost mult discutata. Lumea asteapta, va trebui sa fim destepti", a afirmat Zegrean, citat de Agerpres.

Referitor la faptul ca parlamentarii ar fi o categorie speciala, deosebiti de alti functionari, seful CCR a sustinut ca este vorba de un "joc de cuvinte".

"Aici este, pana la urma, un joc de cuvinte, ei spun ca nu sunt functionari publici. Nu asta este tema aici in discutie, problema este ca situatia functionarilor publici este reglementata intr-o lege a functionarilor publici (...), dar aici este vorba despre functionarii publici in general. Codul Penal are o alta viziune asupra functionarilor publici. O s-o deslusim", a spus presedintele Curtii.

Mai mult, intrebat daca aceia care dau banii inapoi dupa ce i-au furat prin abuz in serviciu ar trebui scutiti partial de pedeapsa, Zegrean a raspuns: "Dupa ei, da".

Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR) dezbate astazi cele trei sesizari formulate de Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) si de Partidul Democrat Liberal (PDL) privind modificarile aduse Codului Penal.

Camera Deputatilor a aprobat pe 10 decembrie anul trecut un proiect de modificare a Codului Penal, respins de Senat in octombrie 2012.

PDL a formulat doua sesizari la CCR privind articolele din Codul Penal referitoare la conflictul de interese, definitia functionarului public si prejudiciul cauzat prin comiterea de infractiuni.

Și ICCJ a decis sa sesizeze Curtea Constitutionala cu privire la modificarile aduse Codului Penal, apreciind ca se incalca mai multe dispozitii ale Legii fundamentale: "egalitatea in drepturi", "cetatenii sunt egali in fata legii si a autoritatilor publice, fara privilegii si fara discriminari".

Dispozitiile criticate excepteaza de la dispozitiile art. 147 din Codul Penal, care definesc notiunile de "functionar public" si "functionar", precum si de la dispozitiile art. 175, care definesc notiunea de "functionar public", o serie de categorii de persoane — "Presedintele Romaniei, deputatii si senatorii, precum si persoanele care isi desfasoara activitatea in cadrul unei profesii liberale, in baza unei legi speciale si care nu sunt finantati de la bugetul de stat".

 


Cuvinte cheie: presedintele ccr, codul penal, 96 de judecatori, iccj, augustin zegrean, modificarile codului penal
 
ALTE TITLURI
Acceptand sa utilizati acest site, declarati in mod expres si implicit ca sunteti de acord cu Termenii si Conditiile impuse de SC CND LEGALIS SRL. Preluarea si reproducerea informatiilor si imaginilor publicate pe site-ul www.magistrati.ro se poate face doar cu respectarea Termenilor si Conditiilor.
© Copyright SC Avocatura.com SRL 2005-2019 ©   Copyright SC CND LEGALIS SRL 2011-2019