HOME | JUDECATORI | PROCURORI | C.S.M | JURINDEX | INALTA CURTE DE CASATIE SI JUSTITIE | MINISTERUL JUSTITIEI | CURTEA CONSTITUTIONALA
» CSM
16.01.2014 | Nicoleta CRISTEA
Ce crede CSM despre modificarea Legii privind Curtea Constitutionala
facebook   yahoo   printeaza    
Propunere de modificare a Legii Curtii Constitutionale. CSM: Nu se justifica!
Pe masa Consiliului Superior al Magistraturii a ajuns un proiect de modificare si completare a Legii 47/1992, privind organizarea si functionarea Curtii Constitutionale a Romaniei. Ultima modificare privind acest act normativ a avut loc in 2010. De aceasta data insa, Directia legislatie, documentare si contencios a CSM spune ca schimbarile propuse nu se impun la acest moment.

 

Propunerea de modificare a legii privind organizarea si functionarea CCR a fost trimisa CSM de catre Secretarul General al Parlamentului Romaniei, initiativa legislativa apartinand Grupului Parlamentar UDMR. Cu toate acestea, initiativa e departe de a fi o noutate intrucat in mare, "modificarile” nu sunt altceva decat propuneri de revenire la forma initiala a actului normativ aflat in dezbatere.

Propunerea legislativa se supune spre dezbatere si adoptare la Camera Deputatilor, fiind prima camera sesizata, in timp ce Senatul este camera decizitionala. Prima modificarea supusa atentiei Directiei legislatie, documentare si contencios a CSM se refera la judecatorul care este competent sa judece exceptiile de neconstitutionalitate ridicare in dosare.

"Orice exceptie de neconstitutionalitate trebuie trimisa CCR prin incheierea judecatorului, urmand ca verificarea conditiilor de admisibilitate sa revina judecatorului desemnat ca raportor de catre presedintele Curtii, iar nu judecatorului de drept comun, deoarece acesta din urma nu are atributii de jurisdictie constitutionala”. In varianta care se aplica astazi, procedura de solutionare a exceptiei de neconstitutionalitate presupune parcurgerea etapei procedurale judecatoreasca, care consta in invocarea exceptiei in cadrul unui proces si in pronuntarea judecatorului asupra acestui incident procedural, finalizata eventual cu sesizarea Curtii Constitutionale.

In situatia actuala, Directia legislatie, documentare si contencios  spune ca modificarea nu se justifica. Un motiv ar fi acela ca judecatorul - raportor nu poate da o solutie in lipsa intregului dosar, dat fiind ca nicaieri nu apar mentiuni privind inaintarea tuturor actelor catre CCR. O alta propunere dezbatuta este aceea de modificare a Art 29 alin 4 din lege, caz in care, spune Directia, se adauga doar un cuvant - "va”, care nu e de natura sa schimbe sensul textului.

"Se observa ca, in raport de continutul propunerilor formulate se doreste practic, sa se revina, in esenta, la forma initiala a legii. Or prin Legea 138/1997 au fost modificate aceste dispozitii, prevazandu-se expres competenta judecatorului cauzei (instantei) de a examina admisibilitatea exceptiei de neconstitutionalitate”, a precizat Directia.

Alte modificari propuse tin si de suspendarea cauzelor pana la solutionarea exceptiilor.In ceea ce priveste aceasta propunere, Directia a subliniat ca, in urma cu cativa ani, CCR a constatat ca prin adoptarea Legii pentru modificarea si completarea Legii 47/1992, vointa legiuitorului este aceea de a elimina invocarea exceptiei de neconstitutionalitate in alt scop decat cel prevazut de Constitutie si lege, preintampinand, pentru viitor, exercitarea abuziva de catre parti a acestui drept procesual.

 Cu alte cuvinte, garantarea unui proces echitabil tine si de celeritatea solutionarii cauzei. Concluzia finala a fost aceea ca "a reveni la forma initiala a Legii 47/1992 nu se justifica”. 

 


Cuvinte cheie: lege 42/1997, curtea constitutionala, camera deputatilor, senatul romaniei, propunere modificare lege ccr
 
ALTE TITLURI
Acceptand sa utilizati acest site, declarati in mod expres si implicit ca sunteti de acord cu Termenii si Conditiile impuse de SC CND LEGALIS SRL. Preluarea si reproducerea informatiilor si imaginilor publicate pe site-ul www.magistrati.ro se poate face doar cu respectarea Termenilor si Conditiilor.
© Copyright SC Avocatura.com SRL 2005-2021 ©   Copyright SC CND LEGALIS SRL 2011-2021