HOME | JUDECATORI | PROCURORI | C.S.M | JURINDEX | INALTA CURTE DE CASATIE SI JUSTITIE | MINISTERUL JUSTITIEI | CURTEA CONSTITUTIONALA
» ICCJ
16.01.2014 | Rodica BULIGA
Livia Stanciu, presedintele Inaltei Curti de Casatie si Justitie
facebook   yahoo   printeaza    
Presedintele ICCJ: A fost foarte grav ca s-a urmarit acea modificare a notiunii de functionar public
Livia Stanciu, presedintele Inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ), sustine ca "a fost foarte grav" faptul ca s-a urmarit modificarea notiunii de functionar public si ca admiterea de catre Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR) a sesizarii referitoare la modificarile aduse Codului penal arata ca demersul ICCJ a fost "legal si corect".

 

"Imprejurarea ca CCR si-a insusit in totalitate motivatia hotararii pronuntate de catre Instanta Suprema pentru noi demonstreaza inca o data ca demersul care a fost exercitat de catre ICCJ a fost un demers corect, legal. A fost foarte grav faptul ca s-a urmarit acea modificare a notiunii de functionar public", a declarat Livia Stanciu astazi la sediul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).

Mai mult, aceasta a adaugat ca isi pune foarte mari semne de intrebare in legatura cu cei care au afirmat ca acea modificare era "mai mult decat legala", desi acestia sunt absolventi de drept.

"Am auzit apoi reactii, sigur, poate ale politicienilor care nu sunt specialisti in domeniul dreptului pana la un punct ar fi justificate, dar cei care afirma ca sunt absolventi ai Facultatii de drept — care poate intamplator sau nu, nu stiu, au exercitat si anumite functii judiciare—, faptul ca au facut afirmatii ca acea modificare era mai mult decat legala pentru mine imi pune foarte mari semne de intrebare", a afirmat sefa ICCJ, potrivit Agerpres.

Curtea Constitutionala a Romaniei a decis miercuri ca modificarile aduse Codului penal sunt neconstitutionale. PDL formulase doua sesizari la CCR privind articolele din Codul penal referitoare la conflictul de interese, definitia functionarului public si prejudiciul cauzat prin comiterea de infractiuni.

In acelasi context, presedintele Inaltei Curti de Casatie si Justitie a declarat ca afirmatiile premierului Victor Ponta referitoare la dosarele aflate pe rolul ICCJ sunt "extrem de grave" si nu pot conduce decat la decredibilizarea justitiei si la scaderea increderii populatiei in actul de justitie.

"Faptul ca premierul Romaniei, si imi pare rau ca trebuie sa spun acest lucru, pentru ca nu m-am asteptat, sigur, poate in calitatea domniei sale de presedinte al PSD ar fi putut sa faca diverse afirmatii, dar ca premier al Romaniei sa induci ideea ca la ICCJ dosarele se judeca, mai exact, celeritatea solutionarii cauzelor difera in raport de culoarea inculpatilor este extrem de grav. Sa faci afirmatii ca in aceste dosare solutiile se pronunta nu pe baza de probe, ci pe alte criterii, eventual pe ingerinte politice in actul de justitie, este de asemenea foarte grav", a afirmat Stanciu, potrivit sursei citate.

In plus, sefa ICCJ a sustinut ca premierului "nu ii este permis" sa faca declaratii in timp ce se judeca un dosar si nici sa emita aprecieri cu privire la un inculpat.

"L-am auzit pe premier facand aprecieri de genul `eu nu ma pronunt decat dupa ce hotararile sunt definitiv pronuntate de catre judecatori`. Sa isi aminteasca de faptul ca intr-un interviu, pe care l-am auzit, de data recenta, s-a pronuntat si nu este pentru prima oara. Prima oara nu am intervenit, cand a facut afirmatii in timp ce se judeca un dosar care viza un alt politician, respectiv Becali George, si nu este permis premierului Romaniei sa faca declaratii intr-un sens sau altul, sa faca aprecieri cu privire la persoana unui inculpat, ca, din punctul domniei sale, este un om extraordinar de bun, care a facut mult bine societatii, atata timp cat dosarul acela se afla pe rolul instantei", a mai aratat Livia Stanciu, adaugand ca premierul a facut aceeasi afirmatie si cu privire la Relu Fenechiu, care are dosar aflat pe rolul instantei.

"Sa-i lase pe colegii judecatori! Sa nu mai faca afirmatii de acest gen, care nu pot conduce decat la decredibilizarea justitiei, la scaderea increderii populatiei in actul de justitiei. L-am auzit tot pe premier spunand si inducand ideea, o ideea grava, ca la ICCJ aceiasi judecatori pronunta intr-o faza procesuala in unanimitate o solutie de achitare, dupa care aceiasi judecatori ai Sectiei penale, tot in unanimitate, pronunta o solutie de condamnare. Este extrem de grav", a subliniat presedinta instantei supreme.

Potrivit acesteia, judecatorii ICCJ sunt total nemultumiti de reactiile premierului.

"Cred ca ati sesizat ca noi am manifestat intotdeauna decenta. Nu am iesit dupa fiecare atac exercitat de catre politicieni", a mai spus Stanciu.

 


Cuvinte cheie: presedintele iccj, modificare, notiunii de functionar public, ccr, codul penal, victor ponta, acuzatii, declaratii
 
ALTE TITLURI
Acceptand sa utilizati acest site, declarati in mod expres si implicit ca sunteti de acord cu Termenii si Conditiile impuse de SC CND LEGALIS SRL. Preluarea si reproducerea informatiilor si imaginilor publicate pe site-ul www.magistrati.ro se poate face doar cu respectarea Termenilor si Conditiilor.
© Copyright SC Avocatura.com SRL 2005-2021 ©   Copyright SC CND LEGALIS SRL 2011-2021