HOME | JUDECATORI | PROCURORI | C.S.M | JURINDEX | INALTA CURTE DE CASATIE SI JUSTITIE | MINISTERUL JUSTITIEI | CURTEA CONSTITUTIONALA
» ICCJ
06.02.2014 | Rodica BULIGA
Livia Stanciu, presedintele Inaltei Curti de Casatie si Justitie
facebook   yahoo   printeaza    
Presedintele ICCJ: Guvernul trebuia sa amane intrarea in vigoare a noului Cod penal
Presedinta Inaltei Curti de Casatie si Justitiei, Livia Stanciu, este de parere ca Guvernul putea sa amane intrarea in vigoare a noului Cod Penal cu cateva luni, astfel incat sa fie elaborat un proiect de lege pentru operarea anumitor modificari.

 

"N-am cerut ca pentru anumite modificari, acestea sa fie operate pe cale de ordonanta de urgenta, ci, intr-adevar, prin lege, printr-un eventual proiect de lege. Dar pana la 1 februarie acest proiect de lege putea fi dat. Daca se aprecia, cum a apreciat acum si Guvernul, ca anumite modificari — gen cele care vizeaza articolele 5 si 6 din noul Cod Penal care se refera la aplicarea legii penale mai favorabile — nu pot fi operate pe cale de ordonanta de urgenta, ci numai pe cale de lege, se putea, sa zicem, amana intrarea in vigoare a acestui nou Cod Penal cu cateva luni de zile, astfel incat sa poate fi dat dat acel proiect de lege", a declarat Livia Stanciu joi la CSM.

Potrivit Agerpres, ea a precizat ca in OUG sunt cuprinse marea majoritate a propunerilor ICCJ, ce au urmarit evitarea unor disfunctionalitati la nivelul instantelor, dar sunt si altele, de fond, pe care nu le-a regasit nici in ordonanta, nici in proiectul de lege.

"Eu inteleg ca Guvernul a precizat ca o serie de modificari nu trebuie sa fie operate pe ordonanta de urgenta, ci prin proiect de lege. Dar propunerile instantei supreme sunt facute de foarte multa vreme catre Ministerul Justitiei. (...) Deja Codul Penal fiind intrat in vigoare, chiar daca s-ar face in perioada imediat urmatoare o astfel de modificare, ea va deveni operanta doar pentru faptele savarsite dupa intrarea in vigoare a acelei legi, pentru faptele comise pana la eventuala intrare in vigoare a acelei legi toti vor beneficia de legea penala mai favorabila", a adaugat presedinta Instantei Supreme.

Totodata, Livia Stanciu a admis ca exista o problema cu articolul privind interceptarile si ca dovada este ca este prevazut in proiectul de lege aprobat de Guvern.

"Dovada faptul ca l-am vazut trecut pe un proiect de lege. Deci, fiind trecut pe noul proiect de lege pe ideea de a fi discutat in Parlament, din punctul meu de vedere exista probleme. (...) Ati vazut ca in proiectul de lege se introduce un aliniat 14 la articolul 138 care vizeaza masurile de supraveghere si el este cu norma de trimitere la dispozitiile articolului 305 aliniat 1 din Codul de Procedura Penala, care vizeaza inceperea urmarii penale in rem. Deci, o problema este, o sa vedem cum va fi rezolvata de Parlament", a mai spus sefa ICCJ.

 


Cuvinte cheie: presedintele iccj, guvernul, amanare, intrarea in vigoare, noului cod penal, proiect de lege, operarea anumitor modificari, judecator STANCIU LIVIA DOINA
 
ALTE TITLURI
Acceptand sa utilizati acest site, declarati in mod expres si implicit ca sunteti de acord cu Termenii si Conditiile impuse de SC CND LEGALIS SRL. Preluarea si reproducerea informatiilor si imaginilor publicate pe site-ul www.magistrati.ro se poate face doar cu respectarea Termenilor si Conditiilor.
© Copyright SC Avocatura.com SRL 2005-2021 ©   Copyright SC CND LEGALIS SRL 2011-2021