HOME | JUDECATORI | PROCURORI | C.S.M | JURINDEX | INALTA CURTE DE CASATIE SI JUSTITIE | MINISTERUL JUSTITIEI | CURTEA CONSTITUTIONALA
avocati mediatori executori lichidatori notari publici portalul Instantelor contact
17.02.2014 | Rodica BULIGA
Presedintele CCR, Augustin Zegrean
facebook   yahoo   printeaza    
Presedintele CCR: Judecatorii CCR au respins 26 de articole si alineate din propunerea de revizuire a Constitutiei
Judecatorii Curtii Constitutionale a Romaniei (CCR) au decis ca 26 dintre articolele si alineatele proiectului de revizuire a Legii fundamentale sunt neconstitutionale, potrivit declaratiei presedintelui CCR, Augustin Zegrean.

 

Astfel, propunerea judecatorilor Curtii, este pentru unele din acestea eliminarea din corpul proiectului, in timp ce pentru alte articole din propunerea de revizuire recomandarea este de reformulare a textelor pentru o mai buna punere in acord cu celelalte articole constitutionale.

"Am propus pentru unele articole declararea lor ca neconstitutionale si eliminarea lor din propunerea de modificare a Constitutiei. La altele am facut recomandari de modificare sau de corelare a textelor. Mi se par normal sa facem aceste recomandari fiindca pentru asta am fost sesizati. Nu putem sa trecem cu vederea daca se fac greseli de punere in text sau de corelare. Am facut doar recomandari. Sigur ca este o decizie. Sper ca in doua saptamani sa o motivam.Va fi o decizie mare, mai mult de o suta de pagini fiindca este mult de scris. Raportul a avut mai mult de 400 de pagini. Speram ca cei care sunt indreptatiti sa hotarasca cu privire la modificarea Constitutiei, deci Parlamentul, sa tina seama de ce am spus noi aici. Acolo unde sunt obligati sa tina seama, vom verifica din nou legea, dupa ce trece prin Parlament, daca se respecta sau nu decizia Curtii. In rest, este alegerea lor sa tina seama sau nu de recomandarile facute", a spus Augustin Zegrean, potrivit Agerpres, la finalul sedintei in care a fost discutat proiectul de revizuire a Legii fundamentale.

Totodata, potrivit sursei amintite, Zegrean a precizat ca daca in Comisia pentru revizuirea Constitutiei, unde urmeaza sa se intoarca proiectul de lege, nu se va tine cont de recomandarile formulate de CCR, atunci "se risca sa apara o Constitutie cu defecte, cu texte necorelate intre ele, cu texte in care la un articol se spune ca presedintele face ceva si in alt articol se spune ca premierul face lucrul acela".

"Sper ca vorbim intre oameni civilizati si cu oameni cu mintea la purtator si se va tine seama de lucrurile astea", a spus presedintele CCR.

Intrebat daca, in opinia sa, revizuirea Constitutiei este oportuna in conditiile in care judecatorii Curtii au decis ca 26 de articole si alineate din propunerea de modificare sunt neconstitutionale, Zegrean a raspuns ca o revizuire merita facuta si numai pentru un articol.

"Foarte multa lume spune ca americanii nu si-au modificat Constitutia de 200 de ani. Este gresit. Au facut 180 de amendamente. Pentru un articol merita, daca trebuie modificat. Daca se considera ca un articol din Constitutie trebuie modificat, merita facut", a conchis Zegrean.

 


Cuvinte cheie: presedintele ccr, judecatorii, ccr, au respins, 26 de articole si alineate, propunerea de revizuire a constitutiei, augustin zegrean, legea fundamentala, neconstitutionale
 
ALTE TITLURI
Acceptand sa utilizati acest site, declarati in mod expres si implicit ca sunteti de acord cu Termenii si Conditiile impuse de SC CND LEGALIS SRL. Preluarea si reproducerea informatiilor si imaginilor publicate pe site-ul www.magistrati.ro se poate face doar cu respectarea Termenilor si Conditiilor.
© Copyright SC Avocatura.com SRL 2005-2020 ©   Copyright SC CND LEGALIS SRL 2011-2020