HOME | JUDECATORI | PROCURORI | C.S.M | JURINDEX | INALTA CURTE DE CASATIE SI JUSTITIE | MINISTERUL JUSTITIEI | CURTEA CONSTITUTIONALA
avocati mediatori executori lichidatori notari publici portalul Instantelor contact
06.11.2011 | stirile.rol
facebook   yahoo   printeaza    
Justiție romaneasca: cand magistrații cu salarii de 120.000 de lei pe an se judeca cu propriile instanțe
parte dintre magistrații care sunt si presedinți de instanțe, si-au dat in judecata propriile instituții, au castigat sporuri dintre care mai exotice, apoi au executat silit instanțele, blocandu-le conturile. Desi exista o lege care reglementeaza plata drepturilor salariale restante, unii judecatori o ignora. In acelasi timp, aceiasi magistrați sefi, aflați in razboi cu statul, au salarii intre 70 si 120.000 de lei pe an. Sursa: AGERPRES
O verificare dispusa de Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) arata ca, pana in acest moment, au fost executate silit conturile a trei instante din tara. Finantare acestora a fost blocata chiar de angajatii acestor institutii, in unele cazuri fiind vorba de magistrati cu functii de conducere, adica ordonatori secundari de credite, cei care stabilesc cum se cheltuie banii institutiilor pe care le conduc.
Raportul CSM arata ca "au fost executate silit conturile Tribunalului Valcea, ale Curtii de Apel Bucuresti si ale Tribunalului Bucuresti, dar cereri de executare silita au fost formulate si de catre judecatorii de la instante din raza Tribunalelor Dolj, Mehedinti, Brasov, Neamt, Constanta, Prahova, Curtea de Apel Iasi, Curtea de Apel Ploiesti". 
 
In frunte cu seful 
Mai exact, in iulie 2011, presedintele Tribunalului Valcea anunta Minsiterul Justitiei ca a fost blocat contul de cheltuieli materiale al tribunalului in urma unei executari silite. Decizia a fost luata in urma unei sentinte a Judecatoriei Ramnicu Valcea din 2008, care a ramas definitiva printr-o decizie din 2010 a Curtii de Apel Pitesti. In cauza cu pricina, printre cateva zeci de judecatori care se judeca cu statul si au blocat conturile propriilor institutii, regasim pe judecatorul Dinescu Petre, presedintele Tribunalului Valcea si pe Carmen Eugenia Verdes, vicepresedinta Tribunalului Valcea. 
 
Drepturi fara limita 
Cei doi, impreuna cu alti aproximativ 40 de colegi, in baza unei decizii a Judecatoriei Ramnicu Valcea, au pus poprire pe conturile institutiei pentru care lucreaza si pe care o conduc. "Datoriile" revendicate se ridica la 3.665.005 de lei si sunt compuse din diferite sporuri cum ar fi 15% spor de confidentialitate, sau stimulentul financiar "dicriminatoriu" acordat doar judecatorilor cu vechime intre 0 si 3 ani. Un astfel de "stimulent" este de 1500 de lei pe luna. Sumele restante au ajuns de ordinul milioanelor de lei, dupa ce colegii magistrati au hotarat acordarea acestor drepturi retroactiv, incepand cu anii 2004 sau 2005 si pana in prezent, indexate cu inflatia. 
 
Au blocat contul, apoi au anuntat ministerul 
Dand dovada de un cinism iesit din comun, cei doi magistrati amintiti au blocat contul de cheltuieli curente al institutiei pe care o conduc, apoi au trimis o adresa Ministerului Justitiei prin care il anuntau pe Predoiu ca Tribunalul Valcea are conturile blocate in urma executarii silite.
Situatia este fara hilara, avand in vedere ca exista o ordonanta de urgenta care spune clar ca sumele castigate de personalul bugetar in urma unor hotarari judecatoresti definitive se platesc esalonat, de-a lungul a mai multor ani. Cu toate acestea, instantele nu au tinut cont de acest act normativ si au incuviintat executarile silite. 
 
Vicepresedintele CAB nu iarta nimic
Cazul nu este singular. La fel s-a intamplat cu contul Curtii de Apel Bucuresti care a fost executat, prin poprire, in mai multe randuri. Printre executarile silite finalizate apare si cea formulata de fosta vicepresedinta a Curtii de Apel Bucuresti, Doina Anghel. Judecatoarea a castigat cam tot ce a cerut, incepand cu sporul de confidentialitate in valoare de 15% din salariul brut lunar incepand din 2004 si pana in 2009, pana la obligarea Curtii de Apel sa treaca in carnetul de munca drepturile banesti acordate in urma unor hotarari judecatoresti. In mai 2010, Tribunalul Bucuresti valideaza poprirea ceruta de Anghel. Cateva luni mai tarziu, judecatoarea blocheaza conturile institutiei in care detinea functia de vicepresedinte. Pe rolul tribunalului, Anghel, alaturi de alti celebri magistrati inca se judeca pentru "drepturi banesti spor 15%". 
 
Membru CSM - drepturi maxime, responsabilitati minime 
Tribunalul Bucuresti a executat in mai 2011 conturile Ministerului Justitiei si ale Ministerului Finantelor cu 1.729.296 de lei. Trei luni mai tarziu, in baza unei sentinte a unei judecatorii, alti 926.000 de lei au ajuns in conturile magistratilor. In august 2011, alte 5,5 milioane de lei au fost oprite din conturile ministerului Justitiei.
Fata de acest aspect, raportul CSM rata ca "cererile de executare silita impotriva debitorului Tribunalul Bucuresti, care au fost finalizate, vizau judecatorii de la Judecatoria Sector 3, printre care si domnul judecator Marius Badea Tudose, presedintele JS3, membru al CSM, judecatorii de la Judecatoria Sectorului 4, printre care doamna judecator Corina Puschin (la momentul finalizarii executarii silite exercita functia de presedinte al Sectiei a III-a Civila a Tribunalului Bucuresti) si doamna judecator Mariana Feldioreanu - vicepresedintele Judecatoriei sector 4 Bucuresti", se arata in nota inspectiei. Tudose a executat Ministerul Justitiei printr-o decizie a instantei unde el era presedinte. Ulterior, a fost ales in CSM. 
 
Cazuri similare
Cazuri asemanatoare mai gasim, cu precizarea ca dosarele nu s-au finalizat inca. Astfel, exista cereri de executare silita formulate de judecatori si de personal auxiliar la Tribunalul Neamt. Judecatoarea Laura Elena Filioreanu se regaste printre magistratii Tribunalului Neamt care se razboieste cu Ministerul Economiei si Finantelor pentru un salariu majorat.
La Curtea de Apel Ploiesti au fost inregistrate cereri de executare silita formulate de judecatorii curtii si ai Tribunalului Prahova. Printre semnatari, se regasesc judecatorii Valentina Gheorghe, presedintele CA Ploiesti si Adrian Remus Ghiculescu, vicepresedintele aceleasi instante. 
 
Fenomenul se raspandeste in tara
Bani mai multi de la stat vrea si presedinta Judecatoriei Medgidia, Isabela Stanescu. Ea a cerut executarea silita a Tribunalului Constanta. Colegii de la judecatoria Constanta i-au dat dreptate. La Curtea de Apel Cluj exista doua cereri de executare silita a instantei. Printre semnatari, il regasim pe Gheorghe Valentin Chitidean, presedinte al Sectiei penale si pentru cauze cu minori si familie.
Nici procurorii nu sunt dispusi sa renunte la privilegiile acordate candva, abrogate si apoi recastigate cu brio cu sustinerea colegilor judecatori. Impotriva Parchetului General si a unitatilor de parchet din subordine s-au inregistrat 73 de cereri de executare silita dar, inca nu au fost semnalate cazuri in care sa se fi blocat conturile Ministerului Public. 
 
CSM: magistratii se judeca cu statul, nu cu propriile instante 
Concluziile inspectiei judiciare sunt cat se poate de pacifiste. "Faptul ca o persoana fizica, judecator ce exercita o functie de conducere, isi valorifica drepturile proprii nu constituie o incalcare a atributiilor manageriale" () "In cazul de fata nu se poate retine ca procedand in acesta maniera (prin formularea unor cereri de executare silita impotriva statului) judecatorii mentionati s-au folosit de functia pe care o ocupa pentru a-si crea beneficii sau ca ar fi indeplinit necorespunzator atributiile de ordonator (secundar sau tertiar) de credite pentru a-si favoriza inteersele personale, in detrimentul instantei", arata inspectorii CSM. 
 
Averile si veniturile anuale ale judecatorilor in razboi cu propriile institutii
Petru Dinescu, presedintele Tribunalului Valcea. Detine patru terenuri dintre care doua forestiere in Vilcea, doua apartamente in Rm Vilcea si Bucuresti si o casa de vacanta in comuna Stoenesti - Vilcea, datorii de 65.000 de euro la banci si un salariu anual de 157.000 de lei pe an de la Tribunalul Vilcea. Carmen Eugenia Verdes, vicepresedinta Tribunalului Valcea detine doua terenuri intravilane in municipiu, o casa in oras, a donat un apartament fiului si are datorii de 300.000 de euro la banca. Anul trecut, Verdes a castigat 120.000 de lei la care se adauga un salariu de 40.000 de lei al sotului, comisar al Garzii Financiare. Doina Anghel, judecator Curtea de Apel Bucuresti - detine in cota parte de 3/24 din trei terenuri mostenite intr-o comuna din Arges, o casa in Bucuresti mostenita in aceeasi cota parte si un salariu in 2009 de 106.000 de lei. 
 
Marius Badea Tudose, membru al CSM are un apartament in Bucuresti, 82.000 de lei intr-un cont cu mentiunea triumfalista "realizata in urma executarii unui titlu executoriu in luna aprilie 2011", a imprumutat o cunostinta cu 6.000 de euro si a incasat un salariu de 93.000 de lei de la Judecatoria sectorului 3. Sotia sa lucreaza tot la stat, primind in 2010 un salariu de 43.000 de lei de la AVAS.Laura Filioreanu, presedintele Tribunalului Neamt - are un teren intravilan, un apartament, datorii de 100.000 franci elvetieni si 70.000 de lei la banci si a castigat in 2009, un salariu de 90.000 de lei.
 
Valentina Gheorghe, presedinte al Curtii de Apel Ploiesti, detine doua terenuri in Maneciu, o casa de locuit si una de vacanta in localitatea Cheia, a vandut in 2010 un apartament cu 87.000 de euro, are datorii la banci de 165.000 de euro si a castigat anul trecut 130.000 de lei. Sotul ei, director tehnic la o firma a incasat 101.000 de lei. Adrian Remus Ghiculescu, vicepresedinte al aceleasi instante, are 12 terenuri in judesele Dambovita si Prahova, trei apartamente, un spatiu comercial si o casa in Dambovita si a castigat anul trecut 121.000 de lei. Sotia sa, medic, a avut un salariu de 41.000 de lei.
 
Isabela Stanculescu, presedinte Judecatoria Medgidia castiga in 2009 un salariu de 70.000 de lei. Gheorghe Valentin Chitidean, presedinte Sectia Penala a Curtii de Apel Cluj. Detine un teren intravilan in Cluj, un apartament in Brasov, datorii de 58.000 de franci elvetieni, chirie decontata de stat in valoare de 14.000 de lei si un salariu anual de 114.000 de lei 

Cuvinte cheie: magistrati, judecatori, salarii, judecator PUSCHIN CORINA, judecator DINESCU PETRE, judecator ANGHEL DOINA, judecator TUDOSE BADEA MARIUS, judecator FELDIOREANU MARIANA
 
ALTE TITLURI
Acceptand sa utilizati acest site, declarati in mod expres si implicit ca sunteti de acord cu Termenii si Conditiile impuse de SC CND LEGALIS SRL. Preluarea si reproducerea informatiilor si imaginilor publicate pe site-ul www.magistrati.ro se poate face doar cu respectarea Termenilor si Conditiilor.
© Copyright SC Avocatura.com SRL 2005-2020 ©   Copyright SC CND LEGALIS SRL 2011-2020