HOME | JUDECATORI | PROCURORI | C.S.M | JURINDEX | INALTA CURTE DE CASATIE SI JUSTITIE | MINISTERUL JUSTITIEI | CURTEA CONSTITUTIONALA
avocati mediatori executori lichidatori notari publici portalul Instantelor contact
» Ştiri
25.06.2009 | ramnic.ro
facebook   yahoo   printeaza    
CERCETARE LA FATA LOCULUI LA CAR PENSIONARI RAMNICU VALCEA
Judecatorul Emil Marina a mers sa vada, cu ochii lui, care e situatia terenului in litigiu.

Dupa doi ani de procese intre CAR Pensionari Ramnicu Valcea, ca reclamant, si SC BARRECO SA, Primaria Ramnicu Valcea si Consiliul Judetean, ca parati, conflict despre care noi am scris chiar de la declansarea lui, dupa cumpararea Casei Valcene de catre Dumitru Craciunescu, patronul SC DIANA SRL, se pare ca instantele de jucedaca nu reusesc sa descalceasca itele acestei afaceri. Pentru ca este vorba despre o afacere. La cel de-al 20-lea termen, la solicitarea avocatului Stefan Ciurea, aparatorul reclamantului, judecatorul Emil Marina de la Tribunalul Valcea, presedintele completului de judecata, a aprobat cercetarea la fata locului. Aceasta a avut loc ieri. Au fost prezenti reprezentantii acuzarii, un jurist de la Primaria Ramnicu Valcea, precum si Dumitru Craciunescu, insotit de jurista societatii. Si, evident, judecatorul Emil Marina, insotit de o grefiera. De asemenea, desi cu oarece intarziere, a venit si aparatorul paratilor, avocatul Floriana Marin Vladulescu. Ce s-a intamplat, ieri, la sediul CAR Pensionari din Ramnicu Valcea, veti afla dupa ce relatam istoricul cazului.

Acte doveditoare si explicatiile de rigoare

In luna februarie a acestui an, conducerea CAR Pensionari Ramnicu Valcea ne-a transmis urmatoarele precizari:
In scopul construirii "Ansamblului de locuinte Mihai Bravu” Rm. Valcea (in care se afla si blocul N1 la parterul caruia isi desfasoara activitatea din 1982 C.A.R. Pensionari Rm. Valcea, ca proprietar) prin Decretul nr.353 din 4.10.1979 al Consiliului de Stat al Republicii Socialiste Romania s-au expropriat terenurile proprietate particulara in suprafata de 5.423mp. constructiile in suprafata de 4453 mp. si au fost trecute in administratia directa a muicipiului Rm. Valcea.
Inca din 1979, C.A.R.P Ramnicu Valcea a contractat cu fostul I.J.G.C.L. Valcea construirea sediului pensionarilor la parterul blocului N1 din strada Carol I, in suprafata de 346,80 mp. Pentru care s-a achitat contravaloarea constructiei. Dupa darea in folosinta a locuintelor din blocul N1, precum si la sediul C.A.R.P. Rm. Valcea, la parterul acestuia, ni s-au acordat in proprietate 63 mp (anexa 1) teren ce reprezinta calea de acces din str. Carol I la sediul institutiei, cu precizarea ca acest teren face parte din investitia C.A.R. Pensionari, investitie achitata in integime din contributiile pensionarilor, membrii C.A.R. (anexa 1). In scopul crearii unui spatiu corespunzator activitatii pensionarilor ni s-a acordat din domeniul public suprafata de 146 mp., amplasata de o parte si de alta a caii de acces, teren pe care unitatea il foloseste din 1982 ca gradina de vara si conform "Anexei de remedieri”(anexa 2) s-a asigurat executarea jardinierii si construirea scarilor de acces din strada Arges (Carol I) in unitate.
La solicitarea C.A.R.P. Rm. Valcea, pentru acoperirea si amenajarea terasei existente adiacente spatiului detinut, s-a obtinut de la Primaria municipiului Rm. Valcea CERTIFICATUL DE URBANISM nr. 806/13.786 din 25.05.2004 (anexa 3) din care rezulta ca "… terasa adiacenta spatiului (C.A.R.P.) in suprafata de 185 mp., apartine domeniului public” si "acoperirea terasei se va face cu prelate din materiale moderne” proiectul fiind realizat de ARTGRUP S.R.L. (anexa 4). Neobtinerea autorizatiei de construire conform proiectului amintit, realizat in baza certificatului de urbanism, ne-a obligat sa facem investigatiile necesare calificarii situatiei create, constatand urmatoarele:
1. In anul 1993, S.C. BARRECO S.A (fost I.C.S.A.P., fost T.A.P.L. Rm. Valcea) cu ocazia stabilirii terenurilor aflate in patrimoniul sau, conform prevederilor H.G. nr. 834/ 1991, nu a prezentat acte de vanzare-cumparare incheiat cu Episcopia Ramnicului prin care a devenit proprietatea imobilului "Casa dr. Vladescu”(Casa Valceana) situate pe un teren in suprafata de 961 mp. (anexa 5). Documentatia a fost intocmita fara recunoasterea pe teren a situatiei obiectivului sub aspect topografic, fara consultarea vecinilor, ocazie cu care trebuie incheiat "proces verbal de vecinatate” si sa rezulte ca "nu exista litigii proprietate” si trebuia semnat de parti, incalcandu-se astfel normele metodologice de aplicare a H.G. nr.834/ 1991. In aceste conditii, la pozitia nr. 22 din anexa "Unitatea nr.28, restaurat "Casa Valceana” este inregistrata suprafata de 1411 mp., mai mult deci cu 450 mp. Fata de suprafata cumparata de 961 mp., diferenta care apartine domeniului public 387 mp. si 63 mp. Proprietate C.A.R. Pensionari, aleea de intrare in unitate din str. Carol I (fost Arges). Dupa verificare si insusire de organul de specialitate, Oficiul de Cadastru si Publicitate Imobiliara Valcea, documentatia a fost promovata catre Consiliul Judetean Valcea care a eliberat CERTIFICATUL DE ATESTARE A DREPTULUI DE PROPRIETATE ASUPRA TERENURILOR, seria VL. Nr. 0010/30.12.1993 pentru S.C. BARRECO S.A. Rm Valcea.
2. In anul 2000, aceeasi unitate S.C. BARRECO S.A. cu sprijinul aceluiasi organ de specialitate O.C. P.I. Valcea, raspunzator pentru cele de mai sus, inregistreza in cartea funciara imobilul in cauza sub nr.210/18.02.200, intreaga documentatie fiind o copie fidela a celei descrise la punctul 1, avand acelasi suport topografic al detaliului de sistematizare pentru realizarea ansamblului de locuinte Mihai Bravu in 1978-1982, are aceeasi numerotare pe contur, aceleasi detalii de planimetrie, diferenta de suprafata fiind de numai 0,01 mp. (anexa 6 si 7). Cu adresele nr. 494, 730, 761, 978/2008 am soiciat Oficiului de Cadastru si Publicitate Imobiliara, sprijin in rezolvarea legala de corectare a erorilor de mai sus conform legii nr. 7/995, inregistrate in cartea funciara avand de fapt un CARACTER NEDEFINITIV, iar " erorile materiale savarsite cu prilejul inscrierilor in cartea funciara pot fi indreptate la cerere sau din oficiu” (art.33, alin. 5 din Legea nr. 7/ 1196). Nu numai ca a refuzat cele solicitate de noi, O.C.P.I. Valcea a continuat seria ilegalitatilor si in timpul desfasurarii procesului aflat pe rol la instanta de judecata, a efectuat o noua inregistrare in cartea funciara sub nr. 5118/12. 02.2008, din care rezulta ca in partea de vest C.A.R. Pensionari se invecineaza cu S.C. PIZZA OK S.R.L, iar suprafata obiectivului nostru a fost diminuata cu 22,80 mp. (346,80 mp.-324,00 mp.-22,80mp.) intrucat n-au fost efectuate masuratorile topografice cerute de lege. Atat O.C.P.I. Valcea cat si ANCPI Bucuresti au refuzat sa ne puna la dispozitie documentatia intocmita de S.C. BARRECO S.A. in conditiile H.G. 834/1991, de fiecare data indrumandu-ne neelegant sa ne adresam Consiliului Judetean Valcea sau Primariei municipiului Rm. Valcea, in conditiile in care OCPI este organul de specialitate de verificare, insusire, avizare, control, si arhivarea acestor documente. Daca Oficiul de Cadastru si Publicitate Imobiliara Valcea ar fi studiat cu atentie actele de proprietate ale S.C. BARRECO S.A. se putea constata cu multa usurinta ca suprafata cladirii restaurantului "CASA VALCEANA” de 577,77 mp. cumulata cu suprafata terasei superioare 542,34 mp., total 1120,11 mp. depasea cu 159,11 mp. suprafata de 961,00 mp., proprietatea BARRECO SA cumparata in 1969 de la Episcopia Ramnicului. Cu aceeasi usurinta se putea constata ca prin introducerea ilegala si a terenului TERASEI INFERIOARE in suprafata de 208,66 mp, din care 63 mp. proprietatea noastra se marea si mai mult diferenta. Daca se respectau normele de masuratoare, daca se statea de vorba cu vecinii, invitandu-i la masuratoare, incheindu-se procese verbale de vecinatate, se eliminau din start erorile de masuratoare, carora noi le dam alte interpretari. (Datele sunt extrase din planul de amplasament si delimitare nr.1573/18. 02. 2000).
Noi am incercat ca, in mod amabil, sa rezolvam acest litigiu creat de O.C.P.I. Valcea, dar nu am avut succes. Masuratorile efectuate in luna iunie 2007, pentru inregistrarea in cartea funciara a sediului nostru din str. Carol I, nr. 6, nu au putut fi valorificate din cauza SUPRAPUNERII masuratorii din anul 2000 pe o importanta suprafata construita a blocului N1, implicit pe o suprafata a birourilor noastre. Daca ar fi realizate cele de mai sus, OCPI Valcea nu mai promova documentatia catre Consiliul Judetean Valcea pentru emiterea certificatului de proprietate de SC BARRECO SA si nu ne-am afla in situatia de a solicita raspuns la intrebarile:
1. Cu ce sunt vinovati pensionarii membrii ai CARP Rm. Valccea sa se judece pentru corectarea erorilor produse intentionat de SC BARRECO SA in 1993 si Oficiul de Cadastru Valcea? Nu amintim de Primaria Ramnicului intrucat aceasta, prin primarul Catana Iosif, nu si-a dat avizul la delimitare cu vecinii decat pentru str. Arges (Carol I) (anexa 8).
Daca in 2004, terenul in litigiu, gradina de vara, apartinea domeniului public, de ce in 1993 si in 2000 nu apartinea domeniului public? Cu ce ocazie si in ce conditii legale a fost transferat in domeniul privat si apoi recunoscut ca apartinand SC BARRCO SA?
De ce au fost amagiti pensionarii membrii CARP Valcea prin emiterea Certificatului de urbanism nr. 806/ 13786/25.05.2004 si in baza caruia s-a intocmit proiectul de acoperire a terasei? Nu cumva in scopuri electorale?
Suntem convinsi si exprimam speranta celor peste 30.000 de membrii CARP Rm. Valcea ca aceste aspecte vor fi studiate cu atentie de cei in drept si vor fi solutionate favorabil unitatile noastre.
Grigore Raban
Presedintele C.A.R. Pensionari

Cercetare la fata locului, cu documentatia pe… masa

Ieri, la ora unu, pe terasa din fata CARP Ramnicu Valcea s-a facut cercetarea la fata locului, in prezenta partilor, mai putin a reprezentantului Consiliului Judetean, care a lipsit motivat, fiind plecat la Pitesti. Probabil in premiera la Valcea, s-a intamplat un lucru extrordinar. Grigore Raban, presedintele institutiei, a pus la dispozitia judecatorului documente relevante: planuri de situatie, proiecte, etc. Judecatorul Emil Marina a studiat cu multa atentie documentatia, ascultand si explicatiile avocatului Stefan Ciurea. Ba chiar s-a aratat surprins cand s-a precizat ca este revendicata si o parte din terenul de sub sediul CARP. Magistratul a cerut lamuriri si a observat cu atentie terenul in litigiu.

Intrare din 1982 dinspre strada, contestata de Dumitru Craciunescu

Cu aceeasi bunavointa, judecatorul l-a ascultat si pe Dumitru Craciunescu. Acesta a insistat pe faptul ca a facut o intelegere verbala cu fostul presedinte al CARP, regretatul Nicolae Lambru, precum si cu dl Ponov, pentru folosirea barului si a terasei. Dar acesta a insistat ca terasa este a firmei sale. Toata lumea s-a comportat decent. Totusi, spre final, Dumitru Craciunescu a spus ca, de astazi, va lua barul inapoi. Grigore Raban, presedintele CARP, si inginerul Ion Cercel au precizat ca intrarea in sediul institutiei din strada Arges, actualmente Carol I, fiinteaza din 1982. Dupa ce Dumitru Craciunescu a dat, gratuit, barul (de fapt, initial, spatiu cu destinatia de Cafe expres) spre folosinta pensionarilor, chiar aprovizionandu-i cu pasta de mici, racoritoare, bere si alte produse la preturi minime, acestia au vrut sa construiasca o intrare separata in local din strada Carol I, precum si un grup sanitar, absolut necesar, mai ales pe timpul verii, cand se consuma multa bere. Acest lucru nu a putut fi realizat, din diferite motive.

Cine este vinovat de aceste incurcaturi?

Evident, dupa cum reiese din documentele existente, Dumitru Craciunescu nu are nici o vina ca s-a ajuns la aceasta situatie. Se pare ca mult mai implicat este fostul director al SC Barreco SA, Misu Diaconescu, precum si actuala conducere a administratiei locale. Cel putin aceasta este opinia a doi specialisti, inginerul constructor Ion Cercel si fostul deputat Grigore Raban, specialist in topometrie. Dupa cercetarea la fata locului, toata lumea a apreciat modul in care a actionat judecatorul Emil Marina. Si pensionarii spera ca, dupa relevarea acestor ultime probe, precum si edificarea pe teren, justitia sa nu lase membrii CARP Ramnicu Valcea fara terasa si cale de acces in sediul institutiei. Asa cum ar dori anumite persoane cu functii in administratie, care nu tin cont nici de legi, si nici chiar de Constitutia Romaniei. 


Cuvinte cheie: judecator MARINA EMIL
 
ALTE TITLURI
Acceptand sa utilizati acest site, declarati in mod expres si implicit ca sunteti de acord cu Termenii si Conditiile impuse de SC CND LEGALIS SRL. Preluarea si reproducerea informatiilor si imaginilor publicate pe site-ul www.magistrati.ro se poate face doar cu respectarea Termenilor si Conditiilor.
© Copyright SC Avocatura.com SRL 2005-2018 ©   Copyright SC CND LEGALIS SRL 2011-2018