HOME | JUDECATORI | PROCURORI | C.S.M | JURINDEX | INALTA CURTE DE CASATIE SI JUSTITIE | MINISTERUL JUSTITIEI | CURTEA CONSTITUTIONALA
» Opinie
08.12.2010 | juridice.ro
facebook   yahoo   printeaza    
Despre pericolul social, din scurt
Ca sa nu se spuna despre noi chestii neadevarate (lucru posibil, avand in vedere articolul anterior, azi avem un exemplu de care vorbeam cu doua articole in urma si pe care nu avem nicio reticenta sa vi-l prezentam.

Juridice ne prezinta o analiza cat se poate de realista si profesionista a pericolului social in cadru contraventional, analiza doamnei judecator Doina Liliana Ciuban de la Judecatoria Arad.

Fara a spune de ce ajung majoritatea cauzelor de contraventional in instante (respectiv, incapacitatea agentului constatator de a aprecia, cand sanctioneaza o contraventie reala, pericolul social concret al faptei comise), stimabila doamna exemplifica o data gandirea incurcata a legiuitorului la momentul redactarii unor norme importante (Codul rutier), iar in al doilea plan necesitatea ca, in cazul in care judecatorului ii este adusa in atentie o plangere, acesta sa aprecieze corectitudinea cu care, raportat la fapta concreta, agentul constatator a apreciat gradul de pericol social concret.

Astfel, colegii magistrati a caror opinie este in sensul ca p.v. de contraventie beneficiaza de imunitatea unei prezumtii (cam) absolute de legalitate, ar putea sa plece urechea la vorbele unei colege de breasla. Acum cu atat mai mult cu cat, cel putin pe contraventiile rutiere, dansii pot sa-si gadile orgoliul cu faptul ca judeca in prima si ultima instanta. Intre noi fie vorba, modificarea asta cam pute a CEDO. Spre binele unora, ar fi bine sa nu avem dreptate.

Ca sa incheiem cu un "deci”: deci Onorata Instanta de Arad ne-a bucurat cu zicerile sale. Ii dorim viata lunga, cariera fructuoasa, jurisprudenta relevanta si sa ajunga sa judece si arestari, fiindca acolo, mai mult ca niciodata, e necesara o gandire care sa aprecieze real, in concret pe fiecare caz, dar mai ales pe fiecare arestat, daca se impune sau nu privarea de libertate.


Cuvinte cheie: judecator CIUBAN DOINA LILIANA
 
ALTE TITLURI
Acceptand sa utilizati acest site, declarati in mod expres si implicit ca sunteti de acord cu Termenii si Conditiile impuse de SC CND LEGALIS SRL. Preluarea si reproducerea informatiilor si imaginilor publicate pe site-ul www.magistrati.ro se poate face doar cu respectarea Termenilor si Conditiilor.
© Copyright SC Avocatura.com SRL 2005-2021 ©   Copyright SC CND LEGALIS SRL 2011-2021