HOME | JUDECATORI | PROCURORI | C.S.M | JURINDEX | INALTA CURTE DE CASATIE SI JUSTITIE | MINISTERUL JUSTITIEI | CURTEA CONSTITUTIONALA
avocati mediatori executori lichidatori notari publici portalul Instantelor contact
» Ştiri
17.11.2010 | ziarulunirea.ro
facebook   yahoo   printeaza    
Trimisi dupa gratii pentru ca au incercat negocierea actului de justitie cu un magistrat de la Curtea de Apel!
Arestarile fara precedent facute de procurorii DNA Alba Iulia la sfarsitul saptamanii trecute, printre cei trimisi dupa gratii numarandu-se decanul Baroului Alba Doina Scutea, fostul sef al Finantelor Publice Stefan Bogin si Bogdan Radu, un fost consilier al ministrului pentru IMM-uri Constantin Nita si fost ofiter SIE, alaturi de Alexandru Duca – om de afaceri din Alba Iulia si partenerul sau Claudiu Vulpe – fost ofiter SIE, au bulversat opinia publica si viata tihnita a orasului.

Dupa cateva zile de speculatii, discutii intense, opinii pro si contra asupra masurii arestarii preventive a celor cinci, pronuntata vineri seara de un judecator al Curtii de Apel Alba Iulia, motivarea deciziei obtinuta pe surse de ziarul "Unirea”, arata ca tocmai pozitia sociala, functiile detinute de inculpati, nivelul de instructie si educatie ale inculpatilor ii fac periculosi pentru opinia publica. "In prezenta cauza gravitatea deosebita a faptelor, in contextul in care coruptia in justitie si in randul functionarilor publici este subiect de actualitate in societatea romaneasca, modul in care inculpatii s-au grupat in vederea atingerii scopurilor ilicite, "trocul” facut in scopul declarat al eludarii legii – sunt aspecte suficiente pentru a contura aprecierea ca inculpatii prezinta pericol pentru ordinea publica. Prin activitatile ilicite desfasurate s-a cristalizat un angrenaj in care functiile de autoritate publica sunt folosite in scopuri personale si de grup, iar pentru pastrarea acestora se ajunge chiar la negocierea actului de justitie. (…) un avocat, fosti ofiteri SIE, un functionar public asupra carora planeaza suspiciunea rezonabila de coruptie abuzeaza de fapt increderea inerenta functiei publice, iar faptele necinstite afecteaza direct, prin perceptia creata la nivelul opiniei publice, un intreg corp profesional. Periculozitatea acestor fapte, chiar daca nu este directa in randul opiniei publice, are efecte directe in randul justitiei, care nu poate fi dominata decat de suprematia legii, iar masura preventiva a arestarii este intemeiata pe elementele substantiale ce trebuie sa asigure pedepsirea si descurajarea unor astfel de comportamente”, se arata in motivarea judecatorului Leontin Coras de la Curtea de Apel Alba Iulia la decizia de admitere a propunerii DNA Alba Iulia privind arestarea preventiva a celor cinci inculpati.

Tentativa de contactare a unei judecatoare de la Curtea de Apel, prin intermediul sotului
In iunie 2009, Anghel Bogin a fost numit director coordonator al DGFP Alba, fiind inlocuita din functie Maria Iacob, care a contestat masura inlocuirii sale. Contestatia formulata de Maria Iacob a fost inregistrata pe rolul Curtii de Apel Alba Iulia la Sectia de contencios administrativ si fiscal, cauza fiind repartizata aleatoriu judecatoarei Gabriela Costinas. Inculpatul Anghel Bogin, folosindu-se de relatia de prietenie cu inculpatii Claudiu Vulpe si Alexandru Duca, le-a cerut sprijin pentru dobandirea unei influente reale in actul de justitie, in scopul respingerii contestatiei formulate de Maria Iacob, urmarind ocuparea functiei de conducere. "(…) inculpatii Claudiu Vulpe si Alexandru Duca au initiat demersuri pe langa inculpata Doina Scutea in vederea influentarii solutiei date de judecatoarea Gabriela Costinas, prin intermediul sotului acesteia Marius Costinas, care are calitatea de avocat in cadrul Baroului Alba”, se arata in document. "Din declaratia martorului Marius Costinas rezulta ca a fost contactat de inculpata Doina Scutea in legatura cu un dosar "Bogin”, dar a refuzat discutia (…) Influenta presupusa din partea inculpatei Doina Scutea nu a fost exercitata datorita refuzului martorului Costinas Marius, nerealizandu-se scopul dorit deoarece prin sentinta nr. 177/F/CA/2010 a Curtii de Apel Alba Iulia – Sectia Contencios administrativ si fiscal a fost admisa actiunea in contencios administrativ a reclamantei Iacob Maria”, se mai spune in motivare. Tot aici se mai arata ca Scutea este cea de la care Bogin, Duca si Vulpe stiau ca interventia se va face prin sotul judecatoarei de la Curtea de Apel Alba Iulia. "Imprejurarea ca inculpatii Bogin, Duca si Vulpe au realizat ca persoana prin care se va realiza traficul este avocatul Marius Costinas rezulta din inregistrari dintre inculpatul Vulpe si inculpatul Bogin… "N-avem nicio emotie ca ea il cunoaste si ca e suta la suta prin foc si apa. Se va trece!” (convorbire din 23 iunie 2010) sau "nu are nicio vina Anghele, ca acela i-o promis foarte ferm. Ti-am spus, asta era foarte sigura pe ea, foarte sigura. Intelegi?” (convorbire din data de 24 iunie 2010)”, se spune in motivare.

Doina Scutea, acuzata ca urmarea sa isi procure avantaj material prin compensarea ceruta lui Bogin.

"La data de 3 iunie 2010 (n.r. – anterior solutionarii de catre Curtea de Apel a actiunii reclamantei Iacob Maria) inculpata Doina Scutea a formulat o cerere de compensare a obligatiilor fiscale a cabinetului de Avocatura "Scutea Doina” cu creanta de 400.000 de lei detinuta de S.C. Lider Prodcarn SRL Alba Iulia asupra bugetului consolidat al statului – Directia Generala a Finantelor Publice Alba, cesionata printr-un contract de cesiune Doinei Scutea. Temeiul contractului de cesiune l-a constituit contractul de asistenta juridica incheiat in Cabinetul de avocat al inculpatei Doina Scutea la 31 mai 2010, fiind emisa o factura pentru suma totala de 400.000 de lei. S.C. Lider Prodcarn SRL inregistra obligatii restante la bugetul general consolidat al statului in suma de 7.391.944 lei din care, dupa data deschiderii procedurii insolventei suma de 2.439.706 lei. Potrivit unei adrese a Ministerului Finantelor – ANAF, obiect al cesiunii pot reprezenta numai sumele efectiv de restituit contribuabilului cedent, respectiv suma de 130.120, deoarece prin sentinta civila nr. 3498/2009 pronuntata de Judecatoria Alba Iulia a fost admisa actiunea S.C. Lider Prodcarn SRL si s-a dispus intoarcerea executarii silite in baza unui titlu executoriu pentru suma de 400.000 de lei, fiind obligata Administratia Finantelor Publice a Municipiului Alba Iulia la plata sumei de 130.120 lei. Din inscrisurile prezentate mai sus rezulta ca inculpata Scutea Doina, prin compensarea sumei de 400.000 de lei, isi procura un avantaj material”, se sustine in motivarea de la Curtea de Apel Alba Iulia.

Probe indirecte la adresa decanului Baroului Alba
"Din coroborarea proceselor verbale de transcriere a discutiilor telefonice si ambientale cu declaratiile martorilor rezulta indicii rezonabile ca intre inculpatul Anghel Bogin si inculpata Scutea Doina a existat un acord de vointa, evidentiat si intermediat de complicii Alexandru Duca si Claudiu Vulpe, prin presiunile facute asupra acestora, pentru realizarea compensarii si traficului de justitie, care a avut ca obiect cumpararea influentei inculpatei Scutea Doina in solutionarea procesului in schimbul compensarii datoriilor la bugetul statului, pana la concurenta sumei de 400.000 de lei. Promisiunile reciproce de procurare a unor avantaje s-au realizat inainte de pronuntarea hotararii in dosarul Mariei Iacob, iar traficul de influenta subzista indiferent daca influenta este sau nu exercitata ori daca influenta presupusa produce sau nu rezultatul dorit”, considera magistratul Curtii de Apel Alba Iulia Leontin Coras.


Cuvinte cheie: judecator CORAS LEONTIN, avocat Scutea Doina, judecator COSTINAS GABRIELA MIHAELA, avocat Costinas Marius Adrian
 
ALTE TITLURI
Acceptand sa utilizati acest site, declarati in mod expres si implicit ca sunteti de acord cu Termenii si Conditiile impuse de SC CND LEGALIS SRL. Preluarea si reproducerea informatiilor si imaginilor publicate pe site-ul www.magistrati.ro se poate face doar cu respectarea Termenilor si Conditiilor.
© Copyright SC Avocatura.com SRL 2005-2019 ©   Copyright SC CND LEGALIS SRL 2011-2019