HOME | JUDECATORI | PROCURORI | C.S.M | JURINDEX | INALTA CURTE DE CASATIE SI JUSTITIE | MINISTERUL JUSTITIEI | CURTEA CONSTITUTIONALA
18.03.2010 | juridice.ro
facebook   yahoo   printeaza    
Interviuri promovare judecatori ICCJ, Sectia comerciala – 11 martie 2010
Plenul CSM a intervievat joi, 11 martie 2010, judecatorii candidati pentru functia de judecator la Inalta Curte de Casatie si Justitie.

Florica Bejinaru: Candidati pentru functia de judecator la Inalta Curte de Casatie si Justitie. Ce v-a determinat sa faceti acest pas?

Ileana Izabela Dolache: Sunt judecator de cariera de 12 ani (din 1997) si consider ca asa cum e structurat sistemul nostru juridic, poti candida dupa implinirea varstei juridice, sa poti face acest pas. La nivelul cauzelor cu care ma confrunt, simt nevoia unei noi provocari. E in evolutia fireasca a fiecarui judecator.

Florica Bejinaru: Ce ne puteti spune de realizarile profesionale?

Ileana Izabela Dolache: Am absolvit Facultatea de Drept din Bucuresti in 1997. Am inceput stagiatura la Judecatoria Medgidia, dupa definitivat, la Judecatoria sectorului 2, din 2002 specializata pe drept comercial la Tribunalul Bucuresti, se potriveste cu personalitatea mea aceasta materie. Din 2004, la Curtea de Apel Bucuresti. Din 2005, doctoranda la ASE, cu tema clauze abuzive in contractele comerciale. In 2008, master la New York, pe dreptul afacerilor si acest master mi-a oferit perspectiva internationala. Sunt formator la INM. M-am implicat destul de activ in toate programele care s-au derulat la INM cu CSM. Am un mic regret ca nu am scris mai mult dar cred ca voi reusi dupa finalizarea tezei de doctorat.

Florica Bejinaru: Exista practica neunitara la Curtea de Apel Bucuresti?

Ileana Izabela Dolache: Da. Pe legea insolventei, destul de multe. Ultima problema, recenta, e a caii de atac pe respingerea ca inadmisibila pe ideea de competenta. Nu am ajuns la niciun rezultat. Mai sunt si altele. Ne intalnim periodic, le discutam.

Florica Bejinaru: Credeti ca Inalta Curte are suficiente instrumente pentru realizarea acestui deziderat privind unificarea practicii?

Ileana Izabela Dolache: Cred ca recursul in interesul legii e un mecanism bun. Poate fi perfectionat. Recursul in casatie cred ca ar trebuie sa fie mai evident. Cred ca se poate conlucra mai mult in teritoriu. S-a ajuns la situatii in care opinia minoritara s-a impus intr-o sectie. Inalta Curte ar putea, cand apare o astfel de situatie, sa se intruneasca foarte repede. Nu sunt convinsa ca la CEDO e perceput ca un mecanism foarte bun dar e perfectibil. Ne lipseste acea rapiditate in reactie.

Florica Bejinaru: In materia competentei si a cailor de atac?

Ileana Izabela Dolache: Inalta Curte nu are timp sa-si indeplineasca acea misiune pentru ca e incarcata de prea multe recursuri in casatie. Unele instante sunt prea sufocate, alte instante nu. Se poate lucra si pe redefinierea schemelor, arondarea catre alte instante. Cred ca nu e un sistem foarte eficient.

Gheorghe Buta: Ce ne puteti spune de cauza Pilot Service contra Romania.

Ileana Izabela Dolache: A fost vorba de autorizatia de pilotaj. Aceasta a intervenit pe fondul anularii unui ordin al minstrului transporturilor. Instanta a dat castig de cauza societatii.

Gheorghe Buta: Problema viza un alt aspect…

Ileana Izabela Dolache: In cauza a fost admis un recurs in interesul legii, ma scuzati, un recurs in anulare. S-a incalcat principiul sigurantei juridice. Ce spune Curtea? Nu poti folosi aceasta cale ca un apel deghizat.

Gheorghe Buta: Decizia din 2007 privind art. 133 din Legea 31 legat de admisibilitatea recursului pe ordonanta presedintiala avand ca obiect suspendarea hotararii generale.

Ileana Izabela Dolache: Inalta Curte a hotarat ca ordonanta presedintiala prin care s-a respins cererea de suspendare a executarii dispozitiilor unei hotarari a adunarii generale a actionarilor poate fi atacata cu recurs.

Gheorghe Buta: Cu privire la momentul curgerii termenului de prescriptie pentru crentele preluate de AVAS conform Ordonantei 51?

Ileana Izabela Dolache: Aceasta problema a creat o jurisprudenta neunitara.

Gheorghe Buta: De la momentul cesionarii catre AVAS sau de la momentul nasterii dreptului sunt cele doua opinii.

Ileana Izabela Dolache: Nu am intrat pe acest aspect.


Cuvinte cheie: iccj, judecator DOLACHE ILEANA IZABELA
 
ALTE TITLURI
Acceptand sa utilizati acest site, declarati in mod expres si implicit ca sunteti de acord cu Termenii si Conditiile impuse de SC CND LEGALIS SRL. Preluarea si reproducerea informatiilor si imaginilor publicate pe site-ul www.magistrati.ro se poate face doar cu respectarea Termenilor si Conditiilor.
© Copyright SC Avocatura.com SRL 2005-2021 ©   Copyright SC CND LEGALIS SRL 2011-2021