HOME | JUDECATORI | PROCURORI | C.S.M | JURINDEX | INALTA CURTE DE CASATIE SI JUSTITIE | MINISTERUL JUSTITIEI | CURTEA CONSTITUTIONALA
avocati mediatori executori lichidatori notari publici portalul Instantelor contact
26.01.2010 | emaramures.ro
facebook   yahoo   printeaza    
MAGISTRAT SI PICTOR - O judecatoare pictorita din Baia Mare cere CSM sa-i permita sa isi valorifice arta
O judecatoare din Baia Mare, care picteaza, a solicitat Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) sa se pronunte daca valorificarea propriilor lucrari contravine dispozitiilor legale privind statutul magistratului Solicitarea a survenit interdictiei pe care o au magistratii de a nu obtine alte venituri decat din salariu, insa in cazul judecatoarei pictorite situatia este una speciala.

Judecatoarea Elena Grama din Baia Mare, care a absolvit si Facultatea de Litere a Universitatii de Nord Baia Mare - Sectia pictura si arte decorative, a cerut CSM sa ii comunice daca se considera ca vanzandu-si picturile "incalca dispozitiile articolului 11 alin. (1) din Legea 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor”. 

Potrivit legii, judecatorii si procurorii pot participa la elaborarea de publicatii, pot elabora articole, studii de specialitate, lucrari literare ori stiintifice si pot participa la emisiuni audiovizuale, cu exceptia celor cu caracter politic.Conform sursei citate, in aceasta speta este vorba de valorificarea unui drept de autor, iar creatia picturala nu poate avea alt statut sau caracter in raport de o lucrare literara sau stiintifica.

"Din examinarea continutului textului legal se poate concluziona ca acesta enumera domenii cu caracter exemplificativ, iar nu limitativ, in sensul ca si creatia picturala poate fi pozitionata pe acelasi plan cu o creatie literara, factorul comun fiind evidentierea drepturilor de autor, in ambele ipoteze. Drept consecinta, in temeiul acestui rationament apreciem ca nu se incalca dispozitiile enuntate prin valorificarea lucrarilor de pictura proprii de catre doamna judecator Elena Grama (Judecatoria Baia Mare)”, sustine Directia legislatie a CSM, care a formulat un punct de vedere ce urmeaza a fi pus in discutia membrilor CSM.

In aprilie anul trecut, CSM a mai constatat intr-un caz privind o judecatoare din Bucuresti, Panaitescu Alegria, care canta intr-o formatie de jazz (percutie si congas), ca prin activitatea ei extrajudiciara nu incalca normele codului deontologic.


Cuvinte cheie: pictura, csm, drept de autor, , judecator GRAMA ELENA, judecator Panaitescu Alegria Camelia
 
ALTE TITLURI
Acceptand sa utilizati acest site, declarati in mod expres si implicit ca sunteti de acord cu Termenii si Conditiile impuse de SC CND LEGALIS SRL. Preluarea si reproducerea informatiilor si imaginilor publicate pe site-ul www.magistrati.ro se poate face doar cu respectarea Termenilor si Conditiilor.
© Copyright SC Avocatura.com SRL 2005-2020 ©   Copyright SC CND LEGALIS SRL 2011-2020