HOME | JUDECATORI | PROCURORI | C.S.M | JURINDEX | INALTA CURTE DE CASATIE SI JUSTITIE | MINISTERUL JUSTITIEI | CURTEA CONSTITUTIONALA
avocati mediatori executori lichidatori notari publici portalul Instantelor contact
» Ştiri
16.09.2011 | juridice.ro
facebook   yahoo   printeaza    
Cerere de aparare a reputatiei profesionale formulata de presedintele Judecatoriei Targu Secuiesc admisa de CSM
Marti, 13 septembrie 2011, Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a analizat rezultatele verificarilor Sectiei pentru judecatori a Inspectiei judiciare cu privire la cererea de aparare a reputatiei profesionale si a independentei formulata de doamna judecator Simona Kovacs, presedintele Judecatoriei Targu Secuiesc, potrivit unui comunicat al CSM.

Doamna judecator Simona Kovacs a formulat aceasta cerere in legatura cu afirmatiile formulate la adresa sa in articolul  intitulat "Sentinta de infarct – Avocatul Berbecaru a fost chemat in judecata de procuroarea Chirila de la PJS 3 pentru stabilirea paternitatii. Expertiza ADN a probat ca nu e tatal, dar instanta l-a declarat tata pe motiv ca: Nu au existat nici macar indicii despre existenta vreunui alt barbat in viata reclamantei !,” publicat in data de 10 iulie 2011 pe site-ul "Lumea Justitiei”.

Astfel, "in cererea de aparare a reputatiei si independentei doamna judecator Simona Kovacs invoca caracterul denigrator al afirmatiilor legate de rationamentul juridic, in conditiile in care acesta a fost prezentat trunchiat si scos din context. De asemenea, articolul invoca lipsa rolului activ al judecatorului in conditiile in care procesul civil este guvernat de principiul disponibilitatii si ignora conduita procesuala a paratului care nu a inteles sa solicite administrarea acestei probe dupa ce reclamanta a renuntat la ea.

In urma verificarilor efectuate de Inspectia Judiciara au rezultat urmatoarele:

Obiectul articolului respectiv l-a constituit, in principal, critica adusa pronuntarii unei hotararii de stabilire a paternitatii exclusiv in baza declaratiilor martorilor si interogatoriilor administrate, in lipsa unei expertize medico legale,  proba care are un grad crescut de credibilitate in cadrul unui astfel de proces. In cauza, reclamanta a solicitat participarea expertului parte la realizarea expertizei pentru a se asigura ca nu se procedeaza la inlocuirea probei prelevate de la parat, manifestand in mod repetat pe parcursul procesului temeri in aceasta privinta. In concret, in conditiile in care, ulterior anularii raportului de expertiza,  paratul a declarat ca nu intelege sa mai colaboreze la refacerea expertizei, iar reclamanta a mentionat ca intelege sa renunte la administrarea acestei probe, instanta, avea posibilitatea ca, in baza art. 129 alin. 5 Cod procedura civila, sa dispuna efectuarea expertizei, chiar daca partile se impotriveau, si sa stabileasca in sarcina paratului obligatia prezentarii in vederea recoltarii unor alte probe biologice, sub sanctiunea aplicarii unei amenzi in conditiile art. 1081 alin. 1 pct. 2 lit. h Cod procedura civila. Pe de alta parte, cererea de chemare in judecata a fost inregistrata cu doi ani in urma, iar paratul, in mod constant, a incercat sa prelungeasca durata procedurii prin formularea repetata de exceptii de neconstitutionalitate, recuzarea completului de judecata sau neprezentare in vederea prelevarii probelor necesare expertizei. In aceste conditii, instanta a sanctionat atitudinea procesuala a paratului, care a declarat ca nu intelege sa mai coopereze la refacerea expertizei medico legale, pronuntand hotararea exclusiv in baza probelor deja administrate si care atestau existenta unor relatii de convietuire a partilor in perioada de conceptie a minorului. Inspectia Judiciara nu este in masura sa aprecieze asupra temeiniciei sau legalitatii acestei masuri a judecatorului investit cu solutionare cauzei, aceste aspecte urmand a fi analizate in cadrul caii de atac care a fost exercitata in cauza, aflata in prezent pe rolul Tribunalului Covasna.

Critica adusa de autorii articolului a nu a vizat anularea raportului de expertiza, ci renuntarea la administrarea acestei probe si pronuntarea unei solutii in lipsa unor probe stiintifice specifice unor astfel de cauze.

Desi Curtea Europeana a Drepturilor Omului face distinctie din punct de vedere al limitelor criticii admisibile intre situatia functionarilor publici sau a politicienilor si cea a magistratilor, nu se poate aprecia ca o hotarare judecatoreasca nu poate face in nicio conditie obiectul unor critici, atat timp cat au o baza factuala reala, care sa sustina in mod pertinent comentariile, si este respectata etica jurnalistica (Hotararea de Haes si Gijsels contra Belgiei din 24 Februarie 1997).

Criticile aduse modului de administrare a cauzei si rationamentului instantei, desi sunt lipsite de rigoare juridica, exprima o anumita judecata de valoare inscrisa in limitele unei critici admisibile in exercitarea libertatii de exprimare.

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii, analizand rezultatul verificarilor, a retinut ca, fie chiar si in conditiile acceptarii unei doze de exagerare specifica ziaristilor, in finalul articolului se sugereaza o rea credinta a judecatorului in solutionarea acestei cauze, apreciere lipsita de orice sustinere in contextul prezentat initial, ceea ce a fost considerat  de natura sa aduca atingere reputatiei profesionale a doamnei judecator Simona Kovacs.

Luand in considerare acest aspect, Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a considerat intemeiata cererea de aparare a reputatiei profesionale formulata de doamna judecator Simona Kovacs, presedintele Judecatoriei Targu Secuiesc si a procedat la admiterea ei.

In acelasi timp, in conditiile in care, la data publicarii articolului, cauza era solutionata in fond, Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a considerat ca nu se poate aprecia ca doamnei judecator Kovacs Simona i-ar fi fost incalcata independenta si, pe cale de consecinta, a respins cererea de aparare a independentei a doamnei judecator Simona Kovacs.” se arata in comunicat.


Cuvinte cheie: csmjudecator KOVACS SIMONA
 
ALTE TITLURI
Acceptand sa utilizati acest site, declarati in mod expres si implicit ca sunteti de acord cu Termenii si Conditiile impuse de SC CND LEGALIS SRL. Preluarea si reproducerea informatiilor si imaginilor publicate pe site-ul www.magistrati.ro se poate face doar cu respectarea Termenilor si Conditiilor.
© Copyright SC Avocatura.com SRL 2005-2020 ©   Copyright SC CND LEGALIS SRL 2011-2020