HOME | JUDECATORI | PROCURORI | C.S.M | JURINDEX | INALTA CURTE DE CASATIE SI JUSTITIE | MINISTERUL JUSTITIEI | CURTEA CONSTITUTIONALA
avocati mediatori executori lichidatori notari publici portalul Instantelor contact
» Ştiri
22.11.2010 | gazetadebistrita.ro
Emil Lukacs
facebook   yahoo   printeaza    
SRI-istii vin cu buletinul la Tribunalul Militar
Tribunalul Militar Cluj are in jurisdictie 12 judete, fiind una dintre cele mai mari instante militare din tara. Cu toate acestea, in cadrul acestei instante clujene pot judeca, momentan, doar trei judecatori. Daca in urma cu cativa ani, pe instantele tribunalului militar se derulau sute de procese, de cand armata nu mai este obligatorie, cei trei judecatori clujeni se confrunta doar cu procesele in care militarii angajati comit infractiuni.

Presedintele Tribunalului Cluj, Emil Lukacs, spune ca in cei aproape 20 de ani de cand judeca in cadrul instantelor militare a judecat de la dezertori la ofiteri SRI. Procesele care au loc la aceasta instanta militara nu sunt incluse in sistemul informatizat la nivel national ECRIS, iar vina o impart doua ministere, cel al Justitiei si cel al Apararii.  

La Tribunalul Militar Cluj repartizarea proceselor se face ca in anii ‘70, cand PC-urile abia fusesera inventate, adica cu pixul si hartia. Chiar daca birourile institutiei sunt dotate cu calculatoare, instanta militara clujeana nu a fost inclusa in sistemul informatizat al instantelor (ECRIS), astfel ca repartizarea proceselor si a completelor de judecata se face ciclic, de mana.
Conducerea instantelor militare este asigurata de ministerele Justitiei si Apararii, iar reprezentantii ministeriali nu au gasit nici pana in prezent o formula prin care sa includa si instantele militare in acest sistem. Exceptie face Curtea de Apel Militara, instanta suprema pentru cei care activeaza in cadrul Armatei. 
Conform reprezentantilor celor doua ministere, aceasta situatie exista din lipsa fondurilor si a comunicarii intre cele doua ministere.

"Noi am facut o serie de diligente catre cei de la Ministerul Apararii sa includa in sistemul nostru, civil, si dosarele pe care le primesc, dar pana acum, nu am primit nici un raspuns. Nici noi nu stiam ca nu au o baza de date informatizata pana acum cativa ani, cand am descoperit acest lucru in urma unui control pe care l-am avut la instante”, spune un reprezentant al Consiliului superior al Magistraturii.

Pe de alta parte, reprezentantii MApN spun ca ei ar dori sa includa instantele militare in cadrul sistemului national ECRIS, dar acest lucru necesita bani, iar acum fiind o perioada de criza, acest lucru trebuie sa mai astepte.
"Au existat mai multe incercari de a ne racorda la aceasta baza de date, dar trebuiesc ceva fonduri pentru acest lucru, iar in momentul de fata, nu aceasta este prioritatea ministerului. Avem un proiect pilot la Curtea de apel, unde am implementat acest sistem si, in functie de succesul pe care il va avea, o sa se decida daca toate instantele militare vor fi incluse in ECRIS”, spune un reprezentant al Biroului de relatii cu presa din cadrul MApN.

Magistrati care pot vedea cine sunt ofiterii SRI

Presedintele Tribunalului Militar Cluj, magistratul Emil Lukacs spune ca, pentru moment, Armata are un buget mai restrans, motiv pentru care sistemul ECRIS va trebuie sa mai astepte. 
"Armata are un deficit bugetar. Noi nu avem ECRIS pentru ca nu este implementat oficial la noi, asa ca lucram in sistemul clasic. Completele se schimba, ciclic. In functie de natura cauzei se repartizeaza judecarea cauzelor, iar la noi sunt trei complete pentru ca, pentru moment, suntem trei judecatori. Exceptie face Curtea Militara care face parte din sistemul Ecris”, explica judecatorul militar Luckacs.
El mai adauga si ca, daca la inceputul anilor ‘90, cand Romania era in degringolada totala, in instantele militare se judecau sute de procese. Odata cu incetarea obligativitatii de a face armata, numarul proceselor a scazut. In momentul de fata, la Tribunalul Militar Cluj se judeca procese in care sunt implicati de la simpli soldati cu contract pana la ofiteri din cadrul Serviciului Roman de Informatii. 
"Chiar daca armata nu mai este obligatorie, acum sunt cadrele militare specializate, cei angajati pe baza de contract. Se instrumenteaza orice militar, pana la gradul de colonel, inclusiv, pentru infractiunile care au avut loc in timpul serviciului. La noi intra toti cei care sunt angajati ai MApN, MI, SRI, SIE, STS, toti cei de aici intra in jurisdictia instantelor militare. Prin anii ‘90 am avut foarte multe cazuri de dezertare, dar de atunci s-au diminuat vizibil. In ultimii ani sunt foarte rare, pentru ca majoritatea militarilor angajati vor sa isi reinnoiasca contractele”, spune magistratul Lukacs.

Familie de Justitie

Colegii magistratului Liviu Lukacs sunt judecatorii militari Marius Liviu Pop si Marcel Spatariu.
Marius Liviu Pop, maior magistrat in cadrul instantei militare clujene, face parte dintr-o familie care este bine inradacinata in justitia romaneasca. Pop are cinci verisori, dintre care patru sunt avocati (Pop Camelia Ramona, Pop Lucian, Pop Calin si Pop Dana) si unul procuror, Daciana Deritei, in cadrul DIICOT Cluj. De asemenea, matusa magistratului este Mariuca Pop, fostul secretar general al Consiliului Judetean Cluj. 

De numele Dacianei Deritei si cel al Mariucai Pop se leaga o serie de subiecte controversate. Unele dintre rechizitoriile intocmite de Deritei s-au finalizat fara nici o condamnare. Printre acestea se numara dosarul de acuzare al lui Arpad Paszkany, finantatorul CFR. Deritei l-a acuzat pe afaceristul clujean de organizare a unui grup infractional, dar la finalul procesului pana si reprezentantul Parchetului a cerut ca Paskany sa primeasca o pedeapsa cu suspendare.
De asemenea, numele lui Deritei este amintit de mai multe ori in memoriul trimis de Paszkany in urma cu trei ani, atunci cand Deritei a pus "mascatii” sa il caute pe finantatorul CFR Cluj pentru a il aduce la audieri.

"Am aflat de la personalul din subordinea mea din Romania, ca am fost tinta unor abuzuri si actiuni de denigrare din partea DIICOT Cluj si, in concret, a Doamnei procuror Daciana Deritei si a Domnului procuror Hrudei Mircea, cu participarea unor lucratori de la Brigada de Combatere a Criminalitatii Organizate (BCCO) Cluj”, a spus Paszkany in memoriul respectiv. De asemenea, in cursul acestui an, in cadrul procesului, Paszkany a mai declarat ca procurorul Deritei a fost folosit impotriva lui. "Totul porneste de la o razbunare a lui Marius Nicoara. Avocata lui Iulian Dascalu, Ramona Pop, este fiica Mariucai Pop, secretar general la Consiliul Judetean Cluj si verisoara cu Daciana Deritei, procurorul care a instrumentat acest dosar. Din pacate, la noi in tara trebuie sa iti dovedesti nevinovatia in fata anchetatorilor. Cred ca e evident faptul ca dosarul s-a facut in scop de razbunare din partea lui Marius Nicoara. Nu am fost maleabil si l-am tinut in aer in acele sapte luni in care imi cerea sa ma retrag din licitatie. Pe de alta parte s-o fi gandit ca nu cumva alta data sa ii cer bunurile pe care mi le-a tot promis si prin denigrarea mea sa nu pot face un alt dosar. Eu as fi vrut sa o vad pe doamna Deritei si pe domnul Mircea Hrudei (celalalt procuror care a instrumentat dosarul-n. red.) sa isi sustina lucrarea, nu mi se pare corect sa trimita pe altcineva sa le sustina ghiveciul”, a declarat  Paszkany in timpul procesului de la Cluj.

A plecat la o instanta mai calma

Cel de-al treilea judecator din cadrul acestei instante este George Spatariu, proaspat transferat de la Tribunalul Cluj. Inainte de a se transfera, Spatariu a judecat trei dintre cele mai "fierbinti” dosare care s-au derulat in ultimul timp in cadrul instantelor clujene. Este vorba de "Jaf la BT”, "Sex cu politicieni” si "Camatarii din Dej”. In cadrul procesului ("Sex cu politicieni”) in care Natalia Strechi este acuzata de trafic de persoana, Spatariu a declarat sedinta secreta la cererea procurorul de proces, Florin Mornaila, cel din urma motivand prin faptul ca la data comiterii faptelor, una din cele doua parti vatamate era minora. Acest proces este extrem de sensibil pentru ca printre martorii citati se numara deputatii PD-L Petru Calian si Adrian Gurzau, consilierul judetean Mihai Szeplekan (PNL), directorul Regionalei de Posta Cluj, Ovidiu Calin, si fostul consilier local Mircea Petric, precum si diversi oameni de afaceri din Cluj-Napoca. La sfarsitul lunii martie, judecatorul Spatariu a cerut sa fie transferat la Tribunalul Militar Cluj, motivand ca a devenit ofiter activ.

"Domnul judecator Spatariu George Marcel a solicitat transferul de la Tribunalul Cluj la Tribunalul Militar Cluj. In sustinerea cererii domnul judecator a invocat motive de ordin profesional, mentionand ca prin Ordinul Ministrului Apararii Nationale MP nr. 201/11.03.2010 a dobandit calitatea de ofiter activ”, se arata in hotararea de transfer emisa de Consiliul Superior al Magistraturii (CSM). Conform aceluiasi document, "Spatariu George Marcel a fost chemat in activitate in corpul ofiterilor cu gradul de maior si a fost trecut in specialitatea militara nr. 116 – magistratura militara, in vederea incadrarii ca judecator militar la Tribunalul Militar Cluj”. Magistratul clujean a primit toate aprobarile necesare pentru a se transfera, astfel ca, incepand cu 1 mai 2010, Spatariu a devenit magistrat in cadrul Tribunalului Militar Cluj.

Tribunalul Militar Cluj are sediul in municipiul Cluj-Napoca si are statut de unitate militara, cu indicativ propriu. Tribunalul Militar Cluj este condus de un presedinte ajutat de un vicepresedinte, iar colegiul de conducere este format din presedinte si doi judecatori. Pe langa Tribunalul Militar Cluj functioneaza Parchetul de pe langa Tribunalul Militar Cluj iar circumscriptia teritoriala a instantei militare este prevazuta in anexa nr. 2 din Legea nr. 304 din 28 iunie 2004 (republicata si actualizata) privind organizarea judiciara si cuprinde judetele:  Brasov, Covasna, Sibiu, Alba, Bistrita-Nasaud, Cluj, Salaj, Harghita, Mures, Bihor, Maramures, Satu-Mare.

"Avem acum pe rol doua omucideri din culpa in zona Brasovului, infractiuni de coruptie, etc. Prin anii ‘90, tin minte o situatie cand un ofiter SRI a fost implicat intr-un accident cu vatamare si nu a vrut sa isi dea datele de identificare. S-a lamurit problema pentru ca noi avem acces la o serie de date secretizate”, Liviu Lukacs, presedintele Tribunalului Militar Cluj.


Cuvinte cheie: tribunal militar, , judecator LUKACS EMIL, judecator POP MARIUS LIVIU, judecator SPATARIU GEORGE MARCEL, avocat Pop Ramona Camelia, avocat Lucian I. Pop
 
ALTE TITLURI
Acceptand sa utilizati acest site, declarati in mod expres si implicit ca sunteti de acord cu Termenii si Conditiile impuse de SC CND LEGALIS SRL. Preluarea si reproducerea informatiilor si imaginilor publicate pe site-ul www.magistrati.ro se poate face doar cu respectarea Termenilor si Conditiilor.
© Copyright SC Avocatura.com SRL 2005-2018 ©   Copyright SC CND LEGALIS SRL 2011-2018