HOME | JUDECATORI | PROCURORI | C.S.M | JURINDEX | INALTA CURTE DE CASATIE SI JUSTITIE | MINISTERUL JUSTITIEI | CURTEA CONSTITUTIONALA
21.10.2015 | www.mediafax.ro
facebook   yahoo   printeaza    
Solutionarea unei plangeri de catre judecator fara participarea partilor, neconstitutionala
Curtea Constitutionala (CC) a stabilit, marti, ca solutia legislativa potrivit careia judecatorul de camera preliminara se pronunta asupra unei plangeri fara participarea petentului, a procurorului si a intimatilor este neconstitutionala.

Mai exact, Curtea Constitutionala, cu unanimitate de voturi, a admis exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor articolului 341 alineatul (5) din Codul de procedura penala.

"Judecatorul de camera preliminara se pronunta asupra plangerii prin incheiere motivata, in camera de consiliu, fara participarea petentului, a procurorului si a intimatilor", prevede articolul de lege declarat neconstitutional.

Decizia CC a venit dupa ce judecatorii constitutionali au luat in dezbatere exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor articolului 38 alineatul (1) litera f) si articolul 341 alineatele (5)-(8) din Codul de procedura penala. Aceasta exceptie a fost ridicata in doua dosare penale, ce au ca obiect plangerea impotriva unei solutii de neurmarire/netrimitere judecata. Unul dintre procese se afla la Curtea de Apel Bacau, iar celalalt, pe rolul Judecatoriei Avrig.

 

"In urma deliberarilor, Curtea Constitutionala, cu unanimitate de voturi, a admis exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art.341 alin.(5) din Codul de procedura penala si a constatat ca solutia legislativa potrivit careia judecatorul de camera preliminara se pronunta asupra plangerii `fara participarea petentului, a procurorului si a intimatilor` este neconstitutionala", precizeaza CC.

Decizia este definitiva si general obligatorie si urmeaza sa fie comunicata celor doua Camere ale Parlamentului, Guvernului si instantelor care au sesizat Curtea.


Cuvinte cheie:
 
ALTE TITLURI
Acceptand sa utilizati acest site, declarati in mod expres si implicit ca sunteti de acord cu Termenii si Conditiile impuse de SC CND LEGALIS SRL. Preluarea si reproducerea informatiilor si imaginilor publicate pe site-ul www.magistrati.ro se poate face doar cu respectarea Termenilor si Conditiilor.
© Copyright SC Avocatura.com SRL 2005-2021 ©   Copyright SC CND LEGALIS SRL 2011-2021