HOME | JUDECATORI | PROCURORI | C.S.M | JURINDEX | INALTA CURTE DE CASATIE SI JUSTITIE | MINISTERUL JUSTITIEI | CURTEA CONSTITUTIONALA
18.02.2015 | www.avocatura.com
facebook   yahoo   printeaza    
Judecator: "Dumneavoastra cunoasteti decizia Curtii Constitutionale din 16 decembrie 2014?
Curtea Constitutionala ii scapa pe multi soferi prinsi bauti la volan. In decembrie, CCR a constatat ca sintagma "la momentul prelevarii mostrelor biologice" din cuprinsul dispozițiilor art. 336 alin. (1) din Codul penal este neconstitutionala. Decizia data de CCR este definitiva si general obligatorie, a fost publicata luna trecuta in Monitorul Oficial, iar instantele au inceput sa se conformeze.

Curtea Constitutionala a luat in discutie in decembrie o exceptie de neconstitutionalitate ridicata la Curtea de Apel Oradea, vizavi de dispozitiile articolului 336 alineatul 1 din Codul Penal. Concret, CCR a decis ca "stabilirea gradului de imbibatie alcoolica si, implicit, incadrarea in sfera ilicitului penal in functie de momentul prelevarii mostrelor biologice, care nu poate fi intotdeauna imediat urmator savarsirii faptei, constituie un criteriu aleatoriu si exterior conduitei faptuitorului in vederea tragerii la raspundere penala, in contradictie cu normele constitutionale si conventionale".

Decizia, publicata in M.Of. in ianuarie a devenit litera de lege si este deja luata in discutie in dosarele penale care au ca obiect conducerea sub influenta alcoolului. La Judecatoria Focsani, spre exemplu, instanta a tinut sa sublinieze ca legea a suferit ceva modificari. "Dumneavoastra cunoasteti decizia Curtii Constitutionale din 16 decembrie 2014? Curtea a declarat neconstitutionala sintagma ‹‹la momentul prelevarii››. Dar de fapt motivarea acestei decizii este interesanta. Ati vazut ce surpriza era, domnule avocat?", s-a adresat judecatorul cauzei avocatului Mihai Mironica, cel care il apara pe inculpat.

Avocatul ne-a explicat ca, in ceea ce il priveste pe clientul sau, acesta nu a fost testat cu alcooltestul, ci doar i s-au prelevat probe de sange. De altfel, in cursul procesului, inculpatul i-a marturisit judecatorului ca a consumat doar o bere la 1 litru, dupa care s-a deplasat circa 100 de metri cu scuterul. "Surpriza" la care probabil s-a referit instanta a fost aceea ca, in lumina deciziei CCR, procurorul de sedinta a cerut achitarea. De altfel, si avocatul Mironica a solicitat achitarea clientului sau, potrivit articolului 16, alineatul 1, litera a).

Astfel, in Codul de procedura penala se arata ca "actiunea penala nu poate fi pusa in miscare, iar cand a fost pusa in miscare nu mai poate fi exercitata daca fapta nu exista".  Chiar si asa, instanta a tinut sa il faca pe inculpat sa constientizeze riscurile care exista daca pe viitor mai calca stramb.

Ce spune Curtea

Intorcandu-ne la Curtea Constitutionala si la decizia de neconstitutionalitate, de acum inainte s-a stabilit ca "sintagma ‹‹la momentul prelevarii mostrelor biologice›› aduce atingere prevederilor constitutionale referitoare la principiul respectarii legilor si la cele referitor la preeminenta tratatelor internationale privind drepturile omului asupra legilor interne, raportate la prevederile art. 7 paragraful 1 referitor la legalitatea incriminarii din Conventia pentru apararea drepturilor omului si a libertatilor fundamentale.

Sintagma mentionata lipseste de previzibilitate norma de incriminare, in conditiile in care principiul respectarii legilor si cel al legalitatii incriminarii impun legiuitorului sa legifereze prin texte suficient de clare si precise pentru a putea fi aplicate, inclusiv prin asigurarea posibilitatii persoanelor interesate de a se conforma prescriptiei legale.

Stabilirea gradului de imbibatie alcoolica si, implicit, incadrarea in sfera ilicitului penal in functie de momentul prelevarii mostrelor biologice, care nu poate fi intotdeauna imediat urmator savarsirii faptei, constituie un criteriu aleatoriu si exterior conduitei faptuitorului in vederea tragerii la raspundere penala, in contradictie cu normele constitutionale si conventionale", se arata in decizie.


Cuvinte cheie:
 
ALTE TITLURI
Acceptand sa utilizati acest site, declarati in mod expres si implicit ca sunteti de acord cu Termenii si Conditiile impuse de SC CND LEGALIS SRL. Preluarea si reproducerea informatiilor si imaginilor publicate pe site-ul www.magistrati.ro se poate face doar cu respectarea Termenilor si Conditiilor.
© Copyright SC Avocatura.com SRL 2005-2021 ©   Copyright SC CND LEGALIS SRL 2011-2021