HOME | JUDECATORI | PROCURORI | C.S.M | JURINDEX | INALTA CURTE DE CASATIE SI JUSTITIE | MINISTERUL JUSTITIEI | CURTEA CONSTITUTIONALA
avocati mediatori executori lichidatori notari publici portalul Instantelor contact
» Ştiri
03.02.2015 | www.avocatura.com
facebook   yahoo   printeaza    
Sfat pentru absolventii INM. Livia Stanciu (ICCJ): "Nu acceptați niciodata compromisul, fie el si minor"
In cadrul unui eveniment organizat luni, la Palatul Cotroceni, mai marii justiției romanesti le-au acordat sfaturi magistraților neofiți. Printre cei prezenți la ceremonie s-au numarat ministrul Justitiei, Robert Cazanciuc, presedintele Consiliului Superior al Magistraturii, Marius Tudose, dar si presedintele Inaltei Curti de Casatie si Justitie, Livia Stanciu.

In cadrul evenimentului organizat cu prilejul absolvirii celei mai recente promoții de magistrati, tinerii absolventi au primit sfaturi pretioase din partea ministrului Justiției, Robert Cazanciuc, presedintelui Consiliului Superior al Magistraturii, Marius Tudose, presedintelui Curții Constituționale a Romaniei, Augustin Zegrean, procurorului general, Tiberiu Nițu si presedintelui Inaltei Curti de Casatie si Justitie, Livia Stanciu.

Evenimentul a fost gazduit de catre Presedintele Romaniei, Klaus Iohannis.

Livia Stanciu a declarat ca, din punctul ei de vedere, cei mai noi absolvenți INM sunt "o generație de magistrați care se naste odata cu aceasta noua realitate legislativa a țarii".

"Un magistrat trebuie sa fie un desavarsit profesionist, pentru ca in aceasta profesie, poate mai mult decat in oricare alte profesii, este nevoie de oameni puternici, este nevoie de oameni de caracter, stapani pe ceea ce sunt si mai ales pe ceea ce cunosc. Doar un magistrat foarte bine pregatit profesional se va simți intotdeauna suficient de inarmat pentru a putea face fața oricaror vicisitudini ale vieții, profesiei, doar stapanind profesional toate posibilele implicații legale ale diverselor cauze pe care le veți avea de soluționat in viitor veți reusi sa dați dezlegarea legala tuturor problemelor de drept si nu numai pe care le veți avea de soluționat, fara a face rabat de la independența dumneavoastra, de la adevar si mai ales de la dreptate", a spus presedintele ICCJ.

Aceasta i-a indemnat pe tinerii absolventi sa foloseasca anii ce urmeaza pentru a se dezvolta atat profesional cat si personal, pentru ca valoarea justitiei va depinde intotdeauna si de calitatea oamenilor care sunt in slujba sa.

"Vreau sa mai rețineți un lucru, ca puterea unui magistrat, din punctul meu de vedere, nu sta in autoritatea pe care ți-o da roba de magistrat, din momentul in care ai imbracat-o, ea sta in puterea dumneavoastra de a fi dumneavoastra insiva, de a avea intotdeauna pace interioara, izvorata din faptul ca asumandu-ți orice consecința, ai ales sa fii intotdeauna de partea adevarului si nu ai inchis ochii niciodata in fața nedreptații", a precizat presedintele ICCJ.

Infaptuitori ai justiției facute de oameni pentru oameni

"Va indemn sa fiți oameni de valoare si prin aceasta sa dați valoare actului de justiție pe care il veți infaptui, faceți tot ce ține de Dvs. pentru ca acest act de justiție sa reprezinte, intotdeauna, un act de dreptate. Nu acceptați niciodata compromisul, nici macar unul care poate parea minor. Mizați intotdeauna pe onestitate, pe caracter, pe integritate, pe profesionalismul dumneavoastra. Mizați pe munca in primul rand si pe oportunitațile unice pe care varsta dumneavoastra tanara si mai ales vremurile, timpurile acestea, vi le ofera, caci va asteapta o nobila profesie, o profesie deosebit de frumoasa, care este insa deosebit de grea si care necesita multa putere de munca si mai ales multa putere de caracter", a spus Livia Stanciu, la Palatul Cotroceni.

In incheiere, Livia Stanciu, i-a sfatuit pe absolventi sa se ghideze in cariera dupa doua repere esentiale: legea si constiinta.

Și presedintele Consiliului Superior al Magistraturii, Marius Tudose, a avut cateva ganduri pentru tinerii magistrați, pe care i-a sfatuit, de asemenea, sa nu uite ca sunt "infaptuitori ai justiției facute de oameni pentru oameni".

"Ați parcurs pana acum o etapa extrem de importanta si dificila pentru a va forma intr-o profesie ale carei resorturi le veți ințelege insa abia dupa cațiva ani de activitate si dupa ce va veți confrunta cu o multitudine de situații atat profesionale, cat si personale. Sunt convins ca sunteți cu toții toba de carte. Mai mult, sunteți prima generație a Institutului Național de Magistratura care are avantajul fața de noi, cei mai vechi in profesie, sa vina in instanțe si parchete doar cu noile Coduri in minte, bine invațate si sper bine stiute. Acest avantaj va obliga sa contribuiți consistent la schimbarea mentalitaților si la uniformizarea practicii judiciare", a afirmat presedintele CSM.

"Sa nu credeți ca in instanțe si parchete curge lapte si miere, ca statutul dobandit prin decretul de numire va plaseaza intr-o zona intangibila. Acesta doar confirma apartenența dumneavoastra la un corp profesional prezumat a fi de elita. Dovada o face insa fiecare in parte prin ceea ce este, prin ceea ce face si prin ceea ce rezulta din ceea ce face. Sa nu confundați elita cu elitismul", a mai spus Marius Tudose, la Palatul Cotroceni.

Presedintele CSM le-a dat de inteles magistraților ca acum urmeaza partea cea mai grea, activitatea propriu-zisa: "La formarea inițiala ați invațat despre independența magistratului, dar nu ați fost pusi in situația de a o manifesta. Ați invațat despre imparțialitate, dar nu ați avut ocazia de a o exercita efectiv. Vi s-a vorbit despre reputație profesionala, dar nu ați fost pusi in situația de a construi si oricate repere teoretice sau studii de caz vi s-au furnizat pana acum ele sunt simple simulari, nu experiențe concrete. Marea voastra provocare ca oameni si ca profesionisti este de a va construi singuri atitudinile si aici intervine vocația si constiința fiecaruia dincolo de legi, de garanții si de sancțiuni."


Cuvinte cheie: judecator STANCIU LIVIA DOINA
 
ALTE TITLURI
Acceptand sa utilizati acest site, declarati in mod expres si implicit ca sunteti de acord cu Termenii si Conditiile impuse de SC CND LEGALIS SRL. Preluarea si reproducerea informatiilor si imaginilor publicate pe site-ul www.magistrati.ro se poate face doar cu respectarea Termenilor si Conditiilor.
© Copyright SC Avocatura.com SRL 2005-2018 ©   Copyright SC CND LEGALIS SRL 2011-2018