HOME | JUDECATORI | PROCURORI | C.S.M | JURINDEX | INALTA CURTE DE CASATIE SI JUSTITIE | MINISTERUL JUSTITIEI | CURTEA CONSTITUTIONALA
» Opinie
12.03.2015 | www.revista22.ro
facebook   yahoo   printeaza    
Sondaj IRES: Laura Codruta Kovesi - magistratul care se bucura de cea mai multa incredere (43%), DNA - cea mai apreciata institutie din justitie (63%)
Procurorul sef al DNA, Laura Codruța Kovesi, este magistratul in care romanii au cea mai multa incredere, potrivit unui sondaj realizat de Institutul Roman pentru Evaluare si Strategie (IRES). 43% din intervievați declara ca au incredere foarte multa (15%) sau multa (28%) in sefa procurorilor anticorupție, iar un procent urias, de 77% din respondenți, au o parere buna sau foarte buna despre ultimele arestari facute in randul politicienilor corupți.

IRES a realizat un Barometru de incredere in instituțiile din justiție, care a surprins o noua crestere a cotei de care se bucura DNA si Laura Codruța Kovesi.

 

In general, oamenii cred ca justiția este pe un drum bun si au o parere buna despre ceea ce se intampla in ultima vreme in privința luptei anticorupție si despre arestarea preventiva a politicienilor corupți (77%)

 

 

Mai sceptice sunt femeile, atunci cand vine vorba de ultimele arestari facute de DNA.

 

 

Sondajul surprinde o crestere a increderii in justiție, in general, insa, in continuare, scepticii sunt majoritari: 41% din respondenți au incredere multa sau foarte multa in justiția din Romania, in timp de 56% din ei au incredere puțina (38%) sau foarte puțina (18%).

 

 

Recordul DNA. Doi din trei intervievați au incredere in Anticorupție

 

In privința instituțiilor, DNA se detaseaza de colegele sale si este clar ca romanii au mai multa incredere in procurori, decat in judecatori.

 

DNA nu beneficiaza doar de cea mai mare incredere (63% din respondenți), dar inregistreaza un record si la  "foarte multa incredere”  - 23% din intervievați.

 

Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT), in pofida scandalului legat de arestarea fostei sale sefe Alina Bica, urmeaza dupa DNA, cu o cota ridicata.

 

Inalta Curte de Casație si Justiție (ICCJ) se plaseaza abia pe locul 3, suportand consecința imaginii proaste pe care si-o fac oamenii despre judecatori atunci cand se lovesc personal de sistem sau aud de la cunocuți ce se intampla in instanțele inferioare.

 

Pe aceasta logica vine si rezultatul cel mai slab, inregistrat la increderea in judecatorii, adica in magistrații de acolo: 37%.

 

CSM-ul depaseste curțile de apel, cu o cota de 42% incredere.

 

Ministerul Justiției coboara si sub cota de incredere inregistrata de curțile de apel: numai 38% din respondenți se declara increzatori in activitatea MJ.

 

 

Moldovenii, mai puțin increzatori in justiție

 

La structura pe regiuni, lucrurile stau cam la fel, indiferent de instituție: cei din Bucuresti, Muntenia si Dobrogea, urmata de Transilvania si, pe ultimul loc, Moldova sunt mai optimisti in ceea ce priveste situația din justiție.

 

ICCJ se bucura de mai multa incredere in randul celor cu studii superioare

 

Diferențele interesante apar la analiza pe studiile intervievaților. Procentul celor cu studii superioare care au foarte multa incredere in DIICOT este mult mai mic (11,4%) decat cel al intervievaților cu studii medii (16,6%) sau al celor care n-au facut liceul (24%).

 

Ierarhia se pastreaza si la DNA, dar procentul total al celor cu studii superioare care apreciaza instituția il depaseste usor pe cel al intervievaților cu studii medii care au incredere multa sau foarte multa in procurorii anticorupție.

 

In ceea ce priveste ICCJ,clucrurile stau diferit: procentul celor care au terminat cel puțin o facultate si au incredere multa sau foarte multa in Curtea Suprema este de 50,6%, comparativ cu numai 48,1% in randul intervievaților cu studii medii si doar 44,5% din persoanele fara liceu.

 

 

Laura Codruța Kovesi, magistratul in care romanii au cea mai mare incredere

 

In ceea ce priveste personalitațile din domeniu, Kovesi se bucura de cea mai mare incredere (cota de 43%), urmata de Tiberiu Nițu (30%) si Monica Macovei (23%).

Scorul sefei procurorilor anticorupție este cu 20 de puncte procentuale sub cel al instituției.

 

La sefa DNA si la Monica Macovei conduc absolvenții de educație terțiara, pe cand la procurorul general procentul acestora este inferior.

 

De asemenea, Kovesi are o cota mult mai mare in randul barbaților. 

 

Administrația centrala, mai corupta

 

In opinia intervievaților, corupția este larg raspandita, aproape 50% dintre intervievați fiind de parere ca fenomenul este mai extins in administrația centrala, iar 31% din respondenți, ca proporțiile sunt similare, fie ca este vorba de instituții centrale sau administrația locala.


Cuvinte cheie: procuror Kovesi Laura Codruta
 
ALTE TITLURI
Acceptand sa utilizati acest site, declarati in mod expres si implicit ca sunteti de acord cu Termenii si Conditiile impuse de SC CND LEGALIS SRL. Preluarea si reproducerea informatiilor si imaginilor publicate pe site-ul www.magistrati.ro se poate face doar cu respectarea Termenilor si Conditiilor.
© Copyright SC Avocatura.com SRL 2005-2022 ©   Copyright SC CND LEGALIS SRL 2011-2022