HOME | JUDECATORI | PROCURORI | C.S.M | JURINDEX | INALTA CURTE DE CASATIE SI JUSTITIE | MINISTERUL JUSTITIEI | CURTEA CONSTITUTIONALA
» CSM
10.05.2015 | www.publika.md
facebook   yahoo   printeaza    
Curtea Suprema de Justitie pledeaza ca judecatorii sa se bucure de mai putine garantii
Curtea Suprema de Justitie a propus diminuarea garantiilor de imunitate a judecatorilor. Potrivit unei initiative legislative, magistratii vor putea fi pedepsiti contraventional de catre instanta.

In prezent, judecatorii pot fi amendati doar daca membrii Consiliului Superior al Magistraturii decid sa le retraga imunitatea.

Autorii initiativei cred ca diminuarea garantiilor de imunitate va lipsi judecatorii care au savarsit delicte contraventionale de orice posibilitate de a se eschiva de raspundere pentru faptele lor.

"Judecatorii savarsesc unele contraventii administrative, inclusiv incalca regulile de circulatie rutiera si, pentru a aduce un mesaj societatii ca atat judecatorii, cat si alti subiecti sunt egali in fata legii si pentru faptul ca au incalcat legea trebuie, sa fie atrasi la raspundere contraventionala si sa nu aiba imuntate absoluta", a afirmat un membru al Consiliului Superior al Magistraturii, Teo Carnat.

Reprezentantii Curtii Supreme de Justitie spera ca diminuarea garantiilor de imunitate ii va lipsi pe judecatorii care au comis abateri de posibilitatea de a se eschiva de la raspundere. Unii magistrati nu sunt de acord cu noua initiativa legislativa.

 "Ar fi o greseala sa-i se ridice imunitatea unui judecator care poate fi cercetat contraventional. Daca e vorba de contraventie nu este legat de serviciu, nu este legat de functie, nu este abuz, nu este coruptie, de ce adica ar trebui sa fie asa o initiativa", a spus judecatorul Ion Busuioc. 

Oamenii sustin initiativa si spun ca toti trebuie sa fie egali in fata legii:  

"Da, eu sunt pentru ca ei sa fie lipsiti de imunitate si trebuie trasi toti la raspundere."

"Fara doar si poate ca nu-s boieri mari si nu trebuie sa fie o casta aparte. Eu nu-s de acord si cu multe lucruri, adica li s-au ridicat salariile."

"Egali ca toti oamenii. Trebuie sa raspunda in fata legii. Sa nu aiba nicio prioritate."

Anterior, prevederi similare au fost declarate neconstitutionale printr-o Hotarare din 11 noiembrie 2014 a Curtii Constitutionale. Anul trecut, Consiliul Superior al Magistraturii nu a primit nicio solicitare de a ridica imunitatea judecatorilor implicati in delicte.


Cuvinte cheie:
 
ALTE TITLURI
Acceptand sa utilizati acest site, declarati in mod expres si implicit ca sunteti de acord cu Termenii si Conditiile impuse de SC CND LEGALIS SRL. Preluarea si reproducerea informatiilor si imaginilor publicate pe site-ul www.magistrati.ro se poate face doar cu respectarea Termenilor si Conditiilor.
© Copyright SC Avocatura.com SRL 2005-2022 ©   Copyright SC CND LEGALIS SRL 2011-2022