HOME | JUDECATORI | PROCURORI | C.S.M | JURINDEX | INALTA CURTE DE CASATIE SI JUSTITIE | MINISTERUL JUSTITIEI | CURTEA CONSTITUTIONALA
» CSM
facebook   yahoo   printeaza    
Judecatorii cer Consiliului Superior al Magistraturii sa elimine ofiterii acoperiti din magistratura
Uniunea Nationala a Judecatorilor din Romania (UNJR) a cerut CSM sa verifice si elimine eventualii ofiteri acoperiti din magistratura si sa ceara clarificari de la Serviciul Roman de Informatii pe aceasta tema, a informat Uniunea.
Aratandu-se "profund ingrijorata” de recentele declaratii publice potrivit carora in randul magistratilor ar exista ofiteri acoperiti ai serviciilor secrete, precum si ca instantele de judecata au devenit ,,camp tactic” al serviciilor de informatii, UNJR a solicitat azi CSM sa solicite "de urgenta clarificari publice Serviciului Roman de Informatii”, care ar trebui "sa explice care este cadrul legal ce permite acestui serviciu sa isi mentina «interesul/atentia pana la solutionarea definitiva a fiecarei cauze», in ce consta in mod efectiv acest «interes», care sunt limitele sale, de ce garantii este insotit si ce control se exercita asupra sa”.
Prima solicitare a UNJR vine in urma afirmatiilor fostului presedinte al Romaniei, conform carora pana in 2004 au existat "ofiteri acoperiti printre magistrati”,  acestia fiind santajabili datorita faptului ca au incalcat Constitutia din 1991. 
"Aceste declaratii ale unui fost presedinte sunt zguduitoare, deoarece afirma ca pana in 2004 se stie ca au existat persoane in randul magistratilor care au incalcat legea sistematic, fiind in conflict de interese. Acelasi fost sef al Consiliului Suprem de Aparare a Tarii afirma ca dupa 2004 a cerut serviciilor sa ii retraga pe cei acoperiti din justitie, insa nu stie daca acest lucru s-a intamplat. Prin folosirea acestei vulnerabilitati, speculata repetat in spatiul public, se formeaza un nou tip de presiune pe justitie, care afecteaza negativ munca fiecarui magistrat,  prin aceea ca se inoculeaza  opiniei publice perceptia ca acesti magistrati nu ar fi independenti”, a informat UNJR.
 
Instanta, «camp tactic» de operatiuni al serviciilor de informatii?
 
A doua solicitare catre Consiliul Superior al Magistraturii vine in urma unui interviu dat de directorul Directiei Juridice a Serviciului Roman de Informatii, care escaladeaza afirmatiile fostului presedinte si afirma ca instanta de judecata a devenit «camp tactic» de operatiuni al serviciilor de informatii. De asemenea, acesta afirma in acelasi interviu ca "in prezent ne mentinem interesul/atentia pana la solutionarea definitiva a fiecarei cauze” din instanta.
"Intelegand  importanta misiunii pe care Serviciul Roman de Informatii o are in prezervarea securitatii nationale, UNJR subliniaza ca orice depasire a acestui cadru legal nu face decat sa vulnerabilizeze atat sistemul judiciar, cat si insusi serviciul de informatii. Orice suspiciuni si orice ambiguitate submineaza rolul pe care cele doua institutii fundamentale trebuie sa il joace in protejarea drepturile fundamentale, pe de-o parte, si garantarea securitatii nationale, pe de alta parte. Aceste obiective nu pot fi indeplinite fara increderea cetatenilor in profesionalismul si buna credinta a celor doua parti. Sala de judecata este locul in care fiecare persona vine sa isi caute dreptatea in mod public si transparent, locul unde Statul si cetatenii sai sunt deopotriva aparati si egali in fata legii.
Acest spatiu nu trebuie si nu poate fi transformat in «camp tactic» de operatiuni al unui serviciu secret a carui activitate este, prin natura sa, lipsita de transparenta”, se arata in documentul remis presei. 
UNJR considera ca declaratiile mentionate ridica o indoiala intemeiata asupra independentei intregului sistem judiciar, iar neincrederea creata poate fi inlaturata numai prin verificarea temeinica si reala a declaratiilor date anual de magistrati cum ca nu sunt si nu au fost ofiteri acoperiti, cu consecinta inlaturarii din magistratura a celor ce au incalcat aceasta obligatie. 
 
Magistratii declara pe proprie raspundere ca nu sunt lucratori ai serviciilor de informatii
 
Legea magistratilor, in vigoare de peste 10 ani, obliga judecatorii si procurorii sa dea declaratii anuale pe proprie raspundere ca nu sunt lucratori de nici un fel ai serviciilor de informatii. Pana in prezent, insa, nu s-a facut o verificare a acestor declaratii.
In lumina acestui fapt UNJR considera ca CSM, ca si garant al independentei justitie, are competenta si ar trebui sa fie prima institutie interesata sa ceara C.S.A.T. sa verifice daca declaratiile magistratilor sunt reale sau nu. 
Fara o astfel de verificare temeinica, legea ramane aplicata strict formal, iar lipsa de actiune a CSM in aceasta privinta afecteaza intreg sistemul judiciar, prin erodarea increderii cetateanului intr-un act de justitie independent si impartial. 
Uniunea sublinieaza ca fiecare cetatean are dreptul sa stie, atunci cand se adreseaza justitiei, daca o face in fata unui judecator cu adevarat independent, sau, dimpotriva, in fata unei persoane ce serveste interesele altor institutii ale statului. Functia de magistrat este esentialmente incompatibila cu cea de colaborator cu serviciile secrete, indiferent de forma pe care aceasta o imbraca.
Interdictia de a nu fi  atat magistrat cat si ofiter de informatii este o valoare constitutionala. Respectarea Constitutiei si a garantiilor sale sta mai presus de orice alt interes intr-o democratie, iar orice suspiciune rezonabila privind incalcarea lor trebuie abordata cu seriozitate si investigata prompt de autoritatile competente

Cuvinte cheie:
 
ALTE TITLURI
Acceptand sa utilizati acest site, declarati in mod expres si implicit ca sunteti de acord cu Termenii si Conditiile impuse de SC CND LEGALIS SRL. Preluarea si reproducerea informatiilor si imaginilor publicate pe site-ul www.magistrati.ro se poate face doar cu respectarea Termenilor si Conditiilor.
© Copyright SC Avocatura.com SRL 2005-2021 ©   Copyright SC CND LEGALIS SRL 2011-2021