HOME | JUDECATORI | PROCURORI | C.S.M | JURINDEX | INALTA CURTE DE CASATIE SI JUSTITIE | MINISTERUL JUSTITIEI | CURTEA CONSTITUTIONALA
» CSM
facebook   yahoo   printeaza    
Recomandarile CSM privind revizuirea Constituției: independența pentru procurori
CSM a facut o serie de recomandari de modificare si completare a initiativei legislative pentru revizuirea Constitutiei Romaniei. Mai exact, Plenul Consiliului Superior al Magistraturii sustine ca este necesara intarirea actualului statut al procurorului, prin statuarea in Constitutie a independentei sale, precizand ca este nevoie de inlaturarea controlului desfasurat de ministrul Justitiei asupra activitatii Ministerului Public, potrivit ziare.com.

"In actuala arhitectura constitutionala, Ministerul Public este o componenta a autoritatii judecatoresti, procurorii fiind, potrivit Legii nr. 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor, magistrati si nu ‘agenti’ ai puterii executive. Situarea Ministerului Public ‘sub autoritatea ministrului justitiei’ are repercusiuni fata de indeplinirea in deplina legalitate si impartialitate a atributiilor care i se confera prin lege in activitatea judiciara in cauzele penale”, explica CSM.

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) sustine ca perioada de retinere ar trebui sa fie majorata de la 24 la 48 de ore, perioada de timp considerata rezonabila si care ar permite o ingerinta minima in ceea ce priveste libertatea persoanei.

Membrii Consiliului apreciaza ca, la nivel constitutional, trebuie reglementata independenta procurorului, atat prin inlaturarea controlului desfasurat de ministrul Justitiei asupra activitatii Ministerului Public, cat si prin renuntarea la controlul ierarhic in interiorul institutiei.

"Statutul de independenta al procurorului deriva in principal din atributiile sale, acesta fiind singurul care poate decide asupra lucrarilor intr-un dosar. Nimeni nu poate interveni in modul de desfasurare a activitatii, cu exceptia instantei de judecata. Astfel, procurorul conduce si supravegheaza activitatea de cercetare penala a politiei judiciare, conduce si controleaza activitatea altor organe de cercetare penala. Aceasta atributie este specifica unui magistrat, fiind insarcinat cu apararea ordinii de drept, precum si a drepturilor si libertatilor cetatenilor, obligat la strangerea probelor atat in aparare, cat si in acuzare”, conform CSM.

Conform sursei citate, faptul ca functiile unui judecator si procuror sunt complementare implica faptul ca "fiecare dintre ei este constient ca o justitie impartiala necesita egalitate de instrumente intre Ministerul Public si aparare si ca procurorii trebuie sa actioneze, de fiecare data, onest, obiectiv si impartial”.

Membrii CSM arata ca independenta procurorului este direct proportionala cu responsabilitatea si raspunderea aferente acestui statut.

De asemenea, plenul CSM sustine ca se impune eliminarea din Constitutie a raspunderii materiale a magistratilor, urmand ca aceasta problema sa fie reglementata la nivelul legii organice.

Articolul 52 alineatul (3) din Constitutie stabileste ca "Statul raspunde patrimonial pentru prejudiciile cauzate prin erorile judiciare. Raspunderea statului este stabilita in conditiile legii, inclusiv in ceea ce priveste magistratii care si-au exercitat functia cu rea-credinta sau cu grava neglijenta. Statul exercita dreptul de regres, in conditiile legii”.

In legatura cu acest text de lege, plenul CSM sustine ca se impune eliminarea din Constitutie a raspunderii materiale a magistratilor, urmand ca aceasta problema sa fie reglementata la nivelul legii organice. In caz contrar, arata sursa citata, ar trebui reglementata, tot la nivel constitutional, si raspunderea materiala pentru prejudiciile cauzate de reprezentantii celorlalte puteri in stat.

Prin urmare, articolul 52 alineatul (3) din Constitutia Romaniei ar trebui sa aiba urmatorul cuprins: "Statul raspunde patrimonial pentru prejudiciile cauzate prin erorile judiciare”.

Altfel spus, precizeaza membrii Consiliului, raspunderea materiala a judecatorului sau a procurorului nu poate fi angajata in mod obiectiv, similar modului in care raspunde statul, ci numai subiectiv, respectiv doar in situatia savarsirii de catre acesta a unei fapte personale grave, facuta cu intentia de a produce un prejudiciu, ori in cazul in care acesta a comis o eroare judiciara prin care s-a produs un prejudiciului.

In Raportul Comisiei de la Venetia se sustine ca judecatorii ar trebui sa poata fi trasi la raspundere doar in cazul savarsirii unor infractiuni; in ceea ce priveste insa "actiunile civile indreptate impotriva lor pentru actiuni savarsite cu buna-credinta in exercitarea functiei lor”, ei trebuie sa fie protejati.

Trei dintre judecatorii Curtii Constitutionale, numiti de CSM – propunere

Totodata, plenul CSM propune, pentru asigurarea echilibrului celor trei puteri ale statului, ca trei judecatori ai Curtii Constitutionale sa fie numiti de Parlament, trei de presedintele Romaniei si trei de catre CSM, nu de catre Senat, asa cum se intampla in prezent.

Astfel, membrii plenului sunt de parere ca introducerea CSM intre institutiile cu drept de a propune judecatori la Curtea Constitutionala ar putea duce la o crestere a calitatii membrilor acestei Curti si ar asigura o coerenta mai mare intre deciziile CC si cele ale instantei supreme.

In forma actuala a legii fundamentale, la articolul 142 se precizeaza ca CC se compune din noua judecatori, numiti pentru un mandat de noua ani, care nu poate fi prelungit sau innoit. Trei judecatori sunt numiti de Camera Deputatilor, trei de Senat si trei de presedintele Romaniei.

In acest context, plenul CSM apreciaza ca, "pentru asigurarea echilibrului celor trei puteri ale statului”, este necesar ca trei judecatori ai Curtii Constitutionale sa fie numiti de Parlament, trei de presedintele Romaniei si trei de catre CSM, ce ar reprezenta "o garantie a independentei politice a celor ce urmeaza sa fie numiti”.


Cuvinte cheie:
 
ALTE TITLURI
Acceptand sa utilizati acest site, declarati in mod expres si implicit ca sunteti de acord cu Termenii si Conditiile impuse de SC CND LEGALIS SRL. Preluarea si reproducerea informatiilor si imaginilor publicate pe site-ul www.magistrati.ro se poate face doar cu respectarea Termenilor si Conditiilor.
© Copyright SC Avocatura.com SRL 2005-2022 ©   Copyright SC CND LEGALIS SRL 2011-2022