HOME | JUDECATORI | PROCURORI | C.S.M | JURINDEX | INALTA CURTE DE CASATIE SI JUSTITIE | MINISTERUL JUSTITIEI | CURTEA CONSTITUTIONALA
05.06.2015 | www.cotidianul.ro
facebook   yahoo   printeaza    
Judecatori versus Inspecția Judiciara
Mai mulți judecatori se declara revoltați de cercetarea de catre Inspecția Judiciara a afirmațiilor presedintei Asociației Magistraților din Romania (AMR) Gabriela Baltag cu privire la cazul Livia Stanciu - Mariana Rarinca. Judecatoarea Gabriela Baltag a cerut in nume propriu zilele trecute demisia presedintei ICCJ, Livia Stanciu dupa ce a izbucnit scandalul Rarinca, intrand in atenția Inspecției Judiciare.

In acest context, judecatorii reproseaza Inspecției Judiciare, intr-o scrisoare transmisa CSM, ca s-a sesizat "cu celeritate" fața de afirmațiile facute de un lider de asociație de magistrați, dar ca a "evitat sa acționeze cu celeritate cand instituții de forta par sa influențeze independența justiției", cand membrul CSM Cristi Vasilica Danileț s-a exprimat "cu privire la o hotarare judecatoreasca definitiva si inca nemotivata" si nu a avut nicio reacție cu privire la "criticile DNA vizand hotarari judecatoresti definitive".

In opinia judecatorilor, "acțiunea Inspecției Judiciare reprezinta un act de presiune fara precedent asupra libertații de exprimare a asociațiilor de magistrați, inclusiv prin presiunea mediatica exercitata, cercetarea fiind adusa la cunostința publica inainte de instiințarea judecatorului vizat".

Iata scrisoarea transmisa catre CSM de judecatori:

"Avand in vedere informațiile publicate in ziarul Romania Libera, in data de 2 iunie 2015, privitoare la cercetarea doamnei judecator Gabriela Baltag, presedinta Asociației Magistraților din Romania, de catre Inspecția Judiciara,

Magistrații semnatari condamna modul in care Inspecția Judiciara ințelege sa isi exercite rolul, evitand sa acționeze cu celeritate cand instituții de forta par sa influențeze independența justiției, insa sesizandu-se cu celeritate fața de afirmațiile facute de un lider de asociație de magistrați.

Remarcam faptul ca Inspecția Judiciara nu a avut nicio reacție fața de declarațiile membrului Consiliului Superior al Magistraturii Cristi Vasilica Danileț cu privire la o hotarare judecatoreasca definitiva si inca nemotivata si nici la criticile DNA, asumate instituțional, cuprinse in bilanțul acestei instituții, vizand hotarari judecatoresti definitive.

In schimb, Inspecția Judiciara s-a sesizat imediat, dispunand cercetarea unui lider de asociație, pentru exprimarea unor puncte de vedere referitoare la conduita unei persoane aflate in fruntea sistemului judiciar, preocupare legitima, care se incadreaza in activitatea constanta a asociațiilor profesionale de a pune increderea publicului in sistemul judiciar mai presus de imaginea persoanelor cu funcții de conducere.

Demersul este in deplin acord cu Principiile de la Bangalore privind conduita judiciara (2002) – Valoarea 1 – Independența, art. 1.3. – Judecatorul nu numai ca va trebui sa nu aiba niciun fel de legaturi nepotrivite si sa nu fie influențat de puterea executiva si de cea legislativa, ci trebuie sa si apara astfel in ochii unui observator rezonabil - si art. 1.6. – Judecatorul va manifesta si va promova inalte standarde de conduita judiciara in scopul de a intari increderea publicului in corpul judiciar, incredere fundamentala pentru a menține independența justiției.

Acțiunea Inspecției Judiciare reprezinta un act de presiune fara precedent asupra libertații de exprimare a asociațiilor de magistrați, inclusiv prin presiunea mediatica exercitata, cercetarea fiind adusa la cunostința publica inainte de instiințarea judecatorului vizat.

Ne exprimam, pe aceasta cale, solidaritatea cu judecatoarea Gabriela Baltag – presedinta Asociației Magistraților din Romania – si reafirmam ca o justiție libera este o justiție ai carei lideri asociativi isi pot exprima opiniile vizand chestiuni esențiale privind justiția, in mod real independent, fara teama unor represalii.

Semnaturi:
1. NATALIA ROMAN – TRIBUNALUL SPECIALIZAT MURES
2. CHIS ANDREA ANNAMARIA – CURTEA DE APEL
3. GIRBOVAN DANA CRISTINA
4. POP ANCA ADRIANA
5. MARIAN NICOLAE
6. IONESCU ANA
7. SORTAN MONICA IOANA
8. MAGYAROSI IOANA ROZALIA
9. BOBOS SERGIU
10. ANDREIES VIOREL VIRGIL
11. TRIPON IOANA
12. DIRJAN TRAIAN
13. ADINA DARIA LUPEA AGHINITA
14. RODINA MONICA
15. SISERMAN SORINA
16. COVRIG ANA
17. IOAN ANCA MIHAELA
18. LIANA ANISOARA COCIS – TRIBUNALUL CLUJ
19. IOAN MARIUS LUPEA
20. CATUNA DANIELA
21. BOICIUC IOANA NORA
22. SIMONA TRESTIAN
23. TROFIN MONICA
24. BELEAN EMIL
25. VERES ROXANA MIHAELA
26. FARCAS-HINGAN GEORGIANA-RODICA
27. ONEȚ GEORGETA
28. GUZU RODICA
29. BUDISAN ANCA
30. ZDRENGHEA BOGDAN
31. TOPAN ALINA
32. ANETA BEATRICE BIRAU – JUDECATORIA CLUJ NAPOCA
33. ALINA NEAMT
34. MARIAN LUCIAN
35. FELICIA MIRCEA
36. GHICA MIHAI
37. LAZAR MONICA
38. VLASIN IOANA
39. FODOR GABRIELA
40. BULIERIS NICOLETA
41. FADEI IULIANA
42. ECATERINA PIRV
43. FOCSAN RAUL
44. NOJA CARMEN
45. FINTOC CRISTINA
46. ANDREEA LITEAN
47. TRIFAN SOIMITA
48. CHIDOVET RODICA
49. RUS RAMONA CLAUDIA
50. ROSU DIANA GABRIELA
51. RUSU IOANA MARIA
52. DAMIAN IRINA-GEORGIANA
53. TODEA ROSINA-VALENTINA
54. IVASCU TEODORA
55. BARBURA-TURCU GEORGE
56. MATYUS GABRIELA – JUDECATORIA JIBOU"


Cuvinte cheie: judecator BALTAG GABRIELA
 
ALTE TITLURI
Acceptand sa utilizati acest site, declarati in mod expres si implicit ca sunteti de acord cu Termenii si Conditiile impuse de SC CND LEGALIS SRL. Preluarea si reproducerea informatiilor si imaginilor publicate pe site-ul www.magistrati.ro se poate face doar cu respectarea Termenilor si Conditiilor.
© Copyright SC Avocatura.com SRL 2005-2022 ©   Copyright SC CND LEGALIS SRL 2011-2022