HOME | JUDECATORI | PROCURORI | C.S.M | JURINDEX | INALTA CURTE DE CASATIE SI JUSTITIE | MINISTERUL JUSTITIEI | CURTEA CONSTITUTIONALA
10.06.2015 | www.adevarul.ro
facebook   yahoo   printeaza    
Se schimba judecatorii celor mai importante dosare penale aflate pe rolul Tribunalului Vaslui
Cele mai cunoscute dosare de coruptie si nu numai, aflate pe rolul Tribunalului Vaslui, urmeaza a fi preluate de alti judecatori, dupa ce magistratii investiti sa le solutioneze urmeaza sa plece de la Vaslui sau ies la pensie. Printre cauzele ce vor fi repartizate altor judecatori se afla dosarul Vascar, cel al doctoritelor spagare, al vamesilor sau al ginerelui omului de afaceri Emil Savin, judecat pentru omor.

Trei dintre judecatorii Sectiei Penale ai Tribunalului Vaslui vor parasi instanta in perioada imediat urmatoare. Doi dintre ei se vor muta la Curtea de Apel Iasi, iar un al treilea a solicitat Consiliului Superior al Magistraturii.  Primul care va parasi Tribunalul Vaslui este judecatorul Viorel Munteanu, presedintele Sectiei Penale si ultimul dintre magistratii sositi in cadrul sectiei. Acesta a promovat cu noroc la Curtea de Apel Iasi, in urma concursului de CSM, dupa suplimentarea numarului de posturi. Judecatorul Munteanu este care instrumenteaza dosarul vamesilor de la Albita, judecati pentru fapte de coruptie, cel in care ginerele omului de afaceri Emil Savin, patronul Transmir este judecat pentru omor, dupa ce a calcat un cioban cu masina, dar si cel al grupului infractional care a tepuid BCR accesand credite in baza unor acte false, fara a returna banii.

In scurta perioada in care a judecat la Tribunalul Vaslui, numele lui Viorel Munteanu a fost legate de sentinte ce au starnit multa varlva in randul opiniei publice. El este magistratul care s-a opus in mod constant arestarii preventive a doctoritelor Simona Botez si Doina Andrei. Tot el este cel care a eliberat din arest patru dintre cei sapte violatori de la Valeni care au batjocorit o eleva navetista. Decizia a fost luata dupa ce instanta de fond a decis eliberarea a trei dintre cei 7 inculpati, pentru ca si-au recunoscut faptele.  Judecatorul Viorel Munteanu a considerat ca simpla recunoastere a faptelor nu trebuie sa cantareasca in aprecierea gradului de pericol social si ca inculpatii nu trebuie discriminati din acest motiv. De numele aceluiasi magistrat este legata si condamnarea afaceristului Marian Blembea la doi ani si jumatate de inchisoare cu executare. Viorel Munteanu isi va incepe activitatea la Curtea de Apel Iasi luni, 15 iunie.

Peste o luna, mai exact incepand cu 15 iulie, va parasi Tribunalul Vaslui si judecatorul Adrian Chiriac, actualul vicepresedinte al instantei. Judecator cu grad de Curte, fiind titular la Curtea de Apel Galati, Adrian Chiriac a obtinut transferul la Curtea de Apel Iasi inca de la inceputul anului. Fost presedinte al Judecatoriei Vaslui, unde a debutat in magistratura, Adrian Chiriac va ramane cunoscut opiniei publice ca fiind judecatorul care a dispus arestarea celor mai cunoscuti interlopi vasluieni, Alis Gentimir si fratele sau, Gabi Ciprian Gentimir. Judecatorul Chiriac este cel care a pronuntat prima condamnare pe viata in judetul Vaslui, dupa Revolutie. Este vorba de barbatul din comuna Solesti care si-a ucis fetita si tatal cu o sapa. Acelasi magistrat l-a condamnat la opt ani de inchisoare pe afaceristul vasluian Catalin Ursu. Cel de-al treilea magistrat care va parasi Tribunalul Vaslui este Elena Simionescu. Astazi, plenul CSM va avea pe ordinea de zi solicitarea magistratului vasluian de iesire la pensie. Cum toate conditiile sunt indeplinite, CSM-ul nu are de facut decat o formalitate, sa inainteze propunerea de eliberare din functie presedintelui Klaus Iohannis.

De numele Elenei Simonescu, recunoscuta ca fiind unul dintre cei la fermi judecatori ai instantei, sunt legate cele mai grele dosare penale aflate in prezent pe rolul Tribunalului Vaslui. Ea este cea care judeca dosarul celor patru medici ginecologi de la Spitalul Judetean de Urgenta Vaslui, acuzati de fapte de coruptie, respectiv abuz in serviciu, dosarul Vascar, Lotul III Albita (vamesul Nicolae Cortojan si politistii de frontiera Sorin Codaescu si Constantin Birca) dar si cel al proxenetului Adrian Filote, cel care sechestra victimele, le tundea si le ascundea hainele in congelator. Printre cele mai recente condamnari ale magistratului Elena Simionescu se numara sentinta in cazul vamesei Magdalena Cosnita sau a primarului Grigore Lefter de la Osesti.

Dosarele care sunt la completele prezidate de cei trei judecatori urmeaza a fi repartizate celorlalti magistrati ai sectiei Penale. Situatia, insa, este una dificila, in cadrul sectiei ramanand trei judecatori specializati in materie penala: Laura Balan, Radu Oana si Gabriela Aionitoaie. In mod inevitabil, acestia vor fi pusi in situatii de incompatibilitate in dosarele in care s-au pronuntat in cazul inculpatilor asupra carora s-au dispus masuri preventive in timpul urmaririi penale. Pentru a putea asigura functionalitatea Sectiei Penale, colegiul de conducere al Tribunalului Vaslui urmeaza sa hotarasca mutarea unor judecatori de la Sectia Civila. Printre cei care urmeaza a instrumenta dosare penale dupa plecarea celor trei judecatori se va afla si presedintele Tribunalului, judecatorul Diana Elena Sirghi, care activeaza in cadrul Sectiei Civile si care, potrivit statisticilor, este cel mai incarcat magistrat din toata instanta.

Potrivit ultimului raport de activitatea al Tribunalului Vaslui, in 2014, din cele 9600 de dosare instrumentate de cei 19 judecatori ai Tribunalului Vaslui, 808 au fost ale presedintelui de instanta. Judecatorul Diana Elena Sarghi urmeaza a se pronunta, in cazul Sectiei, in dosarele de drepturi si libertati, unde se vor judeca propunerile de arestare.

 


Cuvinte cheie: judecator MUNTEANU VIOREL
 
ALTE TITLURI
Acceptand sa utilizati acest site, declarati in mod expres si implicit ca sunteti de acord cu Termenii si Conditiile impuse de SC CND LEGALIS SRL. Preluarea si reproducerea informatiilor si imaginilor publicate pe site-ul www.magistrati.ro se poate face doar cu respectarea Termenilor si Conditiilor.
© Copyright SC Avocatura.com SRL 2005-2022 ©   Copyright SC CND LEGALIS SRL 2011-2022