HOME | JUDECATORI | PROCURORI | C.S.M | JURINDEX | INALTA CURTE DE CASATIE SI JUSTITIE | MINISTERUL JUSTITIEI | CURTEA CONSTITUTIONALA
26.05.2015 | www.adevarul.ro
facebook   yahoo   printeaza    
Incepe batalia pentru procurori independenti
Proiectul Legii Procuraturii care intra astazi in dezbatere in Parlament este menit sa asigure independenta procurorului general, care nu va mai fi numit politic de catre legislativ.

Daca proiectul de lege, la care au participat experti internationali, nu va trece de Parlament, reforma justitiei va fi afectata, insa Legislativul nu va putea amana la nesfarsit aceasta lege, avizata pozitiv de Comisia de la Venetia si asteptata de Uniunea Europeana, apreciaza Cristi Danilet. Reforma justitiei inseamna nu doar un cadrul legal ce asigura indepedenta ci si oameni integri, competenti si eficienti. Aceastea sunt opiniile judecatorului Cristi Danilet, membru al Consiliului Superior al Magistraturii din Romania, expert international si evaluator din partea Uniunii Europene a Strategiei de reforma din sectorul de justitie al Republicii Moldova. Procuror general, numit de presedinte Vladislav Gribincea, presedintele grupului de lucru privind legea procuraturii si presedinte al Centrului de Resurse Juridice din Republica Moldova, a subliniat recent ca noua lege, care respecta toate standardele europene si normele internationale, este aplicabila in proportie de aproximativ 100%. Gribincea a prezentat noile aspecte din viitoarea lege care vizeaza rolul procuraturii generale si procedura de numire a procurorului general, respectiv a adjunctilor acestuia. Conform Constitutiei Republicii Moldova, articolul 125, alineatul intai, "Procurorul General este numit in functie de catre Parlament, la propunerea Presedintelui acestuia, iar procurorii ierarhic inferiori sint numiti de Procurorul General si ii sint subordonati”. Gribincea a precizat ca actuala lege prevede ca propunerea pentru ocuparea functiei de procuror general sa se faca de catre Consiliul Suprem al Magistraturii si numirea sa apartina presedintelui Republicii Moldova. In acelasi timp, adjunctii procurorului general vor fi numiti direct de catre acesta fara concurs si isi vor parasi functiile odata cu incetarea mandatului procurorului general pentru a evita eventuale blocaje institutionale care pot aparea.

Procuratura trebuie depolitizata Danilet considera ca de independenta Procurorului general depinde independenta sistemului de justitie in ansamblu, iar din acest motiv numirea lui trebuie sa fie una obiectiva, pe merite si nu una politica. Magistratul a subliniat ca nu exista justitie independenta cand nu avem judecatori independenti, avocati independeti si Procuratura independenta. "Toti cei trei piloni trebuie sa fie independenti. Eficienta justitiei penale depinde de activitatea Procuraturii, dar si a organelor si colaboratorilor sai. Un sistem este alcatuit din legi si din oameni. Nu poti sa dai independenta unor oameni incapabili si nici invers sa tii un sistem sub control cand oamenii sunt capabili. Mi-ar fi groaza de procurori incompenti intr-un sistem cu o justitie independenta fara control.

Din acest motiv este foarte important ce se va intampla in perioada urmatoare” a explicat Danilet. Avem nevoie de integritate Magistratul a precizat ca legile trebuie sa fie constitutionale, tinandu-se in acelasi timp cont de standardele internationale. In opinia sa, faptul ca au fost semnalate niste probleme cu legea testarii integritatii profesionale asta nu inseamna ca nu este nevoie de integritate in sistem. "Avem nevoie de integritate si ea probabil trebuie cladita in alt fel daca are probleme de constitutionalitate. Reforma Procuraturii are nevoie de vointa politica si de competenta profesionala. Nu-ti trebuie doar legi buni ci si oameni potriviti” a mai precizat Cristi Danilet.

Legea Procuraturii, o importanta enorma Eduar Tugui, expert IDIS Viitorul, a amintit ca legea Procuraturii are o importanta enorma pentru Republica Moldova, mai ales in contextul eforturilor depuse in ultima vreme de expertii internationali si de societatea civila. "Procuratura este una din institutiile centrale care trebuie reformata si legea Procuraturii face parte din reforma justitiei. In Republica Moldova este posibil ca legea Procuraturii sa aiba acelasi destin ca si legea testarii integritatii profesionale, deoarece sistemul functioneaza la anumite indicatii si atunci orice este posibil. In ce priveste legea Procuraturii, Curtea Constitutionala are pe ce sa se pronunte. Din cate cunosc necesita si modificarea constitutiei, desi autorii si o parte a societatii civile spunea ca modificarea poate fi etapizata si aceste noi legi pot intra in vigoare. Urmeaza sa vedem” apreciaza Tugui. Wicher Slagter, seful sectiei Politica si Economie a Delegatiei Uniunii Europene in Republica Moldova, a amintit recent ca reforma justitiei beneficiaza in continuare de asistenta Uniunii Europene, adaugand ca este apreciat efortul autoritatilor in aceasta directie. In acelasi timp, Slagter si-a aratat dezamagirea fata de evolutia legii testarii integritatii profesionale la Curtea Constitutionala, subliniind ca neconstitutionalitatea unor articole din lege slabesc implementarea si eficienta acestei legi care are ca scop prevenirea coruptiei.  

Comisia de la Venetia a avizat pozitiv, pe 20 martie, proiectul legii cu privire la Procuratura. Oficialii europeni au formulat, totodata, mai multe recomandari. Din perspectiva lor, promovarea schimbarilor legislative ample este a doua etapa in promovarea reformei Procuraturii Republicii Moldova, proces desfasurat conform Strategiei de Reformare a Sectorului Justitiei si in corespundere cu recomandarile internationale in domeniu. Printre scopurile de baza ce urmeaza a fi realizate prin implementarea noilor reglementari legislative si institutionale cu privire la Procuratura sunt sporirea independentei si responsabilitatii procurorilor, asigurarea principiilor legalitatii si respectarii drepturilor omului la toate etapele urmaririi penale si a calitatii activitatilor organelor de drept implicate in urmarirea penala si procesul judiciar-penal. Totodata, se propune stabilirea clara a competentelor Procuraturii, concentrarea activitatii procurorilor pe aspecte penale, micsorarea numarului de procurori ierarhic-superiori si consolidarea capacitatilor organelor de autoadministrare ale procurorilor

 


Cuvinte cheie: judecator DANILET VASILICA CRISTI
 
ALTE TITLURI
Acceptand sa utilizati acest site, declarati in mod expres si implicit ca sunteti de acord cu Termenii si Conditiile impuse de SC CND LEGALIS SRL. Preluarea si reproducerea informatiilor si imaginilor publicate pe site-ul www.magistrati.ro se poate face doar cu respectarea Termenilor si Conditiilor.
© Copyright SC Avocatura.com SRL 2005-2022 ©   Copyright SC CND LEGALIS SRL 2011-2022