HOME | JUDECATORI | PROCURORI | C.S.M | JURINDEX | INALTA CURTE DE CASATIE SI JUSTITIE | MINISTERUL JUSTITIEI | CURTEA CONSTITUTIONALA
» Ştiri
10.06.2015 | www.hotnews.ro
facebook   yahoo   printeaza    
Judecatorul Damian Dolache, de la cazul "Rarinca" la asasinii moldoveni
Judecatorul Damian Dolache – unul dintre cei doi magistrați care au dispus achitarea Marianei Rarinca in cazul de santaj reclamat de presedinta Curții Supreme – a pus pe liber mai mulți rakeți ai gruparii "Patron", implicați in asasinate la comanda si contrabanda de țigari. Cazul "Rarinca", pretext de campanie media impotriva sefelor DNA si ICCJ, este invocat des si de politicienii vizați de procurori in dosarul "Șova".

CONTRABANDIȘTII In 2012, Damian Dolache a facut parte din completul Curții de Apel care l-a scapat de acuzații pe seful unei brigazi de contrabandisti de țigari.

Parte a rețelei criminale conduse de "hoțul in lege” moldovean, Ion Gusan zis Nicu Patron, brigada lui Veaceslav Secrieru era formata din 30 de persoane, cetațeni moldoveni, ucraineni si romani. Fusese destructurata in urma unei investigații DIICOT care a aratat ca interlopii pusesera la punct o rețea naționala de fabrici clandestine de țigari, cu utilaje aduse din Rusia si Moldova. Liniile ilegale de producție si ambalare au fost amplasate in Dambovița, Harghita, Valcea, Neamț si Suceava. Secrieru a fost achitat, ceilalți – condamnați. Detalii, AICI.

ASASINUL Anul acesta, judecatorul Damian Dolache s-a intalnit din nou cu gruparea Patron, cand pe rolul Curții de Apel a ajuns dosarul lui Robert Girleanu - un raket al gruparii, acuzat de trei asasinate la comanda si condamnat anterior de Tribunalul Bucuresti la inchisoare pe viața.

Dolache a considerat insa ca moldoveanul ar fi nevinovat in lipsa de probe si a dispus achitarea lui, in deplina opoziție cu celalalt judecator din complet. In situația in care cei doi aveau opinii separate, al treilea magistrat intrat in completul de divergența a decis ca hotararea Tribunalului Bucuresti este corecta, menținand condamnarea pe viața a lui Robert Girleanu. Sentința definitva a fost data acum doua saptamani, pe 27 mai, dar Girleanu a disparut intre timp. Acum, el este urmarit general.

Desi era arestat inca din 2011 si judecat pentru triplu omor, dupa trei ani de proces, cu doar cateva luni inainte de verdictul final, Robert Girleanu a fost eliberat din arest preventiv si pus sub control judiciar. Asta s-a intamplat in februarie 2014.

Raketul are statut de soldat in organizația "Patron” si, dincolo de omoruri la comanda, executa orice tip de acțiune in forța a gruparii. Sportiv la baza, Girleanu a fost acuzat de furturi de autoturisme in Romania, ceea ce nu l-a impiedicat insa sa asigure protecție chiar brigazii lui Secrieru, achitata ulterior de judecatorul Damian Dolache. Toate acestea, in condițiile in care Girleanu mai astepta o sentința definitiva in cazul altor fabrici ilegale de țigari, descoperite in 2009 in Ialomița, Romania.

TRIPLUL ASASINAT Cele trei crime de care este acuzat direct Girleanu au fost comise in anul 2000 in raionul Ialoveni din Republica Moldova. Victimele, trei hoți de masini de lux, au fost rapiți, torturați si executați cu pistoale automate. Cadavrele lor incinerate au fost ingropate intr-o padure si au zacut acolo aproape zece ani. Abia in 2009, cei trei au fost dezgropați si identificați. Anchetatorii moldoveni au stabilit ca escadronul de asasini a fost condus de Girleanu care a acționat la comanda lui Ion Druța zis "Vanea Pisateli” – un lider interlop moldovean judecat si el in acest caz, dar la Curtea Suprema din Republica Moldova. Detalii, AICI. 

CAMPANIA TV ȘI SCANDALUL "ȘOVA” Ultima achitare de notorietate dispusa de judecatorul Damian Dolache s-a consemnat in controversatul caz al Marianei Rarinca.

Femeia a stat sase luni in arest, dupa ce Livia Stanciu, presedinta Inaltei Curții de Casație si Justiție (ICCJ), a depus o plangere penala impotriva ei, acuzand-o de santaj. Dosarul a fost instrumentat la DNA, apoi au urmat mai multe hotarari judecatoresti pana cand Tribunalul Bucuresti a gasit-o vinovata, pe fond, si a condamnat-o cu suspendare. La Curtea de Apel, Mariana Rarinca a fost achitata de un complet compus din doi judecatori, unul dintre ei fiind Dolache.

Soluția a generat o campanie mediatica lansata impotriva sefelor DNA si ICCJ la cateva televiziuni de stiri cu finanțatori sancționați sau vizați de Justiție.image-2014-12-6-18763846-41-victor-ponta-antena-3

Cazul "Rarinca” este des invocat si de politicienii implicați in scandalul declansat de dosarul "Șova”. Aici, un fost ministru impreuna cu premierul Victor Ponta sunt urmariți penal pentru fapte de corupție, dar protejați de imunitatea parlamentara si susținuți de majoritatea guvernamentala. Ieri seara, Victor Ponta a comentat la Antena 3: "Eu sunt un om puternic, am familie, am funcție, am susținere. Dansa (Mariana Rarinca – n.n.) este o victima, eu nu. Un om care sta sase luni in arest si este achitat definitv este o victima a sistemului public”.


Cuvinte cheie: judecator DOLACHE DAMIAN
 
ALTE TITLURI
Acceptand sa utilizati acest site, declarati in mod expres si implicit ca sunteti de acord cu Termenii si Conditiile impuse de SC CND LEGALIS SRL. Preluarea si reproducerea informatiilor si imaginilor publicate pe site-ul www.magistrati.ro se poate face doar cu respectarea Termenilor si Conditiilor.
© Copyright SC Avocatura.com SRL 2005-2022 ©   Copyright SC CND LEGALIS SRL 2011-2022