HOME | JUDECATORI | PROCURORI | C.S.M | JURINDEX | INALTA CURTE DE CASATIE SI JUSTITIE | MINISTERUL JUSTITIEI | CURTEA CONSTITUTIONALA
» Ştiri
facebook   yahoo   printeaza    
O judecatoare din Satu Mare a reclamat doi membri ai CSM. ANAMARIA PETRE ii acuza de partizanat politic
Revolta in randul magistraților dupa ce doi membri ai CSM au ținut sa isi expuna public parerile cu privire la situația in care se afla premierul Victor Ponta, dar si cu privire la Cazul Rarinca. Un judecator din Satu Mare a formulat o plangere impotriva judecatorilor Horațiu Dumbrava si Cristi Danileț pentru atitudinile avute in public, scrie Stiripesurse.ro.

Anamaria Petre, judecator in cadrul Judecatoriei Satu Mare, le reproseaza celor doi membrii ai CSM au adus atingere grava imaginii justiției prin acțiunile lor.

Judecatorul Horațiu Dumbrava i-a trimis premierului prin intermediul unei scrisori deschise o rugaminte de a renunța la imunitatea parlamentara si de a sepune la dispoziția organelor de ancheta, in timp ce judecatorul Cristi Danilet i-a contrat pe presedintele Senatului Calin Popescu Tariceanu si pe senatorii care au cerut presedintelui Klaus Iohannis demiterea procurorului sef DNA Laura Kodruta Kovesi si presedintelui ICCJ Lidia Stanciu.

”Solicitarea adresata unui om politic are sau nu legatura cu sistemul judiciar, atat timp cat ea excede prevederilor constitutionale si cadrului legal, aceasta aduce atingere grava imaginii justitiei”, se arata in sesizarea facuta de Anamaria Petre.

Judecatorul satmarean consider ca Horațiu Dumbrava, prin declarațile facute, a creat in opinia public perceptia unei discriminari nejustificate, a unui partizanat politic inadmisibil.

”Adoptarea de catre unii magistrati care au calitatea de membrii C.S.M. a unor pozitii publice fata de anumite acte ale unor oameni politici, respectiv omisiunea adoptarii unor pozitii publice la fel de ferme in situatii identice din perspectiva afectarii imaginii justitiei, este de natura sa creeze in perceptia publica ideea unei discriminari nejustificate, a unui partizanat politic inadmisibil”, considera judecatoarea satmareana.

”De altfel, sub acest aspect, mentionez ca nu am auzit despre actiunea niciunuia dintre membrii C.S.M. impotriva fostului Presedinte al Romaniei, Traian Basescu, prin care sa se solicite public acestuia sa renunte la imunitatea sa in scopul efectuarii de cercetari penale […]. De asemenea, nu am auzit despre actiunea niciunuia dintre membrii C.S.M. impotriva fostului Presedinte al Romaniei pentru afirmatiile publice facute in anul 2014, inaintea pronuntarii hotararii definitive de condamnare a numitului Dan Voiculescu in sensul ca, prin politica sa, a fost curatat sistemul judiciar, acesta arogandu-si meritul de a fi "curatat” justitia prin aceea ca a numit mii de magistrati in perioada mandatului sau. Or, o asemenea corelare intre un act pur formal cum este acela al Decretului Presedintelui de numire a magistratilor in functie si evolutia sistemului judiciar tinde sa sugereze ca toti magistratii numiti de fostul Presedinte al Romaniei si-au desfasurat activitatea sub stricta sa subordonare, respectiv ca magistratii pe care el nu i-a numit in functie erau corupti. Totodata, mentionez ca nu am auzit despre actiunea niciunuia dintre membrii C.S.M. impotriva actualului Presedinte al Romaniei, Klaus Werner Iohannis, pentru afirmatiile publice facute in timpul unei dezbateri pentru alegerile prezidentiale in legatura cu faptul ca dosarul de la Inalta Curte de Casatie si Justitie, privind incompatibilitatea sa, "este deja rezolvat”, mai arata Anamaria Petre.

Anamaria Petre consider ca prin afirmațiile sale, Cristi Danileț a comentat o hotarare judecatoresca, inainte ca Instanța sa-si prezinte motivarea.

”In data de 27.05.2015, d-l judecator Cristi Danilet, membru al Consiliului Superior al Magistraturii, a fost invitatul Orei de Stiri, la TVR 1. Acesta a explicat de ce demersul presedintelui Senatului, Calin Popescu Tariceanu, de a cere presedintelui Klaus Iohannis demiterea presedintei Inaltei Curti de Casatie si Justitie si a sefei D.N.A., este inutil. Totodata, el a precizat care sunt motivele care au condus la achitarea Marianei Rarinca, inainte ca hotararea de achitare sa fie motivata, sugerand ca respectiva persoana a comis "ceva” si ca solutia de achitare nu presupune neaparat nevinovatia acesteia”, se mai arata in sesizarea judecatoarea din Satu Mare.

DOMNULE PRESEDINTE,

Subsemnata PETRE ANAMARIA, […], judecator in cadrul Judecatoriei Satu Mare, prin prezenta depun

SESIZARE DISCIPLINARA

impotriva numitilor DUMBRAVA Nicolae Horatius si DANILET Vasilica Cristi, membrii ai Consiliului Superior al Magistraturii,

I. Abaterile disciplinare semnalate in legatura cu numitul Dumbrava Nicolae Horatius

In data de 09.06.2015, pe site-ul www.stiripesurse.ro, a fost publicata scrisoarea deschisa adresata de "unul din cei mai importanți membri ai C.S.M., judecatorul Horațiu Dumbrava”, care i-a transmis premierului rugamintea de a renunța la imunitatea parlamentara si de a se pune la dispoziția organelor de ancheta. Aceasta scrisoare deschisa a fost adresata de d-l Horatius Dumbrava in calitate de "judecator, membru al Consiliului Superior al Magistraturii din Romania”. Afirmatiile si solicitarile d-lui judecator au fost preluate in cursul zilei de toate televiziunile de stiri din tara. In aceasta scrisoare au fost adresate mai multe solicitari numitului Victor Ponta, Prim-Ministru al Romaniei, printre care si aceea de a renunta la imunitatea parlamentara privind cererea Procurorului General al Romaniei in ce il priveste, aflata azi pe rolul Camerei Deputatilor, de declansare a urmaririi penale pentru presupuse fapte penale.

[…] Potrivit art. 9 din Legea nr. 303/2004, (1) Judecatorii si procurorii nu pot sa faca parte din partide sau formatiuni politice si nici sa desfasoare sau sa participe la activitati cu caracter politic. (2) Judecatorii si procurorii sunt obligati ca in exercitarea atributiilor sa se abtina de la exprimarea sau manifestarea, in orice mod, a convingerilor lor politice. De asemenea, potrivit art. 4 din Codul deontologic al judecatorilor si procurorilor, adoptat prin Hotararea C.S.M. nr. 328 din 24 august 2005, (1) In indeplinirea atributiilor de serviciu judecatorii si procurorii nu trebuie sa fie influentati de doctrine politice. (2) Judecatorii si procurorii nu pot milita pentru aderarea altor persoane la o formatiune politica, nu pot participa la colectarea fondurilor pentru formatiunile politice si nu pot permite folosirea prestigiului sau a imaginii lor in astfel de scopuri. (3) Judecatorii si procurorii nu pot sa acorde nici un fel de sprijin unui candidat la o functie publica cu caracter politic. Art. 5 din acelasi Cod deontologic prevede urmatoarele: (1) Judecatorii si procurorii nu se pot servi de actele pe care le indeplinesc in exercitarea atributiilor de serviciu pentru a-si exprima sau manifesta convingerile politice. (2) Judecatorii si procurorii nu pot participa la reuniuni publice cu caracter politic.

Indiferent de faptul ca solicitarea adresata unui om politic are sau nu legatura cu sistemul judiciar, atat timp cat ea excede prevederilor constitutionale si cadrului legal, aceasta aduce atingere grava imaginii justitiei […].

De altfel, sub acest aspect, mentionez ca nu am auzit despre actiunea niciunuia dintre membrii C.S.M. impotriva fostului Presedinte al Romaniei, Traian Basescu, prin care sa se solicite public acestuia sa renunte la imunitatea sa in scopul efectuarii de cercetari penale […]. De asemenea, nu am auzit despre actiunea niciunuia dintre membrii C.S.M. impotriva fostului Presedinte al Romaniei pentru afirmatiile publice facute in anul 2014, inaintea pronuntarii hotararii definitive de condamnare a numitului Dan Voiculescu in sensul ca, prin politica sa, a fost curatat sistemul judiciar, acesta arogandu-si meritul de a fi "curatat” justitia prin aceea ca a numit mii de magistrati in perioada mandatului sau. Or, o asemenea corelare intre un act pur formal cum este acela al Decretului Presedintelui de numire a magistratilor in functie si evolutia sistemului judiciar tinde sa sugereze ca toti magistratii numiti de fostul Presedinte al Romaniei si-au desfasurat activitatea sub stricta sa subordonare, respectiv ca magistratii pe care el nu i-a numit in functie erau corupti. Totodata, mentionez ca nu am auzit despre actiunea niciunuia dintre membrii C.S.M. impotriva actualului Presedinte al Romaniei, Klaus Werner Iohannis, pentru afirmatiile publice facute in timpul unei dezbateri pentru alegerile prezidentiale in legatura cu faptul ca dosarul de la Inalta Curte de Casatie si Justitie, privind incompatibilitatea sa, "este deja rezolvat”.

Acestea sunt doar cateva exemple in care se constata lipsa de reactie a membrilor C.S.M. fata de afirmatii ale unor oameni politici, de natura sa afecteze credibilitatea justitiei.

Or, adoptarea de catre unii magistrati care au calitatea de membrii C.S.M. a unor pozitii publice fata de anumite acte ale unor oameni politici, respectiv omisiunea adoptarii unor pozitii publice la fel de ferme in situatii identice din perspectiva afectarii imaginii justitiei, este de natura sa creeze in perceptia publica ideea unei discriminari nejustificate, a unui partizanat politic inadmisibil.

II. Abaterile disciplinare semnalate in legatura cu numitul Danilet Vasilica Cristi

In data de 27.05.2015, d-l judecator Cristi Danilet, membru al Consiliului Superior al Magistraturii, a fost invitatul Orei de Stiri, la TVR 1. Acesta a explicat de ce demersul presedintelui Senatului, Calin Popescu Tariceanu, de a cere presedintelui Klaus Iohannis demiterea presedintei Inaltei Curti de Casatie si Justitie si a sefei D.N.A., este inutil. Totodata, el a precizat care sunt motivele care au condus la achitarea Marianei Rarinca, inainte ca hotararea de achitare sa fie motivata, sugerand ca respectiva persoana a comis "ceva” si ca solutia de achitare nu presupune neaparat nevinovatia acesteia.

[…]

In concluzie, […] Avand in vedere ca imaginea justitiei a fost grav compromisa in aceasta perioada, mentionez ca prezentul demers, in extras, va fi comunicat in mass-media, pentru a se impiedica propagarea in spatiul public a ideii ca astfel de comportamente reprezinta manifestari tolerate de magistratii din sistem ori reprezentative pentru acestia.

In drept, pe langa dispozitiile legale mentionate mai sus, invoc si prevederile art. 1 din Legea nr. 317/2004, potrivit carora: (1) Consiliul Superior al Magistraturii este garantul independentei justitiei. (2) Consiliul Superior al Magistraturii este independent si se supune in activitatea sa numai legii. Membrii Consiliului Superior al Magistraturii raspund in fata judecatorilor si procurorilor pentru activitatea desfasurata in exercitarea mandatului.

Faptele mentionate mai sus reprezinta abateri disciplinare, conform art. 99, lit. a), b), d), l), n) si t) din Legea nr. 303/2004. Astfel, in conformitate cu prevederile art. 99 din acest act normativ, constituie abateri disciplinare: a) manifestarile care aduc atingere onoarei sau probitatii profesionale ori prestigiului justitiei, savarsite in exercitarea sau in afara exercitarii atributiilor de serviciu; b) incalcarea prevederilor legale referitoare la incompatibilitati si interdictii privind judecatorii si procurorii; […] d) desfasurarea de activitati publice cu caracter politic sau manifestarea convingerilor politice in exercitarea atributiilor de serviciu; […] l) imixtiunea in activitatea altui judecator sau procuror; […] n) folosirea functiei detinute pentru a obtine un tratament favorabil din partea autoritatilor sau interventiile pentru solutionarea unor cereri, pretinderea ori acceptarea rezolvarii intereselor personale sau ale membrilor familiei ori ale altor persoane, altfel decat in limita cadrului legal reglementat pentru toti cetatenii; […] t) exercitarea functiei cu rea-credinta sau grava neglijenta. In conformitate cu prevederile art. 56 din Legea nr. 317/2004, (1) Membrii Consiliului Superior al Magistraturii care au calitatea de judecator sau procuror raspund civil, disciplinar si penal, in conditiile legii. (2) Prevederile art. 45 – 49 se aplica in mod corespunzator. (3) Membrul Consiliului Superior al Magistraturii fata de care se exercita actiunea disciplinara nu participa in calitate de membru ales la lucrarile sectiei in care se judeca actiunea disciplinara.

Satu Mare,

09.06.2015


Cuvinte cheie: judecator PETRE ANAMARIA
 
ALTE TITLURI
Acceptand sa utilizati acest site, declarati in mod expres si implicit ca sunteti de acord cu Termenii si Conditiile impuse de SC CND LEGALIS SRL. Preluarea si reproducerea informatiilor si imaginilor publicate pe site-ul www.magistrati.ro se poate face doar cu respectarea Termenilor si Conditiilor.
© Copyright SC Avocatura.com SRL 2005-2022 ©   Copyright SC CND LEGALIS SRL 2011-2022