HOME | JUDECATORI | PROCURORI | C.S.M | JURINDEX | INALTA CURTE DE CASATIE SI JUSTITIE | MINISTERUL JUSTITIEI | CURTEA CONSTITUTIONALA
» Ştiri
02.06.2015 | www.cotidianul.ro
facebook   yahoo   printeaza    
Scrisoare catre Cristi Danileț: "Se poate demisia?"
Avocatul Costel Gilca, care spune ca in anii 2005 milita alaturi de judecatorul Cristi Danileț pentru independența justiției ii cere membrului CSM demisia. Avocatul a publicat pe site-ul sau o scrisoare deschisa adresata lui Danileț in care face referire la intervenția acestuia la TVR in cazul Rarinca, acuzandu-l pe judecatorul CSM ca face parte dintr-un grup care a pus mana pe justiție si o subordoneaza unor interese.

Iata scrisoarea avocatului:

"Stimate domnule Danileț,

ma uitam acum pe mesajele pe care le schimbam in anii 2005 cand alaturi de Dvs. si alte persoane susțineam activ independența justiției. Credeam atunci ca PSD-ul a pus mana pe justiție si ca aceasta trebuie sa devina independenta, motiv pentru care am susținut demersul privind independența justiției.

Cu timpul insa senzația mea a fost ca, asa cum imi comunicați, ai lor au devenit ai Dvs, in sensul ca in timp ce eu si alții militam sincer si deschis pentru o justiție indepenedenta, Dvs. impreuna cu alții militați pentru inlocuirea unei grupari cu o alta grupare (nu are importanța culoarea politica si nici numele gruparilor, nu m-a interesat niciodata nici politica si nici gruparile, ci doar principiile). Interventiile Dvs. de-a lungul timpului ne-au distanțat, fiind constient ca de fapt nu va intereseaza independența justiției, ci doar instaurarea altor grupari la carma justiției, astfel incat am ales sa ma separ de Dvs. pentru ca nu am mai eram convins de idealul pentru care militați: independența justiției.

Daca mai aveam vreun dubiu ca ma insel si ca nu reprezentanți interesele vreunui grup, iesirea Dvs. de zilele trecute de la TVR in care aratați cu degetul spre judecatorii care au avut curajul (pentru ca iți trebuie mult curaj) sa achite o persoana impotriva careia a facut plangere chiar presedinta Inaltei Curți de Casație si Justiție, mi-a risipit si ultima indoiala asupra bunelor Dvs. intenții cu privire la justiție.

Stimate domnule Cristi Danileț, sunteți reprezentantul judecatorilor in Consiliul Superior al Magistraturii (stiti si Dvs. ca v-ați transferat la judecatoria Oradea, de la Tribunalul Cluj ca sa prindeți un post in CSM, pentru ca pe locul rezervat Tribunalelor nu ați fi fost ales - un prim subterfugiu), calitate in care aveți datoria sa fiți echilibrat si echidistant.

Or prin precizarile pe care le-ați facut in cadrul emisiunie TVR in loc sa indemnați la respectarea autoritații de lucru judecat, asa cum facem noi simpli justițiabili, chiar daca soluția nu ne este favorabila, Dvs. ați sustinut exact contrariul, precizand clar ca o persoana este vinovata chiar daca exista o hotarare judecatoreasca de achitare (nu are relevanța formula pe care ați ales sa o utilizați, mesajul fiind foarte clar exprimat, ca acel justițiabil este vinovat, tehnic). O hotarare judecatoreasca se respecta inclusiv de membrii CSM, inclusiv de judecatorii Inaltei Curți de Casație si Justiție!

Stimate domnule Cristi Danileț, iesirea Dvs. este inadmisibila pentru un judecator, cu atat mai mult ea este inadmisibila pentru reprezentantul judecatorilor, membru CSM, motiv pentru care cred ca se impune sa demisionați din funcția in care v-a pus Curtea Constituționala a Romaniei si nu judecatorii, care v-au revocat din funcție prin vot secret (un alt subterfugiu pentru a ramane membru CSM, nemaifiind reprezentativ pentru judecatorii de la judecatorii).

Stimate domnule Cristi Danileț demisia Dvs. ar fi un gest de mare noblețe, care ar dovedi ca sunteți interesat numai de bunul mers al justiției si nu de subordonarea acesteia unor grupuri de interes (oricare ar fi ele)!

PS. Va aduceți aminte cand imi spuneați ca PSD-ul a pus mana pe justiție si o subordoneaza intereselor de partid si ca trebuie indepartat? Ei bine...exact acelasi lucru simt eu ca faceți Dvs. acum: un grup a pus mana pe justiție si o subordonați unor interese! Doar demisia Dvs. m-ar face sa cred ca inca mai doriți independența justiției!".


Cuvinte cheie: avocat Costel Gilca
 
ALTE TITLURI
Acceptand sa utilizati acest site, declarati in mod expres si implicit ca sunteti de acord cu Termenii si Conditiile impuse de SC CND LEGALIS SRL. Preluarea si reproducerea informatiilor si imaginilor publicate pe site-ul www.magistrati.ro se poate face doar cu respectarea Termenilor si Conditiilor.
© Copyright SC Avocatura.com SRL 2005-2022 ©   Copyright SC CND LEGALIS SRL 2011-2022