HOME | JUDECATORI | PROCURORI | C.S.M | JURINDEX | INALTA CURTE DE CASATIE SI JUSTITIE | MINISTERUL JUSTITIEI | CURTEA CONSTITUTIONALA
» Ştiri
04.06.2015 |
facebook   yahoo   printeaza    
Incarcatura mare de dosare pune in dificultate si instantele din Timis
Cel mai recent raport privind starea justitiei publicat de Consiliul Superior al Magistraturii arata ca volumul mare de dosare, in raport cu numarul relativ restrans de magistrati inca pune probleme instantelor, ducand implicit la supra-aglomerare si termene de judecata lungi. Cu toate acestea, Ministerul Justitiei nu pare sa renunte la planurile de desfiintare a unor Judecatorii din vestul tarii.

Peste 40 de dosare cu zece ani vechime, pe rol la Curtea de Apel Timisoara

In ultimul raport privind starea justitiei, publicat recent de catre CSM persista aceeasi mare problema remarcata la instantele din vestul tarii – gradul mare de aglomerare al instantelor, generat de volumul inca mare, desi in scadere, al dosarelor.

Reprezentantii CSM remarca, la fel ca si in anii anteriori, unele Curți de Apel, cu un numar foarte mare de cauze de soluționat comparativ cu celelalte, si anume Curtea de Apel Bucuresti cu 66.983 de cauze in 2014 (65.952 cauze in 2013), Curtea de apel  Timisoara, cu 25.989 de cauze anul trecut (29.998 de cauze in 2013), Curtea de Apel Craiova, cu 25.795 de cauze in 2014 (41.486 de cauze in 2013) si Curtea de apel Cluj, cu 24.120 de cauze in 2014 (29.424 de cauze in 2013).

Si Judecatoria Timisoara a fost nominalizata printre instantele cu un volum record de dosare in 2014. Raportul CSM indica, pentru 2014, zece instante ce au depasit bariera de 50.000 de dosare: Judecatoria Brasov – cu 51.878 de dosare, Judecatoria Timisoara (51.894), Judecatoria Sectorul 4 Bucuresti (55.689), Judecatoria Iasi (62.609), Judecatoria Craiova (64.356), Judecatoria Constanta (70.766), Judecatoria Ploiesti (79.247), Judecatoria Sectorul 1 Bucuresti (93.104), Judecatoria Sectorul 2 Bucuresti (100.784), Judecatoria Sectorul 3 Bucuresti (112.848).

In ceea ce priveste incarcatura de dosare pe judecator, prima pozitie a fost ocupata anul trecut de Curtea de Apel Timisoara, cu 1.282 dosare pe judecator (1.790 dosare pe judecator, in 2013) urmata de Curtea de Apel Targu Mures, cu 1.252 dosare pe judecator (1.861 dosare pe judecator in 2013) si Curtea de Apel Cluj cu 1.197 dosare pe judecator (1.601 dosare pe judecator in 2013).

Curtea de Apel Timisoara, desi ocupa prima pozitie, inregistreaza o schema de personal relativ modesta, raportata la volumul de activitate, cu 55 de posturi si 53 de posturi in medie ocupate efectiv.

Aglomerare de dosare si la Parchete

Nici la nivel de Parchete lucrurile nu sunt mai lejere, in Timis, raportul CSM mentionand ca "Parchetele cu cel mai mare volum de dosare inregistrat in anul 2014 au fost Parchetul de pe langa Curtea de Apel Bucuresti, cu 2.707 de dosare, avand cu 256 de dosare mai putin totusi decat in anul 2013 (dar ramanand pe prima pozitie ca si in anii anteriori), urmat de Parchetul de pe langa Curtea de Apel Timisoara cu 1.471 de dosare si Parchetul de pe langa Curtea de Apel Constanta cu 1.461 de dosare.”

Si Parchetul de pe langa Judecatoria Timisoara este nominalizat in acelasi context cu un volum de un volum de activitate intre 50.000 si 60.000 de cauze pe an.

La incarcatura de cauze calculata strict pe procurorii desemnati sa solutioneze dosare, media cea mai ridicata a fost inregistrata la Parchetul de pe langa Curtea de Apel Timisoara, cu 294 de cauze pe procuror, urmat de Parchetul de pe langa Curtea de Apel Bacau, cu o medie de 279 de dosare si Parchetul de pe langa Curtea de Apel Constanta cu o medie de 183 de cauze.

Acesti indicatori nu au cum sa nu influenteze gradul de operativitate si numarul de dosare cu termene foarte lungi pe rol. Astfel, intr-un top al Curtilor de Apel cu stocuri de dosare mai vechi de zece ani CSM mentioneaza ca, la nivel national, cele mai multe dosare vechi se inregistrau, la finalul primului semestru 2014,  la Curtea de Apel Bucuresti, unde erau 79 de dosare, Curtea de Apel Timisoara (41), Curtea de Apel Cluj (27), Curtea de Apel Oradea (15) si Curtea de Apel Constanta (11).

Totusi, spun oficialii CSM, s-a constatat ca unele Curti de Apel au redus stocul total de dosare cu o vechime cuprinsa intre cinci si zece ani, ceea ce nu s-a intamplat si la monitorizarea anterioara:"Intra in aceasta categorie Curtile de Apel Brasov, Cluj, Craiova, Iasi, Timisoara si Curtea Militara de Apel.”

Parchetul de pe langa Curtea de Apel Timisoara solicita transferul politiei judiciare in subordinea Ministerului Public

Pentru ca aceasta supra-aglomerare sa se diminueze, inclusiv magistratii timiseni chestionati pe aceasta tema de CSM au facut mai multe propuneri, printre acestea numarandu-se arhivarea electronica a dosarelor in vederea eliberarii spatiilor de arhivare, modificarea procedurii privind reexaminarea sanctiunilor contraventionale, renuntarea la repartizarea cauzelor la completul imediat urmator si la repartizarea ciclica, crearea in mod real a unor alternative de solutionare a cauzelor de mica importanta, extinderea cazurilor de inchidere a procedurii insolventei, crearea unei baze de date nationale de jurisprudenta accesibila tuturor judecatorilor si redimensionarea circumscriptiilor teritoriale ale instantelor.

La nivel de Parchete, se solicita transferul politiei judiciare in subordinea Ministerului Public, miscare sustinuta, precizeaza CSM, de numeroase Parchete, printre care si Parchetul de pe langa Curtea de Apel Timisoara, si, totodata, reglementarea retinerii datelor generate sau prelucrate de furnizorii de retele publice de comunicarii electronice, simplificarea procedurii legate de obtinerea datelor financiare ale unei persoane, transferul activitatii non-judiciare in competenta personalului auxiliar si cresterea duratei masurii preventive a retinerii.

Avocat Lazar Gruneantu: "Completele specializate pe minori-familie sunt cele mai aglomerate”

Instantele din vestul tarii au mai avut de rezolvat, pe langa activitatea specifica, si un numar destul de mare de petitii de diverse genuri care, de asemenea, a supraaglomerat personalul specific de la nivel instantelor. "Din punct de vedere al obiectului celor mai frecvente solicitari ale justitiabililor, instantele de judecata au indicat cererile vizand informatii referitoare la stadiul dosarelor, motivarea hotararilor, comunicarea unor hotarari, eliberarea de copii, aspecte legate de judecata in fond sau relatii cu privire la procedura prealabila, urgentarea redactarii hotararilor sau solutionarii cauzelor, informatii privind acordarea ajutorului public judiciar, solicitari privind jurisprudenta instantei, reanalizarea unor cauze solutionate. Curtea de Apel Timisoara a semnalat faptul ca foarte multe solicitari au fost inregistrate in legatura cu date statistice vizand diverse tipuri de cauze in conditiile in care modulul statistic din ECRIS este insuficient adaptat si subdimensionat”, mentioneaza reprezentantii CSM. Totodata, Curtea de Apel Timisoara a semnalat lipsa unei baze de date statistice comprehensive vizand toate tipurile de cereri si actiuni in instanta.

"Este evident ca un grad de aglomerare a instantei se reflecta si in termenii fixati in cazul unui proces. Chiar daca in ultima perioada se remarca o scadere a numarului de cauze, exista un numar mare de cauze in faze preliminare. Fixarea de termene depinde, deci, de specificul instantei, si as spune ca in momentul de fata completele specializate pe minori-familie sunt cele mai aglomerate. Dar si aici se incearca sa se fixeze termene care sa nu depaseasca o luna – cinci saptamani, pentru ca si magistratii isi doresc sa solutioneze cat mai repede cauzele”, spune avocatul timisorean Lazar Gruneantu.

Judecatorii sub spectrul desfiintarii

Desi instantele mari continua sa fie aglomerate, lucru care poate avea consecinte si asupra actului de justitie, Ministerul Justitiei pare sa nu renunte la planurile de desfiintare a unor Judecatorii in vestul tarii, motivand aceste demers cu volumul scazut de activitate.

Prezent la inceputul acestui an bilantul Curtii de Apel Timisoara, presedintele Consiliului Superior al Magistraturii, judecatorul Marius Tudose, a spus ca harta instantelor din Romania trebuie regandita, iar asta ar implica si desfiintarea unor Judecatorii mici cum este cea de la Faget. 

"Nu va ascund faptul ca am sustinut rationalizarea instantelor pentru ca sunt dezechilibre insemnate pe volumul de munca pe fiecare judecator. Sunt judecatorii din resedintele de judet care au 1.500 – 2.000 de dosare pe fiecare judecator, iar unele au un numar foarte mic de dosare pe judecator. Este posibil ca in timp sa apara discriminari pentru ca stau si muncesc foarte mult, nu pot sa se duca la un examen de promovare, iar altii cu un numar mai mic de dosare, au timp sa invete sa se duca la un examen de pregatire”, a declarat presedintele CSM.

In cazul Judecatoriei Faget, Ministerul Justitiei sustinea anul trecut ca desfiintarea se bazeaza, printre altele, pe argumentul ca instanta are un volum foarte mic de activitate, in scadere in ultimii trei ani, si o incarcatura de cauze cu mult sub media la nivel national – aproximativ 300 de dosare pe judecator pe an, fata de media nationala de 750 de dosare pe judecator pe an.

Ministerul Justitiei mai spunea ca "sunt distante rezonabile de parcurs intre localitatile ce ar urma sa fi arondate si Judecatoria Lugoj”, instanta care putea prelua atributiile instantei desfiintate din Faget. Argumentul cu distantele rezonabile probabil ca nu a fost prea convingator pentru locuitorii din Curtea, de exemplu, care sunt arondati Judecatoriei Faget si care ar fi trebuit sa parcurga aproximativ 50 de kilometri pana la Lugoj.

Insa nu doar despre desfiintarea Judecatoriei Faget se vorbeste insistent, pe "lista neagra” a instantelor din vestul tarii aflate sub spectrul disparitiei regasindu-se si Judecatoria Moldova Noua.

"Incercam o forma de compromis cu membrii Senatului sa revizuim puțin aceasta lista, in sensul de a aduce date la nivelul prezent. Proiectul a pornit pe 2012, 2013 pana la jumatate si atunci sunt cateva evoluții, in sensul ca la anumite instanțe a crescut incarcatura, la altele a scazut. Instanța aflata pe lista din Caras-Severin se menține constant cu un numar foarte mic de cauze. Nu e un scop in sine desființarea unei instanțe de judecata, dar cu siguranța nu poate funcționa cu un om sau cu doi oameni. Pentru ca cetațeanul sa aiba parte de un act de calitate, o instanța mica trebuie sa aiba minim 5 oameni. Acolo unde constați ca intr-un numar foarte mare de ani nu reusesti sa aduci oameni, e de preferat sa mergi la o instanța mai mare”, a precizat in acest sens ministrul Justitiei, Robert Cazanciuc.


Cuvinte cheie:
 
ALTE TITLURI
Acceptand sa utilizati acest site, declarati in mod expres si implicit ca sunteti de acord cu Termenii si Conditiile impuse de SC CND LEGALIS SRL. Preluarea si reproducerea informatiilor si imaginilor publicate pe site-ul www.magistrati.ro se poate face doar cu respectarea Termenilor si Conditiilor.
© Copyright SC Avocatura.com SRL 2005-2022 ©   Copyright SC CND LEGALIS SRL 2011-2022