HOME | JUDECATORI | PROCURORI | C.S.M | JURINDEX | INALTA CURTE DE CASATIE SI JUSTITIE | MINISTERUL JUSTITIEI | CURTEA CONSTITUTIONALA
avocati mediatori executori lichidatori notari publici portalul Instantelor contact
» Ştiri
08.07.2015 | www.unimedia.info
facebook   yahoo   printeaza    
Candidati la functia de procuror si judecator, fara avere la dosar
In acest an Consiliul Institutului National al Justitiei a decis ca persoanele care vor depune actele pentru a urma cursurile de instruire initiala pentru functia de judecator si procuror sa nu mai fie obligate sa prezinte declaratia de avere. Anul trecut acest document era obligatoriu.

In perioada 1-31 iulie curent, Institutul National al Justitiei (INJ) va desfasura concursul de admitere pentru instruirea initiala a 45 de candidati la functia de judecator si procuror. Astfel, pentru stagiul care va dura din luna octombrie 2015 si pana in martie 2017, sunt scoase la concurs 20 de locuri pentru candidatii la functia de judecator si 25 de locuri pentru candidatii la functia de procuror. 

La concurs se poate inscrie orice cetatean al Republicii Moldova, domiciliat pe teritoriul ei, care cunoaste in mod obligatoriu limba de stat. Candidatul trebuie sa aiba capacitate de exercitiu, sa fie apt din punct de vedere medical, sa fie licentiat in drept, sa nu aiba antecedente penale si sa aiba o reputatie buna.

Membru CSM: "Candidatii trebuie sa completeze declaratia de avere” Daca anul trecut, doritorii de a urma cursurile de instruire initiala erau obligati sa prezinte si declaratia de avere, atunci in acest an aceasta conditie a fost exclusa. Natalia Visternicean, consultant in cadrul Sectiei de formare initiala de la INJ, a declarat pentru Moldova Curata ca decizia apartine Consiliului INJ. "Asa a hotarat Consiliul, deoarece unii candidati care participa la concurs nu au activat in ultima perioada, de aceea s-a decis excluderea acestei conditii”, a precizat reprezentanta INJ.

La randul sau, Teo Carnat, membru al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), este de parere ca indiferent daca au activat sau nu, candidatii trebuie sa depuna o declaratie de avere, fiindca ei aspira la o functie publica. "Daca e sa gandim asemeni Consiliului INJ, atunci nici candidatii la functia de primar sau de deputat nu ar trebui sa depuna declaratia de avere atunci cand intentioneaza sa detina o functie publica. Eu sunt de parere ca aceste declaratii trebuie completate la admitere, indiferent daca persoana a lucrat sau nu anterior”, a precizat reprezentantul CSM.

Potrivit INJ, candidații trebuie sa aiba o vechime in munca de cel putin doi ani in profesiile de specialitate juridica precum: procuror; avocat; avocat parlamentar, notar; inspector judecator; executor judecatoresc; ofiter de urmarire penala; jurisconsult; consilier juridic; consilier de probatiune; mediator; profesor titular; asistent judiciar; grefier. De asemenea, la acest concurs poate aplica si personalul de specialitate juridica din cadrul secretariatului Consiliului Superior al

Magistraturii; al Curtii Constitutionale, al Institutului National al Justitiei si al autoritatilor publice centrale si locale. Doritorii trebuie sa prezinte pana la sfarsitului lunii iulie, la sediul INJ, situat in municipiul Chisinau, pe strada Serghei Lazo 1, un set de documente. Dosarul trebuie sa cuprinda obligatoriu acte precum: cererea-tip de inscriere la concurs, actul de identitate; diploma de licenta si suplimentul; cazierul judiciar. Actele mentionate trebuie prezentate atat in original, cat si copii. In original trebuie aduse si caracteristica/referinta de la ultimul loc de munca sau de studii; certificatul medical de sanatate si doua fotografii (3x4). Totodata, trebuie anexate si diplomele de magistru sau de doctor in drept si carnetul de munca, in caz ca persoana deține asemenea acte.

Mentionam ca in componenta Consiliul INJ sun 13 membri, dintre care 7 sunt desemnati de CSM din randul judecatorilor, 4 sunt desemnati de procurorul general la propunerea Consiliului Superior al Procurorilor, un membru de la Ministerul Justitiei si altul din randul profesorilor titulari de drept, propus de Senatul Universitatii de Stat din Moldova.


Cuvinte cheie:
 
ALTE TITLURI
Acceptand sa utilizati acest site, declarati in mod expres si implicit ca sunteti de acord cu Termenii si Conditiile impuse de SC CND LEGALIS SRL. Preluarea si reproducerea informatiilor si imaginilor publicate pe site-ul www.magistrati.ro se poate face doar cu respectarea Termenilor si Conditiilor.
© Copyright SC Avocatura.com SRL 2005-2021 ©   Copyright SC CND LEGALIS SRL 2011-2021