HOME | JUDECATORI | PROCURORI | C.S.M | JURINDEX | INALTA CURTE DE CASATIE SI JUSTITIE | MINISTERUL JUSTITIEI | CURTEA CONSTITUTIONALA
» Ştiri
08.07.2015 | www.ziuanews.ro
facebook   yahoo   printeaza    
Cristi Danileț | Declarații inadecvate referitoare la relatiile magistrati-servicii de informatii
Vad in ultima vreme cativa judecatori care tot ies in spatiul public cu declaratii la adresa unor colegi de ai lor (pe care insa nu ii identifica) care ar avea anumite relatii (pe care nu le precizeaza, ci doar le caracterizeaza generic ca neprincipiale sau chiar nelegale) cu serviciile de informatii: ba ca unii colegi ar fi acoperiti, ba ca unii au semnat angajamente cu SRI.

As vrea sa lamuresc opinia publica cu privire la acestea:

Astfel:
1. Magistratii nu au voie sa fie colaboratori, informatori sau agenti ai serviciilor de informatii. Toti cei aflati in functie declara in fiecare an ca respecta acest imperativ. Nu exista vreun caz indicat in concret de cei care fac asemenea declaratii cu privire la un magistrat care ar incalca legea. Numarul total de magistrati din Romania este de 4700 de judecatori si 2900 de procurori. Pentru toti actualul CSM a solicitat efectuarea unor verificari cu privire la declaratiile date in ultimii doi ani – pct. 15 al ordinii de zi a Plenului CSM din data de 13.05.2015. Daca se descopera un magistrat care incalca aceasta obligatie, el va fi eliberat imediat din functie si se va deschide dosar penal pentru fals in declaratii.

2. Magistratii au acces la informatii secrete de stat si secrete de serviciu in baza Legii nr. 182/2002 modificata prin pct.1 din Legea nr. 255/2013 intrata in vigoare anul trecut, in aplicarea careia CSM a emis un Regulament aprobat prin  Hotararea nr. 140/2014. Dupa cum se vede in Anexa 1,singurul angajament impus de lege si care se regaseste in  Regulament este acela potrivit caduia magistratul se obliga sa respecte secretul si legea inclusiv dupa ce paraseste profesia, angajament care potrivit art. 3 alin. 3 se depune la conducatorul institutiei. Precizez ca de la 1 febr. 2014, de cand au intrat in vigoare dispozitiile din Legea nr. 255/2013, magistratii nu mai sunt supusi verificarilor din partea SRI prevazute in art. 7 din lege.

3. Singura colaborare dintre magistrati si serviciile de informatii este cea institutionala, permisa de lege. Astfel, potrivit art. 14 alin. (3) din OUG nr. 43/2002 si a art. 13 alin. 3 din Legea nr. 508/2004 serviciile si organele specializate in culegerea si prelucrarea informatiilor au obligatia de a pune la dispozitie DNA, respectiv DIICOT, de indata, datele si informatiile detinute in legatura cu savarsirea infractiunilor de competenta acestor parchete.

4. Pentru ca, din pacate, exista coruptie in justitie, serviciile de informatii au competenta si in acest domeniu. Ca urmare, ele strang informatii despre magistratii banuiti de coruptie pe care, la fel, sunt obligate sa le inainteze la DNA in cadrul caruia s-a format anul acesta un birou care are ca principala activitate combaterea coruptiei in sistemul judiciar. Nu exista nicio sesizare ca astfel de informatii au fost folosite nelegal, pentru a impune acestor magistrati anumite solutii.

Prin urmare, respectivele declaratii despre relatii nelegale dintre magistrati si serviciile de informatii sunt nefondate. Cand ele vin din partea unor magistrati care nici nu indica, nici nu sesizeaza organismele competente pentru cercetarea in concret a unor situatii de incalcare a legii, eu personal le consider total inadecvate statutului pe care il au respectivii. Imi scapa motivul pentru aceasta risipa de energie si rostul acestor declaratii jignitoare daca nu chiar belicoase la adresa colegilor. Dar stiu cu siguranta ca in acest fel sunt alimentate speculatiile de tot felul care in mod voit sunt generate de oameni ce se confrunta cu acuzatii sau chiar condamnari penale.


Cuvinte cheie: judecator DANILET VASILICA CRISTI
 
ALTE TITLURI
Acceptand sa utilizati acest site, declarati in mod expres si implicit ca sunteti de acord cu Termenii si Conditiile impuse de SC CND LEGALIS SRL. Preluarea si reproducerea informatiilor si imaginilor publicate pe site-ul www.magistrati.ro se poate face doar cu respectarea Termenilor si Conditiilor.
© Copyright SC Avocatura.com SRL 2005-2021 ©   Copyright SC CND LEGALIS SRL 2011-2021