HOME | JUDECATORI | PROCURORI | C.S.M | JURINDEX | INALTA CURTE DE CASATIE SI JUSTITIE | MINISTERUL JUSTITIEI | CURTEA CONSTITUTIONALA
avocati mediatori executori lichidatori notari publici portalul Instantelor contact
» Ştiri
25.03.2013 | ziare.com
facebook   yahoo   printeaza    
Daniel Morar, numit de Traian Basescu judecator la CCR
Daniel Morar, fost procuror sef al DNA, in prezent prim-adjunct al procurorului general, a fost numit de presedintele Traian Basescu judecator la Curtea Constitutionala.

"Presedintele Romaniei, domnul Traian Basescu, a semnat luni, 25 martie a.c., Decretul de numire a domnului Daniel-Marius Morar in functia de judecator la Curtea Constitutionala pentru un mandat de 9 ani, incepand cu data de 9 iunie 2013", se arata intr-un comunicat remis presei.

Decizia presedintelui intra in vigoare odata cu publicarea decretului prezidential in Monitorul Oficial.

In 2013, trei judecatori vor parasi Curtea Constitutionala pentru ca le expira mandatele. Este vorba despre Ion Predescu, Aspazia Cojocaru si Acsinte Gaspar, sustinuti in functie, in 2004, de PSD si de fostul presedinte Ion Iliescu.

Prin urmare, Camera Deputatilor, Senatul si presedintele Traian Basescu sunt obligati sa faca noi nominalizari.

De altfel, presedintele Curtii Constitutionale, Augustin Zegrean, a trimis in urma cu cateva saptamani o scrisoare la Parlament in care se arata ca, potrivit legii 47/1992, cu trei luni inainte de expirarea mandatului fiecarui judecator, presedintele Curtii sesizeaza pe presedintele Camerei Parlamentului care a numit judecatorul sau, dupa caz, pe presedintele Romaniei, solicitandu-i sa numeasca un altul in locul lui, iar numirea trebuie efectuata cu cel putin o luna inainte de incetarea mandatului judecatorului predecesor.

Saptamana trecuta, Valer Dorneanu, propus de grupul parlamentar al PSD sa ocupe un post de judecator la Curtea Constitutionala, a primit aviz favorabil, cu 16 voturi pentru si trei impotriva, decizia finala urmand sa fie luata de plenul Camerei.

De asemenea, ministrul Justitiei, Mona Pivniceru, s-a aratat extrem de interesata de ocuparea unui loc in Curtea Constitutionala, ea avand sustinerea puternica a PNL, prin vocea presedintelui Senatului, Crin Antonescu, dar si a PSD, conform declaratiilor facute de premierul Victor Ponta.

Acsinte Gaspar, cel pe care il va inlocui Daniel Morar, a fost numit in functia de judecator la Curtea Constitutionala pentru un mandat de noua ani, incepand cu data de 8 iunie 2004, prin decret semnat de Ion Iliescu.

Cine este Daniel Morar

Daniel Morar: CSM este acum unul incolonat, extrem de comod pentru puterea politica

In varsta de 46 de ani, Daniel Marius Morar a absolvit Facultatea de Drept "Babes-Bolyai" din Cluj Napoca.

A lucrat ca procuror stagiar la Targu Mures, apoi a ocupat diverse functii de procuror la Parchetul de pe langa Tribunalul Cluj si la Parchetul de pe langa Curtea de Apel Cluj.

In perioada 1 ianuarie 1999 - 25 iulie 2002, Daniel Morar a indeplinit functia de Procuror sef la Sectia de urmarire penala a Parchetului de pe langa Curtea de Apel Cluj, incheindu-si mandatul prin demisie.

In aceasta perioada, a fost delegat la Sectia anticoruptie, urmarire penala si criminalistica din Parchetul de pe langa Curtea Suprema de Justitie, pentru finalizarea anchetei in dosarul Gabriel Bivolaru (fost deputat acuzat de fraudarea BRD, 1-10 martie 1999) si in dosarul Viorel Burzo (fostul sef al Sectiei Penale de la Curtea de Apel Cluj, acuzat de trafic de influenta, 5 ianuarie - 5 martie 2001).

Dupa ce a demisionat, a continuat sa lucreze ca procuror la Sectia de urmarire penala a Parchetului de pe langa Curtea de Apel Cluj (26 iulie 2002 - 12 august 2005).

El a instrumentat dosarul fraudarii Bancii Dacia Felix, in care au fost trimisi in judecata Sever Muresan, fost actionar si membru in consiliul de administratie, alaturi de Mircea Horia Hossu, fost prim-vicepresedinte al bancii, cei doi fiind acuzati ca au sustras, prin mai multe inginerii financiare, aproximativ 160 de milioane USD.

In august 2005, Daniel Morar fost numit procuror sef al Directiei Nationale Anticoruptie (DNA), pozitie pe care a ocupat-o timp de doua mandate, iar anul trecut a fost numit prim-adjunct al procurorului general, preluand, printr-o delegare de sase luni, atributiile de procuror general, ca urmare a incetarii mandatului Laurei Codruta Kovesi.

Delegarea lui Daniel Morar la sefia Parchetului de pe langa ICCJ expira la inceputul saptamanii viitoare.

Daniel Morar vorbeste limba engleza, este casatorit, sotia sa fiind avocat. 


Cuvinte cheie: procuror Morar Daniel, procuror Kovesi Laura Codruta
 
ALTE TITLURI
Acceptand sa utilizati acest site, declarati in mod expres si implicit ca sunteti de acord cu Termenii si Conditiile impuse de SC CND LEGALIS SRL. Preluarea si reproducerea informatiilor si imaginilor publicate pe site-ul www.magistrati.ro se poate face doar cu respectarea Termenilor si Conditiilor.
© Copyright SC Avocatura.com SRL 2005-2018 ©   Copyright SC CND LEGALIS SRL 2011-2018