HOME | JUDECATORI | PROCURORI | C.S.M | JURINDEX | INALTA CURTE DE CASATIE SI JUSTITIE | MINISTERUL JUSTITIEI | CURTEA CONSTITUTIONALA
avocati mediatori executori lichidatori notari publici portalul Instantelor contact
» CSM
25.03.2013 | Magistrati.ro
CSM considera ca afirmatiile din cuprinsul articolelor, prin impactul public, au adus atingere independentei, impartialitatii si reputatiei profesionale ale judecatorilor din Iasi
facebook   yahoo   printeaza    
Presa versus Justitie. CSM apara reputatia profesionala a judecatorilor din Iasi
Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a admis cererile de aparare a independentei, impartialitatii si reputatiei profesionale ale judecatorilor Tribunalului Iasi si ale judecatorilor din cadrul Asociatiei Magistratilor Iasi, care reclamau faptul ca in mass-media locala si centrala a fost declansata o ampla campanie denigratoare impotriva lor.

,,In sedinta din data de 21 martie 2013, Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a analizat rezultatele verificarilor efectuate de Inspectia Judiciara cu privire la apararea independentei, impartialitatii si reputatiei profesionale a judecatorilor Tribunalului Iasi si a instantei in ansamblul sau, ca urmare a cererii formulate de Adunarea generala a judecatorilor, precum si a cererii adresate Consiliului Superior al Magistraturii, de Asociatia Magistratilor Iasi, prin presedinte judecator Nicoleta Stefanita, precum si 90 judecatori din cadrul Curtii de Apel Iasi, Tribunalului Iasi, Judecatoriei Iasi si Judecatoriei Pascani care au invocat faptul ca, incepand cu luna iulie 2012, in mass-media locala si centrala, a fost declansata o ampla campanie denigratoare impotriva lor”, se arata intr-un comunicat de presa al CSM.

La solicitare, judecatorii Tribunalului Iasi au atasat o serie de articole publicate in presa locala sau in editii on-line ale unor publicatii nationale. In sustinerea cererii de aparare a independentei, impartialitatii si reputatiei profesionale, conducerea Tribunalului Iasi a depus, ca probe, cereri formulate de parti in diverse dosare aflate pe rolul instantei, in care partile au facut referire la articolele de presa publicate, pentru a se proba efectele negative asupra imaginii justitiei si judecatorilor produse de campania mass-media.

In motivarea cererii Asociatiei Magistratilor Iasi s-a aratat ca, incepand cu luna iulie 2012, in mass-media locala, dar si nationala, a inceput sa apara o serie de articole in care opiniei publice i se furnizau informatii privitoare la presupuse anchete penale declansate de Directia Nationala Anticoruptie – Serviciul Teritorial Iasi, ce ar viza si anumiti judecatori din cadrul Tribunalului Iasi, apoi, la sfarsitul lunii august 2012, alte articole de presa aparute s-au referit la o noua ancheta penala privind alti judecatori din cadrul instantelor iesene.

Potrivit CSM, verificarile prealabile efectuate in cauza, in limita competentelor Inspectiei Judiciare, au stabilit urmatoarele:

1. Analizand continutul articolelor de presa atasate s-a constatat ca, in esenta, acestea cuprind relatari cu privire la o cauza penala aflata in instrumentarea Directiei Nationale Anticoruptie – Serviciul Teritorial Iasi, avand ca obiect anumite afaceri imobiliare, in legatura cu unele imobile ce au facut obiectul tranzactiilor, fiind pronuntate hotarari judecatoresti de catre unii magistrati ai Judecatoriei Iasi, Tribunalului Iasi si Curtii de Apel Iasi. In articolele analizate se face referire la faptul ca judecatorii M.S., G.M., M.A., A.C.S., C.D., C.V. au fost convocati la DNA – Serviciul Teritorial Iasi pentru a li se aduce la cunostinta invinuirile penale, iar in legatura cu judecatorii R.D.T., M.C. si O.M.L. se efectueaza cercetari penale.

2. Titlurile articolelor de presa fac referire si la justitia ieseana in general, iar alte articole de presa, depuse la dosar, comenteaza negativ faptul ca insusi presedintele Curtii de Apel Iasi fusese pus sub invinuire in aceeasi cauza.

3. In continutul unor articole invocate ca temei in justificarea cererilor de aparare a reputatiei profesionale se face referire si la faptul ca alti judecatori ai instantelor iesene au fost condamnati definitiv, fiind exemplificati. De asemenea, se constata ca, urmare a articolelor aparute in mass-media, in cererile formulate de parti, in diverse dosare aflate pe rolul Tribunalului Iasi, acestea isi exprima neincrederea cu privire la impartialitatea judecatorilor investiti cu solutionarea cauzelor, invocand ca motiv de suspiciune existenta unor acuzatii in campania de presa.

,,Verificarile efectuate de inspectorii judiciari au condus la concluzia ca independenta si reputatia profesionala ale magistratilor ieseni le-au fost afectate printr-o campanie denigratoare de presa, intrucat autorii articolelor atasate cererilor nu au respectat conditia prezentarii cu buna credinta a informatiilor de interes public si nici dreptul publicului de a fi informat corect si onest, fiind depasita limita impusa  de interesul corect al administrarii justitiei. Informatiile, in modalitatea prezentata de presa, au afectat negativ opinia publica in ceea ce priveste onoarea si reputatia profesionala a magistratilor de la instantele iesene, avand in vedere ca, pornind de la existenta unei anchete penale privind pe anumiti judecatori, in titlurile articolelor se facea referire la toti judecatorii din cadrul instantelor iesene”, se mai arata in comunicat.

Documentul citat mentioneaza ca, desi in continutul articolelor de presa se preciza ca cercetarile penale efectuate de Directia Nationala Anticoruptie – Serviciul Teritorial Iasi vizau anumiti judecatori de la Tribunalul Iasi sau Curtea de Apel Iasi pentru infractiuni de neglijenta in serviciu, titlurile articolelor se refereau la toti judecatorii din cadrul instantelor din Iasi, inducand ideea ca acestia sunt cercetati pentru comiterea unor infractiuni de coruptie, astfel ca prezentau tendentios o situatie fara corespondent in realitatea obiectiva, de natura a discredita nu numai magistratii din cadrul acelor instante, ci si prestigiul justitiei, ca serviciu public. 

,,Formularea unor judecati de valoare constituie un demers jurnalistic justificat, in conditiile in care privesc date legate de desfasurarea unei anchete penale, inclusiv in situatia in care cercetarile penale privesc magistrati, insa acestea trebuie sa prezinte in  mod corect realitatea, fara a aduce atingere independentei si impartialitatii magistratilor, conform art. 10 din Conventia  Europeana a Drepturilor Omului”, precizeaza sursa citata.

Din analiza articolelor de presa s-a constatat ca acestea nu au cuprins o relatare obiectiva si echilibrata a faptelor si activitatilor de interes public, referitor la procedura derulata impotriva persoanelor anchetate si obiectul acuzatiilor penale. De asemenea, in continutul articolelor de presa publicate au fost formulate aprecieri de natura sa incalce prezumtia de nevinovatie a judecatorilor cercetati, intrucat, prin formularea nu numai a titlurilor, s-au facut aprecieri cu privire la existenta vinovatiei judecatorilor pentru faptele de care sunt acuzati, ceea ce depaseste limitele admisibile ale libertatii de exprimare, mai arata CSM.

Consiliul adauga ca, totodata, pe langa titlurile articolelor de presa, care, de cele mai multe ori, nici nu reflecta informatiile cuprinse in acestea, durata in timp a mediatizarii anchetelor penale in care sunt implicati judecatori a fost de natura a avea impact negativ asupra activitatii instantelor, fapt demonstrat si de cererile si sesizarile formulate de parti din dosarele aflate pe rolul instantelor. Amploarea si impactul articolelor de presa au reiesit din perceptia si preluarea, in cererile adresate instantei, de catre justitiabili a expresiilor tendentioase folosite de jurnalisti.

Astfel, analizand rezultatele verificarile efectuate, Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a retinut ca articolele analizate, prin gravitatea afirmatiilor, caracterul repetitiv si durata in timp au fost de natura sa induca opiniei publice ideea ca actul jurisdictional efectuat de instantele iesene nu este unul corect, fiind suspectati toti magistratii instantelor de savarsire a unor fapte de coruptie.

In concluzie, Plenul Consiliului Superior al Magistraturii, constatand ca afirmatiile din cuprinsul articolelor, prin impactul public, au adus atingere independentei, impartialitatii si reputatiei profesionale ale judecatorilor din cadrul Tribunalului Iasi si ale celor din cadrul Asociatiei Magistratilor din Iasi, a decis ca solicitarile acestora, de aparare a independentei, impartialitatii si reputatiei profesionale, sunt deplin justificate si a procedat la admiterea cererilor.


Cuvinte cheie: presa, justitie, csm, apara, reputatie profesionala, judecatori, iasi
 
ALTE TITLURI
Acceptand sa utilizati acest site, declarati in mod expres si implicit ca sunteti de acord cu Termenii si Conditiile impuse de SC CND LEGALIS SRL. Preluarea si reproducerea informatiilor si imaginilor publicate pe site-ul www.magistrati.ro se poate face doar cu respectarea Termenilor si Conditiilor.
© Copyright SC Avocatura.com SRL 2005-2020 ©   Copyright SC CND LEGALIS SRL 2011-2020