HOME | JUDECATORI | PROCURORI | C.S.M | JURINDEX | INALTA CURTE DE CASATIE SI JUSTITIE | MINISTERUL JUSTITIEI | CURTEA CONSTITUTIONALA
avocati mediatori executori lichidatori notari publici portalul Instantelor contact
» Ştiri
02.10.2012 | evz.ro
facebook   yahoo   printeaza    
Emil-Gheorghe Mota, candidat la functia de procuror general. CSM, in 2007: "Ingerinte in activitatea subordonatilor sai"
Procurorul Gheorghe Emil Mota, de la Parchetul Gorj, si-a depus candidatura la Ministerul Justitiei, pentru functia de procuror general al Romaniei.

Gheorghe Emil Mota a devenit cunoscut in mass-media dupa ce l-a retinut si trimis in judecata pe fostul presedintele al Consiliului Judetean Gorj, Nicolae Mischie, acuzat pentru abuz in serviciu contra intereselor publice. In final, baronul a fost achitat.
Gheorghe Mota a detinut functia de prim-procuror al Parchetului Tribunalului Gorj pana in mai 2007, cand plenul Consiliului Superior al Magistraturii l-a revocat. El fusese revocat din oficiu de catre Sectia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii, apoi Plenul a confirmat hotararea. In cursul lunii iulie anul acesta, procurorul gorjean Emil Mota a fost reclamat de procurorul general al Romaniei la Consiliul Superior al Magistraturii, dupa ce a criticat faptul ca judecatori de la Tribunalul Golj nu au arestat trei persoane, puse sub acuzare de el. Mota sustinea intr-un interviu ca judecatorii Tribunalului Gorj sunt lipsiti de curaj in privinta aprobarii cererilor sale pentru arestarile de 29 de zile pentru persoanele cu notorietate, cercetate de el.


Criticile CSM
Potrivit deciziei de revocare din functie, din 3 mai 2007, verificarile inspectorilor CSM au vizat a activitatea unitatilor de parchet in anii 2005 si 2006. Rezultatul controlului a pus in evidenta aspecte negative cu privire la organizarea eficienta, comporatmetul si comunicarea, asumarea responsabilitatilor si aprtitudinilor manageriale ale prim-procurorului Parchetului de pe langa Tribunalul Gorj, Gheorghe Emil Mota.Astfel, ”s-au constatat ingerinte ale prim –procurorului in activitatea de urmarire penala, mai ales in cauze intens mediatizate in momentul emiterii solutiei”. "Aceste imixtiuni s-au concretizat in preluarea unor dosare de la procurorii carora le fusesera repartizate spre instrumentare si efectuarea unor acte de urmarire penale, fara ca acest fapt fie adus la cunostinta respectivilor procurori", aratau inspectorii CSM.
Ancheta fara stirea procurorilor de caz
Rezultatul verificanlor a pus in evidenta faptul ca intr-o cauza primul procuror a emis doua mandate de aducere a invinuitilor la panchet, pentru ca organele de cercetare penala sa dispuna retinerea acestora apoi a formulat propunere de arestare preventiva, desi anterior, procurorul care avea dosarull in supraveghere a respins o asemenea propunere formulatä de politie. Intr-un alt dosar, prim procuror a infirmat actul de trimitere in judecata a celui fata de care se efectuase urmarirea penala, pe baza unor declaratii extrajudiciarc, respectiv a depozitiilor date de trei persoane audiate in cabinetul sau.
Dosare mutate discretionar
Inspectorii au mai retinut, intr-o alta cauza ca prim procurorul Gheorghe Emil Mota a infirmat succesiv solutiile de scoatere de sub urmarire penala date de procuror, de data repatizand dosarul altui procuror, fara a motiva aceasta masura. Referítor la ace1asi dosar, in timp ce cauza se afla in curs de instrumentare la organul de politie judicíarä, un cotidian locala mentionat textual pozitia exprimata de procurorul Emil Mota, care a dispus redeschiderea anchetei: "urmeazä ca in maxim doua zile, trei sa fie trimisi in judecata pentru infractiuni de coruptie, imediat ce dosarul va ajunge pe masa noatra”, afirmatie ce contravine prevederílor Legii nr. 304/2004 privind organizarea judiciara.
Declaratii impotriva judecatorilor
Procurorul general Laura Codruta Kovesi a sesizat, anul trecut , Consiliul Superior al Magistraturii in vederea efectuarii de verificari cu privire la procurorul gorjean Mota Gheorghe Emil. Potrivit unui comunicat de presa remis de Parchetul de pe langa Inalta Carte de Casatie si Justitie, la data de 05.07.2012, in presa scrisa locala in articolul intitulat "Procurorul Mota s-a plans la Consiliul Superior al Magistraturii de solutiile magistratilor penalisti ai Tribunalului Gorj” a aparut un material in care se face referire la faptul ca procurorul in cauza ar fi transmis Consiliului Superior al Magistraturii o sesizare prin care-si exprima nemultumirea fata de modul in care au fost solutionate de judecatorii Tribunalului Gorj un numar de 3 cereri de arestare formulate in 3 cauze pe care procurorul Gheorghe Mota le avea in instrumentare.
Interviul acid
"Avand in vedere ca, in raport cu materialul de presa rezulta indicii ca procurorul a acordat interviu intr-un ziar local, privind situatia unor dosare penale pe care le-a instrumentat si in care ar fi formulat propuneri de arestare preventiva respinse de catre judecatorii Tribunalului Gorj este necesara efectuarea de verificari de catre Inspectia Judiciara. Solutia se impune, intrucat contextul creat de Mota Gheorghe Emil prin interviul acordat ziarului local ,,Gorjeanul” si afirmatia potrivit careia "judecatorii Tribunalului Gorj sunt lipsiti de curaj in privinta aprobarii cererilor sale pentru arestarile de 29 de zile pentru persoanele cu notorietate, cercetate de el (s.n Mota Gheorghe Emil)… deoarece magistratii Curtii de Apel Craiova i-au admis recursurile declarate in acele dosare, dispunand arestarea preventiva a persoanelor respective, pentru 29…”, este de natura sa afecteze probitatea profesionala a judecatorilor Tribunalului Gorj”, se arata in comunicatul de presa.
Dosarul de malpraxis
Procurorul general Laura Codruta Kövesi a sesizat, anul trecut, Consiliul Superior al Magistraturii in vederea efectuarii de verificari cu privire la procurorul Gheorghe Emil Mota de la Parchetul de pe langa Tribunalul Gorj. Potrivit oficialilor, sesizarea a fost trimisa dupa ce in presa scrisa si in cadrul emisiunilor de televiziune din 18 aprilie au aparut relatari despre existenta unor tensiuni intre procurorii Parchetului de pe langa Tribunalul Gorj, din cauza unui dosar solutionat de procurorul Gheorghe Emil Mota avand ca obiect infractiunea de ucidere din culpa (malpraxis) in care procurorul criminalist a intocmit rechizitoriu, iar acesta nu a fost confirmat de prim-procurorul unitatii de parchet.


Cuvinte cheie: procuror Mota Gheorghe Emil, procuror Kovesi Laura Codruta
 
ALTE TITLURI
Acceptand sa utilizati acest site, declarati in mod expres si implicit ca sunteti de acord cu Termenii si Conditiile impuse de SC CND LEGALIS SRL. Preluarea si reproducerea informatiilor si imaginilor publicate pe site-ul www.magistrati.ro se poate face doar cu respectarea Termenilor si Conditiilor.
© Copyright SC Avocatura.com SRL 2005-2018 ©   Copyright SC CND LEGALIS SRL 2011-2018