HOME | JUDECATORI | PROCURORI | C.S.M | JURINDEX | INALTA CURTE DE CASATIE SI JUSTITIE | MINISTERUL JUSTITIEI | CURTEA CONSTITUTIONALA
avocati mediatori executori lichidatori notari publici portalul Instantelor contact
02.04.2013 | Magistrati.ro
In acest dosar, Adrian Nastase este acuzat de santaj
facebook   yahoo   printeaza    
Trei judecatoare de la ICCJ au formulat cereri de abtinere in dosarul ,,Zambaccian". UPDATE: Solicitarile judecatoarelor au fost respinse
Trei judecatori din completul de cinci de la Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ), desemnat sa judece in 8 aprilie contestatiile din dosarul Zambaccian, in care este implicat Adrian Nastase, au formulat cereri de abtinere in acest proces.

UPDATE: Colegiul de conducere al Inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ) a respins marti cererile de abtinere formulate de trei membri din completul de cinci judecatori desemnat sa judece contestatiile din dosarul Zambaccian, in care este implicat fostul premier Adrian Nastase.

Cei trei judecatori, Cristina Rotaru, Ioana Bogdan si Angela Dragne, si-au motivat decizia precizand ca in trecut s-au pronuntat si in alte dosare in care a fost implicat fostul premier. Astfel, judecatorii Ioana Bogdan si Cristina Rotaru au solutionat in etapa fondului dosarul ,,Trofeul calitatii", in timp ce Angela Dragne a facut parte din completul care a dispus achitarea persoanelor judecate in dosarul ,,Matusa Tamara".

Solicitarile judecatorilor au fost inaintate catre Colegiul de conducere al instantei supreme si urmeaza sa fie discutate marti, potrivit site-ului instantei.

Dosarul ,,Zambaccian" a ajuns pe rolul instantei supreme dupa ce procurorii au motivat recursul privind decizia din 30 martie 2012 data de un complet de trei judecatori, care l-a condamnat atunci pe Adrian Nastase la trei ani de inchisoare cu suspendare pentru santaj, achitandu-l pentru luare de mita.

Sotia fostului premier, Dana Nastase, a fost condamnata atunci tot la trei ani de inchisoare cu suspendare, pentru ,,participatie improprie la folosirea de documente false la autoritatea vamala", fiind achitata pentru complicitate la luare de mita si santaj.

Fostul sef al Inspectoratului de Stat in Constructii, Irina Paula Jianu, a primit o pedeapsa de trei ani de inchisoare cu executare. Instanta a dispus in cazul acesteia o pedeapsa de doi ani de inchisoare pentru folosirea bunurilor societatii comerciale impotriva scopurilor acesteia si o alta pedeapsa, de trei ani de inchisoare, pentru participatie improprie la folosirea de documente false la vama.

Cele doua pedepse au fost contopite de instanta, Jianu urmand sa exercute pedeapsa cea mai grea, respectiv trei ani de inchisoare, daca sentinta va deveni definitiva. Irina Jianu a fost achitata de magistrati pentru dare de mita, spalare de bani si fals intelectual, celelalte fapte pentru care procurorii o acuzasera in acest dosar.

Instanta a mai dispus atunci ca Adrian si Dana Nastase sa se prezinte trimestrial la Serviciul de probatiune, sa raporteze schimbarea domiciliului si sa comunice si sa justifice schimbarea locului de munca, aratand ca nerespectarea obligatiilor va duce la revocarea suspendarii executarii pedepsei.

Decizia din 30 martie 2012 a completului de trei judecatori al Inaltei Curti de Casatie si Justitie a fost contestata la completul de cinci judecatori, care urmeaza sa judece in 8 aprilie recursul in dosarul Zambaccian.

In 5 mai 2010, Directia Nationala Anticoruptie i-a trimis in judecata pe fostul premier PSD, Adrian Nastase, pentru luare de mita si santaj, pe sotia acestuia, Daniela Nastase, pentru complicitate la luare de mita si santaj, si pe fostul inspector general de stat la Inspectoratul de Stat in Constructii Irina Paula Jianu, pentru dare de mita si spalare bani.

Procurorii DNA au sustinut ca, in perioada 2002 - 2004, in calitate de prim-ministru - cu atributii de coordonare a activitatii membrilor Guvernului, de numire a conducatorilor organelor de specialitate din subordinea Guvernului si a altor persoane ce indeplinesc functii publice, cu atributii de control in ce priveste activitatea ministrilor si atributii de control asupra autoritatilor si institutiilor publice centrale si locale prin Aparatul de lucru al primului ministru - Adrian Nastase ar fi primit, in mod direct si prin intermediul Danielei Nastase, foloase necuvenite in valoare de aproximativ 630.000 de euro la cursul de schimb 2002/2004.

Aceste foloase constau in contravaloarea unor bunuri importate din China si cheltuielile aferente acestor importuri, precum si contravalorea unor lucrari efectuate la imobilele lui Nastase din localitatea Cornu si din Bucuresti.

Initial, Adrian Nastase a fost trimis in judecata in acest dosar in 13 noiembrie 2006. Ulterior, in 7 aprilie 2008, printr-o decizie definitiva, Inalta Curte de Casatie si Justitie a dispus restituirea la Directia Nationala Anticoruptie a dosarului, pentru refacerea urmaririi penale, intrucat s-a apreciat ca Adrian Nastase beneficiaza de imunitatea conferita de calitatea de fost prim-ministru. Restituirea s-a facut in baza unei decizii a Curtii Constitutionale (ulterioara trimiterii in judecata), care a admis o exceptie de neconstitutionalitate ce fusese invocata de Nastase in acest dosar. Astfel, procurorii anticoruptie au reluat procedurile in acest caz.

In 20 iunie 2012, Adrian Nastase a fost condamnat definitiv, de catre Inalta Curte de Casatie si Justitie, la doi ani de inchisoare cu executare in dosarul ,,Trofeul calitatii", in care a fost acuzat in legatura cu strangerea de fonduri pentru campania electorala din 2004, cand a candidat pentru Presedintie din partea PSD.

In 18 martie 2013, Adrian Nastase a fost eliberat din penitenciar, dupa ce Tribunalul Bucuresti a admis cererea lui de eliberare conditionata.

In 3 septembrie 2012, Adrian Nastase, Ioan Melinescu si Ristea Proboi au fost achitati definitiv in dosarul ,,Matusa Tamara", printr-o decizie a unui complet de cinci judecatori al Inaltei Curti de Casatie si Justitie.

Adrian Nastase a fost judecat in acest dosar pentru dare de mita, Ioan Melinescu, presedinte al Oficiului National pentru Prevenirea si Combaterea Spalarii Banilor (ONPCSB) intre anii 2001-2004, pentru sustragere sau distrugere de inscrisuri, luare de mita si divulgare de informatii si Ristea Priboi, consilier al fostului prim-ministru, fost deputat in perioada 2000-2004, pentru complicitate la luare de mita si la dare de mita.


Cuvinte cheie: judecatori, iccj, cereri de abtinere, dosarul zambaccian, judecator ROTARU CRISTINA, judecator BOGDAN IOANA, judecator DRAGNE ANGELA
 
ALTE TITLURI
Acceptand sa utilizati acest site, declarati in mod expres si implicit ca sunteti de acord cu Termenii si Conditiile impuse de SC CND LEGALIS SRL. Preluarea si reproducerea informatiilor si imaginilor publicate pe site-ul www.magistrati.ro se poate face doar cu respectarea Termenilor si Conditiilor.
© Copyright SC Avocatura.com SRL 2005-2018 ©   Copyright SC CND LEGALIS SRL 2011-2018