HOME | JUDECATORI | PROCURORI | C.S.M | JURINDEX | INALTA CURTE DE CASATIE SI JUSTITIE | MINISTERUL JUSTITIEI | CURTEA CONSTITUTIONALA
avocati mediatori executori lichidatori notari publici portalul Instantelor contact
04.04.2013 | Magistrati.ro
Danilet si Ghica sunt aproape de o revenire in CSM
facebook   yahoo   printeaza    
Judecatorii Cristi Danilet si Alina Ghica, la un pas de revenirea in CSM. CCR a admis exceptia de neconstitutionalitate invocata de Danilet
Curtea Constitutionala a Romaniei a decis astazi, in urma deliberarilor, cu majoritate de voturi, ca judecatorul Cristi Danilet a fost revocat neconstitutional din Consiliul Superior al Magistraturii, Curtea constatand ca articolul 55, alineatele 4 si 9, din Legea 317/2004 privind revocarea unui membru CSM, este neconstitutional. Decizia CCR, aplicabila si judecatoarei Alina Ghica, revocata si ea din CSM, este definitiva si general obligatorie.

,,CCR a declarat azi neconstitutional textul de lege in baza caruia Plenul CSM a dispus revocarea mea si a Alinei Ghica din calitatea de membru CSM. Urmeaza ca instanta judecatoreasca unde se solutioneaza contestatiile noastre sa ia act de aceasta decizie a CCR si sa dispuna anularea hotararii de revocare, cu consecinta repunerii noastre in functie”, scrie Cristi Danilet pe pagina sa de Facebook.

Judecatorii Curtii Constitutionale au analizat exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor articolului 55 din Legea 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii, ridicata in dosarul in care Cristi Danilet a contestat revocarea sa din functia de membru ales al CSM.

,,In urma deliberarilor, Curtea Constitutionala, cu majoritate de voturi, admite exceptia de neconstitutionalitate si constata ca dispozitiile art.55 alin. (4) si (9) din Legea nr.317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii sunt neconstitutionale. Decizia este definitiva si general obligatorie", se arata intr-un comunicat de presa al CC.

Argumentatia retinuta in motivarea solutiei pronuntate de Plenul Curtii Constitutionale va fi prezentata in cuprinsul deciziei, care va fi publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, a precizat sursa citata.

Potrivit articolului 55, alineatul 4, ,,membrii alesi ai Consiliului Superior al Magistraturii sunt revocati si la cererea majoritatii adunarilor generale de la nivelul instantelor sau parchetelor pe care le reprezinta, in cazul neindeplinirii sau indeplinirii necorespunzatoare a atributiilor incredintate prin alegerea ca membru al Consiliului. In cadrul adunarilor generale, decizia se ia cu votul a doua treimi din numarul judecatorilor sau procurorilor".

Alineatul 9 al articolului 55 prevede ca ,,in termen de 15 zile de la inregistrarea sesizarii semnate si motivate de reprezentantii adunarilor generale prevazute la alin. (4), Plenul Consiliului Superior al Magistraturii dispune revocarea din functie a membrului ales. Dispozitiile art. 57 alin. (2) se aplica in mod corespunzator".

Legalitatea revocarii judecatorului Cristi Danilet din Consiliului Superior al Magistraturii a fost discutata de judecatorii Curtii Constitutionale in urma unei decizii din 18 martie a Curtii de Apel Bucuresti.

In 26 februarie, Cristi Vasilica Danilet, judecator la Tribunalul Cluj, si Alina Ghica, judecator la Curtea de Apel Bucuresti, au fost revocati din CSM, ca urmare a voturilor exprimate in acest sens in adunarile generale ale judecatorilor.

Cei doi magistrati au facut contestatie la Curtea de Apel Bucuresti, solicitand anularea hotararilor de revocare din CSM.

In cazul Alinei Ghica, colegele sale de la Curtea de Apel Bucuresti s-au abtinut in a judeca actiunea acesteia, astfel ca judecatoarea a solicitat stramutarea dosarului.

In dosarul lui Cristi Danilet, in 18 martie, Curtea de Apel Bucuresti a admis exceptia de neconstitutionalitate ridicata de acesta privind revocarea sa din CSM. Danilet a sustinut ca articolul 55 ar incalca prevederile constitutionale privind statutul judecatorului, dreptul la aparare si atributiile CSM.


Cuvinte cheie: judecatori, cristi danilet, alina ghica, revenire, csm, ccr, revocare, neconstitutional, instanta, anulare, hotarare, repunere, functie, judecator DANILET VASILICA CRISTI
 
ALTE TITLURI
Acceptand sa utilizati acest site, declarati in mod expres si implicit ca sunteti de acord cu Termenii si Conditiile impuse de SC CND LEGALIS SRL. Preluarea si reproducerea informatiilor si imaginilor publicate pe site-ul www.magistrati.ro se poate face doar cu respectarea Termenilor si Conditiilor.
© Copyright SC Avocatura.com SRL 2005-2019 ©   Copyright SC CND LEGALIS SRL 2011-2019