HOME | JUDECATORI | PROCURORI | C.S.M | JURINDEX | INALTA CURTE DE CASATIE SI JUSTITIE | MINISTERUL JUSTITIEI | CURTEA CONSTITUTIONALA
avocati mediatori executori lichidatori notari publici portalul Instantelor contact
17.05.2013 | Rodica BULIGA
Fostul judecator a vorbit despre impartialitatea din justitie ca fiind `numai intre copertile unor carti`
facebook   yahoo   printeaza    
Dumitru Rebegea, fost judecator condamnat la sapte ani de inchisoare, vorbeste despre morala, subiectivism si prietenii in justitie
Fostul sef al Sectiei penale a Tribunalului Prahova, Dumitru Rebegea, suspendat din functie si condamnat la sapte ani de inchisoare pentru doua infractiuni de luare de mita si una de favorizare a infractorului, vorbeste in exclusivitate pentru Avocatura.com despre subiectivismul din justitie, dar si despre relatiile de prietenie intre judecatori, procurori si avocati.

 

"In momentul in care ai statutul de judecator, trebuie sa iti fixezi niste reguli”, a declarat Dumitru Rebegea, adaugand ca aceste reguli sunt impuse de profesia pe care o ai, dar ajung sa iti influenteze nu numai viata profesionala, ci si viata sociala.

"Nu e de conceput o relatie de prietenie, pentru ca automat intervine si subiectivismul. Ambele categorii profesionale, avocatii si procurorii, trebuie sa le tratezi in mod egal din punct de vedere al relationarii”, a adaugat Dumitru Rebegea, sfatuind tinerii judecatori sa incerce pe cat posibil sa evite astfel de situatii de prietenie sau sa le clarifice in momentul in care ajung judecatori.

"Si aparentele sau aparitiile in public in prezenta unora dintre aceste categorii, creeaza anumite suspiciuni, mai ales intr-o comunitate mica. Ploiestiul este o comunitate destul de mica si in plus, mediul justitiei este un mediu in care se vorbeste foarte mult”, sustine avocatul Rebegea, recunoscand ca acum, personal s-a disociat de acest anturaj.

 

"Atunci am zis: mai putin cu prieteniile!” 

"In ceea ce priveste relatiile cu fostii colegi, ele au incetat pe toate planurile. Mi-am impus eu, ca sa nu fie niciun fel de banuit. Si toate contactele se rezuma la ceea ce tine de respect, de politete, nimic mai mult”, a marturisit fostul judecator, lasand sa se inteleaga ca este o decizie ce a rezultat in urma experientei din anul 2009, cand a fost prins in flagrant de procurorii Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) in timp ce lua mita in valoare de 36.000 de euro de la doi interlopi, prin intermediul avocatului acestora.

Potrivit stenogramelor publicate ulterior de DNA, reiese faptul ca intre avocatul interlopilor, Pilica Viorica Iosefina, si judecatorul pe atunci Dumitru Rebegea, exista si o relatie intima.

"La un moment dat, am crezut ca e important sau trebuie sa ai prieteni. Dar cand ai avut nevoie de ei, ai constat ca nu prea mai e niciunul. Si atunci am zis: mai putin cu prieteniile! Pentru ca nu mai poti sa te minti asa singur la nesfarsit”, a marturisit pentru Avocatura.com fostul magistrat prahovean, recunoscand totodata ca si in prezent are temerea ca este urmarit.

"Vin clienti pe care ii simt ca sunt pe vocatoriu si sunt destul de atent, de precaut, pentru ca am inceput sa simt foarte multe lucruri, sa fiu mai repede psiholog decat avocat”, a conchis judecatorul suspendat din functie, care in prezent activeaza ca avocat in Baroul Dambovita.

 

Impartialitatea... numai intre copertile unor carti

Fostul sef al Sectiei penale a Tribunalului Prahova, Dumitru Rebegea, este de parere ca la noi sunt multe situatiile in care se pun la indoiala rationamentele judecatorilor, in masura in care acestea exista, pentru ca sunt si situatii in care se poate pune in discutie chiar lipsa rationamentelor.

"Legea te obliga ca expunerea unei hotarari sa aiba anumite elemente, dar daca iei o hotarare sa o analizezi, in multe situatii acestea lipsesc. Practic, nu se examineaza asa cum ar trebui”, opineaza fostul magistrat.

"Trebuie sa dai dovada de impartialitate, independenta si trebuie sa fii echidistant. Esti echidistant in masura in care tratezi la fel atat argumentele acuzarii, cat si ale apararii. Eu, sigur, imi doresc aceste lcururi, dar ele sunt numai intre copertile unor carti, cursuri de specialitate, si se aplica in cazul unor hotarari ale Curtii Europene, mai degraba decat in cele ale unor instante nationale”, a adaugat avocatul Dumitru Rebegea, manifestandu-si speranta ca lucrurile se vor schimba.

"Eu sper ca daca se va modifica Constitutia, lucrurile se vor indrepta. Aceste actiuni partizane de o parte sau de alta nu vor mai fi posibile, pentru  ca in momentul  in care dai socoteala pentru ceea ce faci sau mai bine zis, pentru ceea ce nu faci, nu mai esti intr-o pozitie convenabila sa fii de o parte sau de alta. Si va trebui sa fii asa cum ar trebui sa fii, adica echidistant”, a punctat Rebegea.

 

Solutiile neechitabile duc la razbunare din partea inculpatilor

Intrebat fiind daca in definitiv este periculos sa fii judecator, pentru ca teoretic faci parte dintr-un sistem in care te lupti cu lumea infractionala, Dumitru Rebegea a recunoscut ca intr-adevar, exista un potential pericol.

"La noi au fost cazuri izolate, nu grave, dar modul in care evolueaza societatea, diversificarea tipologiei infractorilor, poate sa creeze din ce in ce mai multe pericole serioase, nu decat potentiale”, este de parere fostul magistrat prahovean, ramanand cu speranta ca nu se va ajunge la astfel de situatii.

"La un moment dat, unele sunt si o riposta la anumite nedreptati care se fac. Si se fac!”, a punctat Rebegea, marturisind ca a intalnit cauze in care s-a intrebat pe ce temeiuri fusese condamnat inculpatul, si asta in cazul unor oameni cu potential de violenta, care puteau deveni violenti sau care se puteau intoarce impotriva celor care i-au nedreptatit.

"Asta depinde si de maniera in care tu ca judecator esti echidistant in astfel de situatii”, este de parere fostul judecator, suspendat in urma acuzatiilor de luare de mita si favorizare a infractorului, acuzatii pentru care a primit sapte ani de inchisoare, dar sentinta pe care Rebegea a atacat-o cu recurs.

 

"Nu ma mai sperie nimic”

"Nu am in niciun moment constiinta incarcata ca am condamnat pe cineva stiind ca e nevinovat”, a declarat Dumitru Rebegea, adaugand ca in momentul in care a avut probe de vinovatie solide, certe si convingatoare impotriva persoanei in drept, a condamnat-o, in timp ce in situatia in care nu a avut probe, aplicand in dubio pro reo(n.r.: expresie latina cu intelesul ca, atunci cand nu se poate stabili cu certitudine vinovatia unei persoane pentru savarsirea unei fapte penale, nu este posibila tragerea ei la raspundere), a achitat-o.

Cu toate acestea, fostul judecator Rebegea a marturisit ca a intampinat o situatie in care i s-au transmis niste amenintari care pareau a fi serioase, dar pe care nu le-a tratat cu seriozitate.

"Mie nu imi e teama nici de moarte. Iar prin ceea ce am trecut eu, si poate o sa mai trec... nu ma mai sperie nimic”, a conchis Dumitru Rebegea. 

 

 


Cuvinte cheie: dumitru rebegea, judecator, suspendat, coruptie, impartialitate, justitie
 
ALTE TITLURI
Acceptand sa utilizati acest site, declarati in mod expres si implicit ca sunteti de acord cu Termenii si Conditiile impuse de SC CND LEGALIS SRL. Preluarea si reproducerea informatiilor si imaginilor publicate pe site-ul www.magistrati.ro se poate face doar cu respectarea Termenilor si Conditiilor.
© Copyright SC Avocatura.com SRL 2005-2020 ©   Copyright SC CND LEGALIS SRL 2011-2020