HOME | JUDECATORI | PROCURORI | C.S.M | JURINDEX | INALTA CURTE DE CASATIE SI JUSTITIE | MINISTERUL JUSTITIEI | CURTEA CONSTITUTIONALA
avocati mediatori executori lichidatori notari publici portalul Instantelor contact
» Ştiri
20.05.2013 | luju.ro
facebook   yahoo   printeaza    
Judecatorii Livia Stanciu, Francisca Maria Vasile, Sandel Lucian Macavei, Ionut Mihai Matei si Rodica Cosma de la ICCJ i-au dat 3 ani de inchisoare lui Gigi Becali.
Completul de 5 judecatori al Inaltei Curti format din sefa ICCJ Livia Stanciu, Francisca Maria Vasile, Sandel Lucian Macavei, Ionut Mihai Matei si Rodica Cosma a decis luni, 20 mai 2013, condamnarea omului de afaceri Gigi Becali la 3 ani de inchisoare cu executare.

Becali a primit initial 2 ani de inchisoare in dosarul privind schimbul de terenuri cu MApN. Judecatorii au hotarat de asemenea anularea suspendarii executarii pedepsei de 3 ani de inchisoare din dosarul referitor la sechestrarea hotilor de masini. In final, pedepsele au fost contopite astfel ca Gigi Becali va efectua 3 ani de inchisoare.
Becali va fi dus in aceasta seara in arestul Politiei in vederea pregatirii transferului in penitenciar.

Victor Babiuc si Dumitru Cioflina au fost condamnati la cate 2 ani de inchisoare tot cu executare. ICCJ a decis si interzicerea unor drepturi pentru 5 ani in cazul lui Becali, Babiuc si Cioflina.

Doi judecatori au facut opinie separata in sensul respingerii recursului DNA si mentinerii solutiei de achitare

Desi dreptul ar trebui sa fie o stiinta exacta, solutia de condamnare a lui Becali a fost luata cu 3 la 2. Paradoxal, desi judecatorii care au dat achitarea initiala la fond sunt de la Inalta Curte (Completul de 3) si au acelasi grad profesional cu cei din Completul de 5 care au pronuntat condamnarea definitiva, un simplu calcul aritmetic arata urmatoarele:

- 5 judecatori ICCJ s-au pronuntat pentru achitare (3 de la fond si doi din recurs)

- doar 3 judecatori ICCJ au decis condamnarea

Cum este posibil in legislatia Romaniei ca mai putini judecatori cu acelasi grad profesional si de jurisdictie sa bage un om in puscarie peste decizia altor 5? Iata o tema care ii lasa lui Gigi Becali deschisa calea la CEDO si demonstreaza ca solutia sa de condamnare este una nedreapta.

In 24 mai 2012, Becali si ceilati inculpati din aceasta cauza, Victor Babiuc, Ioana Babiuc si Dumitru Cioflina, au fost achitati la fond, de Completul de 3 judecatori format din Lucia Tatiana Rog, Ana Maria Dascalu si Stefan Pistol.

In dosarul schimburilor de terenuri cu MApN, Gigi Becali a fost trimis in judecata in noiembrie 2010, printr-un rechizitoriu intocmit de procuroarea DNA Mihaela Moraru-Iorga, confirmat de Doru Tulus, seful Sectiei a II-a DNA. Actualul deputat a fost acuzat de pentru complicitate la abuz in serviciu contra intereselor publice, in forma calificata si continuata.

De asemenea, in aceeasi cazua, fostul ministru al Apararii, Victor Babiuc, a fost acuzat de abuz in serviciu contra intereselor publice, in forma calificata si continuata, si luare de mita, fiica acestuia, Ioana Babiuc, de complicitate la luare de mita, iar fostul secretar de stat in MApN si fost sef al Marelui Stat Major General, Dumitru Cioflina, de abuz in serviciu contra intereselor publice, in forma calificata.

Cele doua schimburi de terenuri dintre MApN si Gigi Becali au avut loc in 1998 si 1999, ele fiind aprobate de Victor Babiuc si Dumitru Cioflina. La 5 octombrie 1998 a fost incheiat primul contract intre MApN si Becali, prin care se predau la schimb 8,80 hectare de teren al MApN situat in intravilanul localitatii Voluntari si 9,36 hectare de teren situat in comuna Stefanesti, judetul Ilfov al lui George Becali. Peste cateva luni, mai exat in 4 iunie 199, a fost incheiat un alt contract, prin care Becali a predat MApN 21,5 hectare de teren in zona comunei Stefanesti, in schimbul unui teren de 20,9 hectare in Voluntari.

Procurorii DNA sustin ca in urma acestor schimburi de terenuri, statul a fost prejudiciat cu 892.758 dolari.


Cuvinte cheie: judecator STANCIU LIVIA DOINA, judecator Vasile Francisca Maria, judecator MACAVEI SANDEL LUCIAN, judecator MATEI IONUT MIHAI, judecator COSMA RODICA
 
ALTE TITLURI
Acceptand sa utilizati acest site, declarati in mod expres si implicit ca sunteti de acord cu Termenii si Conditiile impuse de SC CND LEGALIS SRL. Preluarea si reproducerea informatiilor si imaginilor publicate pe site-ul www.magistrati.ro se poate face doar cu respectarea Termenilor si Conditiilor.
© Copyright SC Avocatura.com SRL 2005-2018 ©   Copyright SC CND LEGALIS SRL 2011-2018