HOME | JUDECATORI | PROCURORI | C.S.M | JURINDEX | INALTA CURTE DE CASATIE SI JUSTITIE | MINISTERUL JUSTITIEI | CURTEA CONSTITUTIONALA
» Ştiri
04.06.2013 | Rodica BULIGA
`Calitatea noastra de membri alesi ai CSM nu ne creaza privilegii si imunitati`
facebook   yahoo   printeaza    
Exclusiv! Doi membri CSM solicita renuntarea la imunitate
Judecatorii Horatius Dumbrava si Alexandru Serban, membri alesi ai CSM, au solicitat eliminarea imunitatii dobandite de membrii CSM prin recenta decizie a Curtii Constitutionale data in cazul Danilet. Cei doi au solicitat Plenului CSM sesizarea Ministrului Justitiei cu propunerea de modificare a Legii nr. 317/2004, astfel incat raspunderea membrilor CSM in fata corpului profesional care i-au ales si pe care il reprezinta sa existe in continuare.

 

In sedinta de astazi a Plenului Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), judecatorii Horatius Dumbrava si Alexandru Serbandoi au solicitat suplimentarea ordinii de zi cu o solicitare privind sesizarea Ministerului Justitiei cu modificarea prevederilor legale referitoare la revocarea membrilor CSM declarate neconstitutionale de Curtea Constitutionala.

Cei doi membri ai sectiei pentru judecatori au aratat ca prin efectele deciziei Curtii Constitutionale, practic membrii CSM au capatat o imunitate absoluta chiar in fata corpului profesional pe care acestia, potrivit legii, il reprezinta.

Totodata, cei doi au invitat ceilalti membri CSM, in special pe cei alesi, sa faca un pas si sa-si asume ei insisi renuntarea la imunitatea astfel dobandita.

"Calitatea noastra de membri alesi ai CSM nu ne creeaza privilegii si imunitati, ci aceasta ne obliga de a ne indeplini in mod responsabil atributiile constitutionale si legale si, nu in ultimul rand, in a nu frange increderea colegilor nostri ce ne-au ales, cu atat mai mult cu cat aceasta incredere a fost sever zdruncinata in urma evenimentelor de anul trecut si din acest an", au aratat cei doi judecatori.

Potrivit acestora, solutia o constituie initierea modificarii de catre Ministerul Justitiei a  prevederilor Legii nr. 317/2004 declarate neconstitutionale de catre Curtea Constitutionala in cazul judecatorului Cristi Danilet, astfel incat sa  se faca posibila in continuare raspunderea membrilor CSM  in fata magistratilor care i-au ales.

Solicitarea de suplimentare a ordinii de zi a fost respinsa de Plenul CSM.

Reamintim ca instanta de contencios constitutional a admis o exceptie invocata de judecatorul Cristi Danilet si a constatat ca prevederile din Legea nr. 317/2004 privind revocarea membrilor CSM prin votul judecatorilor si procurorilor pe care ii reprezinta sunt neconstituionale in masura in care nu asigura exercitarea dreptului la aparare in procedura revocarii. 

Imediat dupa atacarea in instanta a hotararii de revocare, judecatorul Alina Ghica declara ca "Indiferent care va fi solutia pronuntata de instanta, imi voi da demisia din CSM”.

 

Redam mai departe continutul solicitarii de suplimentare a ordinii de zi: 

"PLENULUI CONSILIULUI SUPERIOR AL MAGISTRATURIIMEMBRILOR CSM

In virtutea calitatii noastre de reprezentanti alesi de corpul judecatorilor, asumandu-ne responsabilitatea acestei calitati,
 
Avand in vedere ca membrii alesi ai CSM, in indeplinirea atributiei constitutionale a Consiliului Superior al Magistraturii de "garant al independentei justitiei”, raspund in fata judecatorilor si procurorilor pentru activitatea desfasurata in exercitarea mandatului de membru ales (art. 1 alin. 2 din Legea nr. 317/2004 republicata, cu modificarile si completarile ulterioare),
 
Tinand cont de Decizia nr. 196/04 aprilie 2013 a Curtii Constitutionale, prin care se declara neconstitutionale dispozitiile relative la revocarea membrilor alesi de catre alegatorii lor, respectiv judecatori si procurori (respectiv, art. 55 alin. 4 si 9 din Legea nr. 317/2004) si prin care, practic, se creeaza o imunitate a membrilor alesi,
 
Pentru a evita situatiile jenante in care majoritatea corpului profesional al judecatorilor si procurorilor desi nu se mai simt reprezentati de membrii alesi de ei, totusi nu au nicio parghie de responsabilizare a membrilor alesi,
 
Avand in vedere dramatica scadere a increderii CSM-ului si a membrilor alesi in urma procesului de revocare in care majoritatea judecatorilor au decis revocarea a doi membri CSM, insa acest proces este pur si simplu nesocotit ca urmare a crearii artificiale a imunitatii membrilor alesi printr-o decizie a Curtii Constitutionale care se substituie vointei majoritatii judecatorilor care au decis revocare (decizie ce, totusi, trebuie respectata in acord cu valorile statului de drept),
 
Solicitam si facem apel la responsabilitatea membrilor CSM, in special la membrii alesi in CSM ca reprezentanti ai judecatorilor si procurorilor ce i-au ales, de fi ei insisi cei care solicita eliminarea imunitatii proprii si, astfel:
 
In temeiul art. 38 alin. 5 din Legea nr. 317/2004 sa sesizeze ministrul justitiei cu privire la necesitatea modificarii acestui text de lege prin reintroducerea revocarii, ca modalitate de pierdere a mandatului de reprezentare in CSM pentru membri alesi, intr-o procedura care sa tina cont de Decizia nr. 196/4 aprilie 2013 a Curtii Constitutionale.
 
Pana la urma, nu am face altceva decat am da satisfactie proiectelor noastre cu care am candidat la functia de membru ales in CSM, si anume de raspundere a noastra, ca si membri alesi, in fata celor care ne-au ales.
 
Calitatea noastra de membri alesi ai CSM nu ne creeaza privilegii si imunitati, ci aceasta ne obliga de a ne indeplini in mod responsabil atributiile constitutionale si legale si, nu in ultimul rand, in a nu frange increderea colegilor nostri ce ne-au ales, cu atat mai mult cu cat aceasta incredere a fost sever zdruncinata in urma evenimentelor de anul trecut si din acest an.
 
Cu deosebita consideratie,
 
 
Horatius Dumbrava – membru ales CSM, judecator la Curtea de Apel Tg. Mures
Alexandru Serban – membru ales CSM, judecator la Curtea de Apel Brasov"
 

Cuvinte cheie: csm, horatius dumbrava, alexandru serban, imunitate,
 
ALTE TITLURI
Acceptand sa utilizati acest site, declarati in mod expres si implicit ca sunteti de acord cu Termenii si Conditiile impuse de SC CND LEGALIS SRL. Preluarea si reproducerea informatiilor si imaginilor publicate pe site-ul www.magistrati.ro se poate face doar cu respectarea Termenilor si Conditiilor.
© Copyright SC Avocatura.com SRL 2005-2021 ©   Copyright SC CND LEGALIS SRL 2011-2021