HOME | JUDECATORI | PROCURORI | C.S.M | JURINDEX | INALTA CURTE DE CASATIE SI JUSTITIE | MINISTERUL JUSTITIEI | CURTEA CONSTITUTIONALA
avocati mediatori executori lichidatori notari publici portalul Instantelor contact
» Ştiri
05.06.2013 | Rodica BULIGA
In opinia Asociatiei Magistratilor din Romania, Vasilica Danilet a revenit in CSM pe usa din dos, la fel ca si colega sa revocata, Alina Ghica
facebook   yahoo   printeaza    
AMR solicita explicatii privind rapiditatea solutionarii de CAB a litigiului lui Cristi Danilet
Asociatia Magistratilor din Romania (AMR) solicita explicatii, intr-o scrisoare deschisa, referitoare la rapiditatea solutionarii litigiului privind revocarea lui Cristi Danilet din CSM de pe rolul Curtii de Apel Bucuresti, sustinand ca acest lucru a determinat o adancire a decredibilizarii imaginii Justitiei. Totodata, AMR precizeaza ca intoarcerea judecatorului in CSM s-a facut pe usa din dos, intocmai colegei sale Alina Ghica.

 

Asociatia Magistratilor din Romania,condusa de judecatorul Dan Spanu, se arata surprinsa de rapiditatea solutionarii litigiului care, in numai trei zile lucratoare, s-a finalizat prin reintoarcerea judecatorului Cristi Danilet la calitatea de membru in CSM, contrar vointei a peste 1.200 de judecatori. Institutia acuza intr-o scrisoare deschisa maniera ascunsa de solutionare si straina de orice principiu a dosarului.

Mai mult AMR precizeaza ca in acest fel s-a produs o adancire a decredibilizarii imaginii justitiei, vinovat fiind chiar Cristi Danilet.

Nu in ultimul rand, in scrisoare pe care o vom reda mai jos, AMR ii aminteste judecatorului Danilet ca este cazut in dizgratia totala a celor pe care are pretentia ca i-a reprezentat si ca in continuare nu se va bucura de respectul magistratilor care i-au retras votul de incredere. In opinia Asociatiei, Vasilica Danilet a revenit in CSM pe usa din dos, la fel ca si colega sa revocata, Alina Ghica.

 

Redam scrisoarea deschisa a AMR:

"Asociatia Magistratilor din Romania (AMR) este surprinsa de rapiditatea solutionarii litigiului inregistrat sub nr. 3755/2/2013 pe rolul Curtii de Apel Bucuresti, litigiu ce l-a avut ca protagonist pe domnul judecator Danilet Cristi Vasilica si care, in numai trei zile lucratoare, s-a finalizat prin reintoarcerea acestuia la calitatea de membru in Consiliul Superior al Magistraturii, contrar vointei a peste 1200 de judecatori. Este important de cunoscut daca procedura scrisa, prealabila judecatii, cu termene minime respectate in situatia oricarui alt litigiu, conform noii proceduri civile sub a carei incidenta s-a solutionat cauza, a fost parcursa cu adevarat.

Nicio urgenta nu poate justifica abaterea de la normele de procedura obligatorii, iar litigiu de fata, controversat tocmai prin maniera ascunsa de solutionare, straina de orice principiu si nesupusa unui control efectiv, nu a determinat decat o adancire a decredibilizarii imaginii justitiei, situatie de care se face vinovat chiar titularul cererii.

Graba in care s-au dispus masurile in acest caz este de natura sa ridice foarte multe semne de intrebare. Ne intrebam cum a fost posibil ca dupa ziua de joi, 23.05.2013, cand a fost inregistrat si repartizat aleatoriu dosarul, vineri, 24.05.2013 sa se dispuna preschimbarea termenului de judecata de la data de 14.06.2013 (termen rezonabil din toate punctele de vedere) pentru luni, 27.05.2013, data la care litigiul a si fost solutionat pe fond?

Aceste aspecte nu sunt deloc neglijabile si intregul sistem judiciar, dar mai ales opinia publica, trebuie sa primeasca deindata raspunsuri clare cu privire la ele, fundamentate numai pe argumente legale. Dorim sa cunoastem modalitatea in care au fost indeplinite si respectate procedurile, dar si masura in care s-a asigurat si garantat dreptul la aparare paratului Consiliul Superior al Magistraturii, institutie a carei existenta nu e justificata decat de considerentul exclusiv al asigurarii independentei sistemului judiciar - indiferent de forma in care se realizeaza acest lucru, si nu de interese de grup ori mult mai restranse, la nivel de individ.

Pentru ca litigiul de fata nu este cu nimic mai important decat cauza oricarui alt cetatean din aceasta tara si, mai mult decat atat, nu este singurul avand ca obiect o contestatie a unei hotarari a Consiliului Superior al Magistraturii, solicitam public, in numele tuturor magistratilor, ca o dovada a respectarii principiului transparentei - principiu invocat permanent, sa fie cunoscuta imprejurarea ce a determinat ca dosarul mentionat mai sus sa devina subiect de "extrema urgenta judiciara”.

Modalitatea alesa in cauza ne-a format convigerea ca a fost realizata numai cu intentia vadita de a preveni, de a impiedica Asociatia Magistratilor din Romania, sa formuleze si in acest litigiu, la fel cum s-a intamplat in alte doua cauze ce-i vizeaza pe membri CSM revocati, o cerere de interventie, metoda utilizata golind de substanta principiul egalitatii armelor.

Chiar daca domnul judecator Danilet Cristi Vasilica, cazut in dizgratia totala a celor pe care are pretentia ca i-a reprezentat, a ales o metoda fulger de iesire din situatia de criza in care afirma ca se afla, acest lucru nu-i va aduce un plus de respect din partea magistratilor care au inteles deja sa-i retraga votul de incredere. Ar trebui sa cunoasca si sa fi invatat faptul ca prestigiul unui magistrat nu poate fi cladit pe mecanisme care nu fac in niciun caz cinste profesiei, iar puntea pe care spera ca o poate recladi spre inima sistemului judiciar nu mai are nicio sansa sa devina o realitate.

Critica formulata privind modalitatea in care judecatorul Danilet Cristi Vasilica, revocat din functia de membru CSM, a revenit in Consiliu, pe usa din dos, este aplicabila si doamnei judecator Ghica Alina Nicoleta, care la randul ei, in incercare de a apara nu stim care principiile, a uitat de acei care pe cat de generos i-au dat odata un vot de incredere, pe atat de dezamagiti l-au retras.

Tot ce pare a fi o victorie azi, nu reprezinta decat un alt pas din drumul pe care cei doi au pornit demult si, care, i-au instrainat si rupt de sistemul judiciar. Bataliile marunte si meschine speram sa le aduca satisfactii pe masura!”.

 


Cuvinte cheie: asociatia magistratilor din romania, scrisoare, csm, revocare, judecator, alina ghica, reactie, judecator DANILET VASILICA CRISTI
 
ALTE TITLURI
Acceptand sa utilizati acest site, declarati in mod expres si implicit ca sunteti de acord cu Termenii si Conditiile impuse de SC CND LEGALIS SRL. Preluarea si reproducerea informatiilor si imaginilor publicate pe site-ul www.magistrati.ro se poate face doar cu respectarea Termenilor si Conditiilor.
© Copyright SC Avocatura.com SRL 2005-2020 ©   Copyright SC CND LEGALIS SRL 2011-2020