HOME | JUDECATORI | PROCURORI | C.S.M | JURINDEX | INALTA CURTE DE CASATIE SI JUSTITIE | MINISTERUL JUSTITIEI | CURTEA CONSTITUTIONALA
avocati mediatori executori lichidatori notari publici portalul Instantelor contact
07.06.2013 | Rodica BULIGA
S-au vehiculat diverse speculatii in ceea ce priveste continutul dosarelor din fosta arhiva SIPA, dar mai ales al scopului in care acest continut va fi folosit
facebook   yahoo   printeaza    
Ministerul Justitiei retrage proiectul de hotarare privind predarea arhivei fostei SIPA. Documentele vor fi distruse!
Ministerul Justitiei retrage proiectul de hotarare privind constituirea unei comisii pentru inventarierea si predarea arhivei fostei SIPA, se arata in solutia data de Plenul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) care a constatat ca a ramas fara obiect punctul de vedere al directiei de specialitate referitor la actul normativ. Astfel, documentele criticate ca vor putea fi folosite pentru santajul magistratilor vor fi distruse.

 

CSM a avut pe ordinea de zi a sedintei de Plen de saptamana aceasta punctul de vedere al Directiei legislatie referitor la proiectul de hotarare a Guvernului privind constituirea unei comisii pentru inventarierea si predarea arhivei fostei Directii Generale de Protectie si Anticoruptie (DGPA) din subordinea Ministerului Justitiei. Anterior, pana in anul 2004, DGPA s-a numit Serviciul Independent de Anticoruptie (SIPA).

"Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a constatat ca ramas fara obiect punctul de vedere al directiei de specialitate sus-mentionat, ca urmare a retragerii de catre Ministerul Justitiei a proiectului de hotarare”, se arata in solutia CSM postata pe site-ul institutiei.

Comisia din cadrul Consiliului a apreciat ca se impune predarea catre Arhivele Nationale a arhivei fostei SIPA, in vederea distrugerii tuturor documentelor.

"Avand in vedere faptul ca in raportul Comisiei Europene din 2004 SIPA a fost criticata cu privire la transparenta si raspundere, existand raportari privind implicarea sa in abuzuri ale drepturilor omului in inchisori si influentarea sistemului judiciar, iar prin Hotararea Guvernului nr.127/2006 a fost desfiintata Directia Generala de Protectie si Anticoruptie din subordinea Ministerului Justitiei, Comisia a apreciat ca se impune predarea catre Arhivele Nationale a arhivei fostei DGPA, in vederea distrugerii tuturor documentelor”, se arata in Minuta intalnirii Comisiei nr. 1 - Independenta si responsabilizarea justitiei, eficientizarea activitatii acesteia si cresterea performantei judiciare; Integritatea si transparenta sistemului judiciar.

Arhiva SIPA considerata abuziva si posibila unealta de santaj a magistratilor

Potrivit unor surse judiciare, membri ai CSM ar fi dorit eliminarea posibilitatii unei inventarieri si implicit a vizualizarii, deoarece acest lucru ar reprezenta inca o data un abuz sau continuarea abuzului unei activitati ilegale.

De-a lungul timpului, in presa au aparut diverse speculatii in ceea ce priveste continutul acestor dosare, dar mai ales al scopului in care acest continut va fi folosit.

Mai exact, acuzele vizau faptul ca aceste documente ar fi "o ultima zvacnire, o incercare de a gasi elemente de santaj asupra unor judecatori, eventual de la Curtea Suprema”,iar judecatorul Cristi Danilet ar fi divulgat ca a vazut acele dosare care contineau detalii despre relatiile sexuale ilicite ale unor judecatori si procurori si chiar dosarele medicale potrivit carora unele judecatoare ar fi facut avorturi. Totodata, judecatorul Danilet declara pentru Evenimentul Zilei ca arhiva fostei SIPA nu mai poate fi valorificata din punct de vedere juridic.

Ministerul Justitiei s-a razgandit in termen de doua luni

In 26 martie, Ministerul Justitiei  a pus in dezbatere publica proiectul de Hotarare de Guvern privind constituirea unei comisii pentru inventarierea si predarea arhivei fostei Directii Generale de Protectie si Anticoruptie din subordinea Ministerului Justitiei. 

In nota de fundamentare, MJ arata ca actul normativ privind desfiintarea Directiei Generale de Protectie si Anticoruptie (in continuare DGPA) din subordinea Ministerului Justitiei a fost creata o comisie speciala care urma sa preia si sa inventarieze arhiva acestei structuri, urmand a preda documentele, dupa caz, Arhivelor Nationale, precum si institutiilor din sistemul de aparare, siguranta nationala si ordine publica.

Totodata, la acel moment Ministerul Justitiei sublinia necesitatea emiterii unui nou act normativ care sa constituie temei pentru posibilitatea desigilarii arhivei, inventarierii si predarii acesteia organelor competente.

 

Cititi mai multe despre initiativa Ministerului Justitiei pe care a retras-o inainte de a fi discutata de Plenul CSM, aici


Cuvinte cheie: arhiva, dosare, sipa, dgpa, ministerul justitiei, proiect, csm
 
ALTE TITLURI
Acceptand sa utilizati acest site, declarati in mod expres si implicit ca sunteti de acord cu Termenii si Conditiile impuse de SC CND LEGALIS SRL. Preluarea si reproducerea informatiilor si imaginilor publicate pe site-ul www.magistrati.ro se poate face doar cu respectarea Termenilor si Conditiilor.
© Copyright SC Avocatura.com SRL 2005-2020 ©   Copyright SC CND LEGALIS SRL 2011-2020