HOME | JUDECATORI | PROCURORI | C.S.M | JURINDEX | INALTA CURTE DE CASATIE SI JUSTITIE | MINISTERUL JUSTITIEI | CURTEA CONSTITUTIONALA
» Opinie
11.06.2013 | Adrian Toni Neacsu
ICCJ are rolul constitutional de unificare a jurisprudentei instantelor.
facebook   yahoo   printeaza    
Publicarea hotararilor judecatoresti si succesul ICCJ in unificarea jurisprudentei
Unul din efectele imediate ale noii proceduri privind sesizarea Inaltei Curti de Casatie si Justitie in vederea pronuntarii unei hotarari prealabile pentru dezlegarea unor probleme de drept il constituie valorificarea la un nivel necunoscut pana acum a hotararilor judecatoresti. Cunoasterea jurisprudentei instantelor va deveni esentiala pentru succesul declansarii procedurii in fata instantei supreme. Necesitatea publicarii hotararilor judecatoresti intra astfel intr-o noua etapa, fiind premisa obligatorie pentru succesul noii institutii in unificarea practicii judiciare.

Publicam* in acest numar din Monitorul Jurisprudentei un model de incheiere privind sesizarea Inaltei Curti de Casatie si Justitie in vederea pronuntarii unei hotarari prealabile pentru dezlegarea unor probleme de drept. Modelul este pentru uzul instantelor judecatoresti si este intocmit chiar de judecatorii instantei supreme.

Am totodata ocazia de a vorbi din nou despre acest minunat instrument pentru unificarea practicii judiciare introdus de noul cod de procedura civila. Incoerenta solutiilor instantelor este sursa, in proportie covarsitoare, a neincrederii populatiei in justitie.Caracterul imprevizibil al soluțiilor instantelor judecatoresti ridica in mod evident intrebari si este explicat de justițiabilul obisnuit in modalitațile cele mai simple pe care le are la dispozitie. Insasi autoritatea sistemului judiciar este afectata de aparenta unei impredictibilitati vinovate  a solutiilor definitive pronuntate de instantele noastre.

Incepand cu 15 februarie 2013 Inalta Curte de Casație si Justiție are in competența, conform art. 97 pct. 3 din noul cod de procedura, judecarea cererilor in vederea pronuntarii unei hotarari prealabile pentru dezlegarea unor probleme de drept. Procedura a intrat in vigoare, ea nefacand obiectul amanarii prin legea de punere in aplicare a noului cod de procedura civila.

Singurele prevederi tranzitorii privesc compunerea completului ICCJ care va solutiona cererile si care pana la data de 31 decembrie 2015, este format din presedintele sectiei corespunzatoare a Inaltei Curti de Casatie si Justitie sau de un judecator desemnat de acesta si 8 judecatori din cadrul sectiei respective. (art. XIX alin 2 din Legea nr. 2 din 1 februarie 2013 privind unele masuri pentru degrevarea instantelor judecatoresti, precum si pentru pregatirea punerii in aplicare a Legii nr. 134/2010 privind Codul de procedura civila). Aceste complete speciale au si fost de altfel organizate printr-o recenta modificare a Regulamentului privind organizarea si functionarea administrativa a Inaltei Curti de Casatie si Justitie. 

Intreg cadrul organizatoric este pregatit pentru functionarea noului instrument de unificare a interpretarii legii la nivel national, lipsind deocamdata doar sesizarile instantelor

Procedura poate fi declansata de completul de judecata, dupa caz, al Inaltei Curti de Casatie si Justitie, al curtii de apel sau al tribunalului, investit cu solutionarea cauzei in ultima instanta.

Pentru sesizarea legala a Inalta Curte de Casație si Justiție este necesar ca problema de drept aparuta in fata instantei comune sa indeplineasca cumulativ urmatoarele condiții: sa fie doar o problema de drept si nu de faptde a carei lamurire depinde solutionarea pe fond a cauzei respective, sa fie noua, sa fie o problema asupra careia Inalta Curte de Casatie si Justitie nu s-a mai pronunțat si sa nu faca deja obiectul unui recurs in interesul legii in curs de solutionare.

Inalta Curte de Casatie si Justitie recomanda instantelor ca in incheierea de sesizare sa fie prezentata si atasata jurisprudenta instantei care sesizeaza cu privire la chestiunea de drept pentru care se solicita interpretarea obligatorie a instantei supreme, precum si a jurisprudentei nationale, evidentiindu-se caracterul neunitar (contradictoriu) al acesteia.

Actul procedural prin care Inalta Curte este sesizata il constituie incheierea completului de judecata, data dupa dezbateri contradictorii, care va cuprinde motivele care susțin admisibilitatea sesizarii, aceasta nefiind supusa niciunei cai de atac. Instanța va pune in discuția parților problema de drept aparuta in cauza, oportunitatea si necesitatea sesizarii instanței supreme, iar dupa ce va lua concluziile acestora si va analiza jurisprudenta existenta va hotari daca se impune sau nu sesizarea Inaltei Curți. Desigur, parțile pot pune in discuție problema de drept aparuta si pot solicita motivat necesitatea sesizarii Instanței Supreme. Prin incheierea de sesizare a ICCJ instanta dispune si suspendarea judecarii respectivei cauze, pana la pronuntarea hotararii prealabile pentru dezlegarea chestiunii de drept.

Inaltei Curți de Casație si Justiție publica in mod obligatoriu incheierea de sesizare pe pagina sa de internet dupa inregistrarea acesteia, masura menita a asigura publicitatea inceperii procedurii si de a impiedica luarea unor masuri contradictorii in alte cauze pana la lamurirea problemei de drept pusa in discuție. Orice alte cauze similare, aflate pe rolul instanțelor judecatoresti, indiferent de stadiul lor procesual, pot sa fie suspendate daca si soluționarea acestora depinde de rezolvarea aceleiasi

Sesizarea se judeca in termen de cel mult 3 luni, iar decizia data de Inalta Curte se motiveaza in 30 de zile de la pronunțare si se publica  in Monitorul Oficial in 15 zile de la motivare. Pentru instanța care a solicitat dezlegarea problemei de drept hotararea este obligatorie de la pronunțare, iar pentru celelalte instanțe, decizia este obligatorie de la data publicarii acesteia in Monitorul Oficial.

Unul din efectele imediate ale acestei noi proceduri il constituie valorificarea la un nivel necunoscut pana acum a hotararilor judecatoresti. Cunoasterea jurisprudentei instantelor va deveni esentiala pentru succesul declansarii procedurii in fata instantei supreme. Necesitatea publicarii hotararilor judecatoresti intra astfel intr-o noua etapa, fiind premisa obligatorie pentru succesul noii institutii in unificarea practicii judiciare.

 

editorial publicat in Monitorul Jurisprudentei nr. 2/2013


Cuvinte cheie: iccj, unificare practica judiciara, hotarare prealabila
 
ALTE TITLURI
Acceptand sa utilizati acest site, declarati in mod expres si implicit ca sunteti de acord cu Termenii si Conditiile impuse de SC CND LEGALIS SRL. Preluarea si reproducerea informatiilor si imaginilor publicate pe site-ul www.magistrati.ro se poate face doar cu respectarea Termenilor si Conditiilor.
© Copyright SC Avocatura.com SRL 2005-2022 ©   Copyright SC CND LEGALIS SRL 2011-2022