HOME | JUDECATORI | PROCURORI | C.S.M | JURINDEX | INALTA CURTE DE CASATIE SI JUSTITIE | MINISTERUL JUSTITIEI | CURTEA CONSTITUTIONALA
avocati mediatori executori lichidatori notari publici portalul Instantelor contact
» Ştiri
12.06.2013 | Mircea DOAGA
Oana Schmidt-Haineala, presedintele Consiliului Superior al Magistraturii
facebook   yahoo   printeaza    
Presedintele CSM: Magistratii nu pot fi chemati sa dea socoteala in fata altei puteri a statului
Nu este normal ca magistratii sa fie chemati la audieri in Parlament, deoarece judecatorii si procurorii nu pot da socoteala in fata altei puteri a statulu, a declarat Oana Schmidt-Haineala, presedintele Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), la finalul dezbaterilor din cadrul Comisiei de revizuire a Constitutiei.

Aceasta a fost intrebata de jurnalisti ce parere are despre articolul propus potrivit caruia orice persoana este obligata se se prezinta la audieri in Parlament.

"Este anormal. Iar punctul nostru de vedere nu poate fi decat in spiritul deciziei constitutionale. Dupa cum stiti, aceasta situatie a fost intampinata prin 2007 sau 2008. Avem o decizie a Curtii Constitutionale in aceasta materie. Punctul nostru de vedere este ca nu pot fi chemati magistratii sa dea socoteala in fata altei puteri a statului, pentru deciziile pe care le adopta. De aceea avem procurori si judecatori independenti", a spus Haineala.

Pe de alta parte, presedintele CSM considera ca nu trebuie facute modificari in Constitutie cu privire la raspunderea magistratilor si actiunea in regres.

"Nu este normal ca statul sa se indrepte cu actiune in regres in toate situatiile, fara a discerne, fara a stabili asa cum este stabilit la ora actuala atunci cand este grava neglijenta, cand este reaua-credinta a magistratului. Aceasta actiune in regres, daca se va exercita neconditionat, va fi de natura a crea o presiune si de a inhiba oarecum magistratii in caracterul independent al deciziilor pe care ei le iau. Suntem in situatia in care riscam ca mai binele sa fie dusmanul binelui. Reglementarea actuala, astfel cum este atat in Constitutie, cat si in legea organica, este in regula. De ce am schimba ceva care functioneaza", a declarat Haineala, citata de Agerpres.

Ea sustine ca, in prezent, statul se intoarce cu actiune in regres, atunci cand magistratul a cauzat o eroare judiciara cu rea-credinta sau din grava neglijenta.

"Este suficient, se ofera toate garantiile care stabilizeaza si independenta judecatorului si a procurorului in desfasurarea atributiilor lor profesionale si in acelasi timp si drepturile cetatenilor", a mai spus presedintele CSM.
 


Cuvinte cheie: oana schmidt haineala, presedintele csm, magistrati chemati in parlament, modificarea constitutiei
 
ALTE TITLURI
Acceptand sa utilizati acest site, declarati in mod expres si implicit ca sunteti de acord cu Termenii si Conditiile impuse de SC CND LEGALIS SRL. Preluarea si reproducerea informatiilor si imaginilor publicate pe site-ul www.magistrati.ro se poate face doar cu respectarea Termenilor si Conditiilor.
© Copyright SC Avocatura.com SRL 2005-2019 ©   Copyright SC CND LEGALIS SRL 2011-2019