HOME | JUDECATORI | PROCURORI | C.S.M | JURINDEX | INALTA CURTE DE CASATIE SI JUSTITIE | MINISTERUL JUSTITIEI | CURTEA CONSTITUTIONALA
avocati mediatori executori lichidatori notari publici portalul Instantelor contact
01.03.2013 | Magistrati.ro
Plenul CSM a fost sesizat cu privire la incalcarea independentei justitiei
facebook   yahoo   printeaza    
Sectia pentru judecatori a CSM sesizeaza Plenul Consiliului cu privire la incalcarea independentei justitiei
Sectia pentru judecatori a Consiliului Superior al Magistraturii a sesizat joi Plenul CSM in legatura cu aparitia in mass-media si in spatiul public a unor materiale si declaratii care ar fi incalcat independenta justitiei. Articolele si alegatiile respective au vizat revocarea judecatorilor Alina Ghica si Cristi Danilet din CSM.

,,Sectia pentru Judecatori a Consiliului Superior al Magistraturii a decis astazi, 28 februarie 2013, sa sesizeze Plenul CSM pentru a declansa toate procedurile legale in vederea verificarii si constatarii incalcarii independentei justitiei, prin aparitia in mass media si in spatiul public, imediat dupa data de 26 februarie 2013, a numeroase materiale, opinii, alegatii si declaratii nepermise intr-o democratie constitutionala si intr-un stat de drept”, se arata intr-un comunicat de presa al Sectiei pentru judecatori a CSM.

Sectia pentru judecatori reaminteste ca in data de 26 februarie 2013, Plenul Consiliului a dispus revocarea, potrivit legii, a doi membri judecatori, ca urmare a finalizarii unei proceduri de revocare initiate de adunarile generale ale instantelor judecatoresti din Romania, forme democratice si legale de exprimare a vointei puterii judecatoresti.

Pe de alta parte, documentul citat mai arata ca ,,Daca libertatea de expresie a mass mediei e supusa propriei cenzuri, cu respectarea propriilor standarde deontologice, solicitam tuturor reprezentantilor puterilor in stat, autoritatilor publice, partidelor politice dar si analistilor si reprezentantilor societatii civile sa dea dovada de maxima retinere in a comenta, a interpreta si a explica in spatiul public o problema ce este interna sistemului judiciar prin referire la curente sau optiuni politice”.

Sectia pentru judecatori precizeaza, totodata, ca respinge ferm orice incercare de denaturare a semnificatiei vointei exprimata legal si democratic de corpul profesional al judecatorilor si, in acelasi timp, respinge asocierea actiunilor de revocare ale membrilor CSM cu partide sau tabere politice.

,,Afirmatiile si aprecierile care fac referire la presupuse interferente politice in CSM, in cadrul adunarilor generale ale instantelor judecatoresti si in cadrul asociatiilor profesionale care sunt de natura a aduce atingere grava independentei, prestigiului, credibilitatii justitiei si in general a statului de drept, cu consecinta subminarii autoritatii acestora, contrar recomandarilor Mecanismului de Cooperare si Verificare”, incheie sursa citata.


Cuvinte cheie: sectia pentru judecatori, csm, sesizare, plen, consiliu, incalcare, independenta, justitie
 
ALTE TITLURI
Acceptand sa utilizati acest site, declarati in mod expres si implicit ca sunteti de acord cu Termenii si Conditiile impuse de SC CND LEGALIS SRL. Preluarea si reproducerea informatiilor si imaginilor publicate pe site-ul www.magistrati.ro se poate face doar cu respectarea Termenilor si Conditiilor.
© Copyright SC Avocatura.com SRL 2005-2021 ©   Copyright SC CND LEGALIS SRL 2011-2021