HOME | JUDECATORI | PROCURORI | C.S.M | JURINDEX | INALTA CURTE DE CASATIE SI JUSTITIE | MINISTERUL JUSTITIEI | CURTEA CONSTITUTIONALA
avocati mediatori executori lichidatori notari publici portalul Instantelor contact
» CSM
28.06.2013 | Rodica BULIGA
Restituirea pe cale administrativa ar urma sa vizeze nu doar taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule si taxa de poluare pentru autovehicule, ci si taxa speciala
facebook   yahoo   printeaza    
CSM: Restituirea taxei auto numai pe cale judiciara, nu este o solutie
Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) propune reglementarea unei proceduri administrative pentru restituirea taxelor pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule, care prevede ca cei care au achitat taxa pot cere restituirea ei de la organul fiscal. Sesizarea de modificare a legislatiei a fost trimisa Ministerului Justitiei.

 

In sedinta de astazi a Plenului Consiliului Superior al Magistraturii a fost discutat punctul de vedere al Directiei Legislatie, documentare si contencios referitor la posibilitatea reglementarii unei proceduri administrative pentru restituirea taxelor privind emisiile poluante provenite de la autovehicule.

Astfel, Directia Legislatie a aratat ca instantele de contencios administrativ sunt confruntate cu un numar mare de cauze privind cererile de restituire a taxelor de poluare, care greveaza semnificativ activitatea acestora, de aceea ar trebui reglementata o procedura administrativa.

"Mentinerea situatiei actuale, in care restituirea taxei poate fi obtinuta numai pe cale judiciara, nu este o solutie viabila pentru ca, pe langa valoarea propriu-zisa a taxei, implica si cheltuieli suplimentare pentru stat: costurile pentru desfasurarea proceselor, la care se adauga eventualele cheltuieli de judecata la plata carora statul poate fi obligat catre reclamantii carora le sunt admise actiunile. Pe aceste premise, apreciem ca o solutie mai economica pentru stat ar fi cea de restituire pe cale administrativa a taxelor care vizeaza emisiile poluante provenite de la autovehicule, care ar elimina celelalte costuri pe care le presupune exercitarea actiunilor in justitie si, in plus, ar contribui la degrevarea instantelor de contencios administrativ de un numar mare de cauze”, se arata in punctul de vedere al Directiei Legislatie, documentare si contencios.

Prin urmare, restituirea pe cale administrativa ar urma sa vizeze nu doar taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule si taxa de poluare pentru autovehicule, ci si taxa speciala.

Directia legislatie din CSM este de parere ca aceasta reglementare pe cale administrativa s-ar putea realiza printr-un act normativ de sine statator - lege, ordonanta de urgenta sau ordonanta.

"Persoanele care au achitat, pana la data intrarii in vigoare a prezentei legi/ taxa speciala pentru autoturisme si autovehicule, taxa pe poluare pentru autovehicule sau taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule, potrivit reglementarilor legale in vigoare la momentul inmatricularii, pot solicita restituirea acesteia prin cerere adresata organului fiscal competent, potrivit art. 33 alin. (1) din Ordonanta Guvernului 92/2003 privind Codul de procedura fiscala, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare”, ar trebui sa prevada articolul 1 (1) al actului normativ, potrivit sursei citate.

Totodata, la alineatul 2 al aceluiasi articol ar trebui sa se mentioneze, potrivit propunerii, ca "organul fiscal prevazut la alin. (1) solutioneaza cererea de restituire in termen de 45 zile de la inregistrare, prin decizie care se comunica de indata persoanei interesate”.

"Impotriva deciziei organului fiscal, precum si in cazul nesolutionarii cererii de restituire in termenul prevazut la art. 1 alin. (2), persoana interesata poate face contestatie la structura speciala de solutionare a contestatiilor prevazuta la art. 209 alin. (1) lit. (a) din OG 92/2003, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, in termen de 15 zile de la comunicarea deciziei sau, dupa caz, de la implinirea termenului prevazut la art. 1 alin. (2)”, se mai arata in proiectul propus.

De asemenea, in opinia CSM, o alta prevedere ar trebui sa ateste ca impotriva deciziei privind contestatia si in cazul nesolutionarii acesteia in termenul de 30 de zile, contestatorul poate face plangere la tribunalul in a carui circumscriptie isi are domiciliul sau sediul, iar hotarare instantei este definitiva.

Mai mult decat atat, potrivit articolului 3 din proiectul propus, plata sumelor a caror restituire a fost aprobata se va face esalonat.

Nu in ultimul rand, o alta prevedere a proiectului propus de CSM Ministerului Justitiei ar fi ca "in procesele in curs de judecata avand ca obiect restituirea taxei speciale, taxei pe poluare sau taxei pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule, reclamantul poate renunta la judecarea cauzei, in conditiile Codului de procedura civila.

 


Cuvinte cheie: csm, proiect, ministerul justitiei, taxa auto, emisii poluante, restituire
 
ALTE TITLURI
Acceptand sa utilizati acest site, declarati in mod expres si implicit ca sunteti de acord cu Termenii si Conditiile impuse de SC CND LEGALIS SRL. Preluarea si reproducerea informatiilor si imaginilor publicate pe site-ul www.magistrati.ro se poate face doar cu respectarea Termenilor si Conditiilor.
© Copyright SC Avocatura.com SRL 2005-2020 ©   Copyright SC CND LEGALIS SRL 2011-2020