HOME | JUDECATORI | PROCURORI | C.S.M | JURINDEX | INALTA CURTE DE CASATIE SI JUSTITIE | MINISTERUL JUSTITIEI | CURTEA CONSTITUTIONALA
avocati mediatori executori lichidatori notari publici portalul Instantelor contact
02.07.2013 | Marian GHEORGHE
Instanta a dispus evacuarea sotului recalcitrant din locuinta
facebook   yahoo   printeaza    
Judecatorii braileni, de partea victimelor violentei domestice: ordin de protectie emis pe baza inregistrarilor audio-video
Legea nr. 217/2003 pentru prevenirea si combaterea violentei in familie(republicata in 2012) este invocata tot mai des in instantele brailene, iar rezultatele nu intarzie sa apara. Tot mai multi avocati reusesc sa obtina ordine de protectie pentru clientii lor, victime ale violentei in familie, si, nu de putine ori, sotii recalcitranti sunt dati afara din locuinta, in baza hotararilor judecatoresti. Mai nou, sunt admise probe constand in inregistrari audio-video.

Un caz relevant este cel al unei brailence din cartierul Hipodrom, mama a unei fetite in varsta de 7 ani, care, nemaisuportand amenintarile si injuriile pe care i le aducea sotul aflat mai mereu in stare avansata de ebrietate, a apelat la serviciile unui avocat, obtinand din partea instantei emiterea unui ordin de protectie.

Astfel, in toamna anului trecut, Ana Ecaterina M. a introdus actiune civila pentru emiterea unui ordin de protectie, fiind reprezentata de avocatul Bogdan Botea. Femeia l-a chemat in judecata pe sotul ei, Costel M., care, din luna februarie 2012, "a inceput sa consume bauturi alcoolice in exces”, provocand scandaluri in familie, scandaluri la care asista si fetita de doar 7 ani, Maria M.
In motivarea cererii, reclamanta a precizat, printre altele, ca "fiind zilnic in stare de ebrietate, paratul provoaca scandaluri la domiciliu in prezenta copilului minor, care a fost nevoit sa plece la bunici pe perioada vacantei”.

Prin comportamentul sau, barbatul "creeaza presiuni psihice asupra familiei, in special asupra copilului in varsta de 7 ani”. "Costel M. are un caracter social extrem: doarme pe strazi, urineaza in balconul locuintei, are conflicte permanente cu vecinii”, a mai precizat braileanca devenita fara voia ei victima a violentei in familie.

Culmea, desi a fost legal citat si i s-a desemnat un avocat din oficiu (in persoana d-nei avocat Raluca-Diana Tudose), paratul nu s-a prezentat in fata instantei de judecata si nu a depus intampinare, renuntand la dreptul sau de a se apara si de a-si spune punctul de vedere. In schimb, reclamanta a solicitat si instanta a incuviintat proba cu inscrisuri, martori, dar si inregistrari audio-video relevante.

Pe 26 octombrie 2012, judecatorul Dumitru Boghiu, de la Judecatoria Braila, a pronuntat sentinta, la proces fiind prezent si procurorul Alexandra Gregorian, de la Parchetul de pe langa Judecatoria Braila. Situatia de fapt expusa de catre judecator este una cutremuratoare: "Paratul consuma bauturi alcoolice in exces, pe acest fond provoaca scandaluri frecvente la care asista si fiica sa in varsta de 7 ani, vorbeste urat, o ameninta pe reclamanta – care este nevoita sa plece de acasa impreuna cu minora, de frica paratului, nu ii place munca. Comportamentul paratului ii creeaza minorei o stare de teama, asa incat aceasta nu mai doreste sa stea cu paratul”.

In consecinta, judecatorul a admis cererea formulata pe cale de ordonanta presedintiala si a dispus emiterea unui ordin de protectie prin care barbatul reclamat a fost evacuat din locuinta pe o perioada de 6 luni, fiind obligat, totodata, sa pastreze o distanta minima de 5 metri fata de sotia sa. Fetita de 7 ani i-a fost incredintata mamei. Sentinta a ramas definitiva si irevocabila prin nerecurare.
 


Cuvinte cheie: violenta domestica, hotarare judecatoreasca evacuare din locuinta, victimele violentei domestice, ordin de protectie, judecator Boghiu Dumitru, procuror Gregorian Alexandra, avocat Botea Bogdan
 
ALTE TITLURI
Acceptand sa utilizati acest site, declarati in mod expres si implicit ca sunteti de acord cu Termenii si Conditiile impuse de SC CND LEGALIS SRL. Preluarea si reproducerea informatiilor si imaginilor publicate pe site-ul www.magistrati.ro se poate face doar cu respectarea Termenilor si Conditiilor.
© Copyright SC Avocatura.com SRL 2005-2021 ©   Copyright SC CND LEGALIS SRL 2011-2021