HOME | JUDECATORI | PROCURORI | C.S.M | JURINDEX | INALTA CURTE DE CASATIE SI JUSTITIE | MINISTERUL JUSTITIEI | CURTEA CONSTITUTIONALA
avocati mediatori executori lichidatori notari publici portalul Instantelor contact
» Ştiri
05.09.2012 | luju.ro
facebook   yahoo   printeaza    
DUPA TREI RECUZARI NEREUSITE - Judecatoarea Camelia Bogdan de la Tribunalul Bucuresti a dat o sentinta exemplar de severa afaceristului Stefan Riza – 12 ani de inchisoare pentru inselaciune si delapidare
Magistratul Camelia Bogdan (foto) de la Tribunalul Bucuresti l-a condamnat pe omul de afaceri Stefan Riza la 12 ani de inchisoare in dosarul 30275/01/3/2009, in care este acuzat ca a savarsit infractiuni de inselaciune si delapidare, in urma carora a produs un prejudiciu de peste sapte milioane de euro.

In acest dosar, inculpatul Stefan Riza a incercat sa tergiverseze procesul prin toate metodele, recuzand-o fara succes, de nu mai putin de trei ori pe judecatoarea Bogdan. Conform minutei sentintei din data de 4 septembrie 2012, pe langa condamnarea la cei 12 ani de inchisoare, lui Riza i s-a interzis, pe o perioada de cinci ani, dupa executarea pedepsei, si dreptul de a fi asociat/administrator/beneficiar real al unor societati comerciale sau imputernicit al acestora in tara sau in strainatate. Totodata, incepand cu data publicarii minutei, 4 septembrie 2012, si pe toata durata judecarii cailor de atac, afaceristul nu are voie sa paraseasca tara, sa isi schimbe locuinta fara incuvintarea organelor judiciare, precum si sa se apropie sau sa comunice cu martorii Sandulescu Calistita si Popovici Rodica.
Conform minutei, judecatoarea Camelia Bogdan a decis ca omul de afaceri Stefan Riza sa fie obligat "in solidar cu partea responsabila civilmente SC Liberty SRL la plata urmatoarelor sume de bani in vederea acoperirii pagubelor produse prin infractiunile de inselaciune savarsite de inculpatul Riza Stefan partilor civile din prezenta cauza dupa cum urmeaza: - catre S.C. APULUM S.A. A sumei de 33.838,43 USD; - catre S.C. METALEXPORTIMPORT S.A. a sumei de 32.056,16 USD si a dobanzii legale aferente din luna iunie 1997 pana la data executarii efective a obligatiei; - catre S.C. ARPO S.A. Prin lichidator judiciar Laurence Dum IPURSL a sumei de 16.786,31 USD; - catre S.C. JACOBS TRADE GROUP S.R.L. Prin lichidator judiciar Voicu Ion a sumei de 9.146,85 USD; - catre S.C. TERRA S.A. a sumei de 4.420,83 USD". Afaceristul este obligat de asemenea si "la plata catre partea civila S.C. LIBERTY S.R.L. a sumei de 1.185.862,18 USD, in vederea acoperirii pagubelor produse prin infractiunile de delapidare savarsite".

De asemenea, judecatoarea Camelia Bogdan a dispus si "mentinerea masurii de indisponibilizare a sechestrului asigurator, instituit asupra bunurilor mobile si imobile ale inculpatului Riza Stefan si a partilor responsabile civilmente S.C. LIBERTY SRL, instituit de Tribunalul Bucuresti in data de 12.08.2012, la cererea partii civile SC METALEEXPORTIMPORT SA" in vederea asigurarii acoperirii pagubelor produse prin infractiunile de inselaciune savarsite de omul de afaceri. Instanta a hotarat, totodata, si "anularea inscrisurilor falsificate de inculpatul Riza Stefan in derularea activitatilor de navlosire si agenturare," resprezentand intelegeri din perioada aprilie 1991 – ianuarie 1997.

O condamnare dupa 15 ani de anchete si procese

Potrivit rechizitoriului intocmit la data de 16.07.2009, de procurorul sef al Sectiei de combatere a infractiunilor conexe infractiunilor de coruptie din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie Doru Tulus si de procurorul Diana Stancele (vezi facsimil) impotriva omului de afaceri Stefan Riza, in calitate de administrator al societatii Liberty SRL, a fost formulata o plangere penala, inregistrata in evidentele Parchetului de pe langa Judecatoria Sectorului 1 Bucuresti, chiar de catre fosta asociata a acestuia Mihaela Anca Dumitrescu. In urma acestei plangeri s-au dispus cercetari sub aspectul infractiunilor de evaziune fiscala si delapidare.
"Ulterior, dosarul a fost instrumentat de Parchetul de pe langa Tribunalul Bucuresti, unde a fost inregistrat la nr.357/P/1998. La data de 8 mai 1998, directorul Directiei Generale de Politie a Municipiului Bucuresti a sesizat conducerea Parchetului de pe langa Curtea de Apel Bucuresti (...) solicitand preluarea de catre aceasta unitate a dosarului penal privind pe Riza Stefan, invocand ca argumente complexitatea activitatilor infractionale investigate (fiind vorba de fapte penale comise in domeniul transportului maritim international), valoarea marea a prejudiciului de peste 7 milioane USD si riscul sustragerii invinuitului Riza Stefan de la urmarirea penala", se arata in rechizitoriu.
O saptamana mai tarziu, pe 15 mai 1998, Riza a fost arestat preventiv, "retinandu-se in sarcina acestuia comiterea infractiunilor de evaziune fiscala si fals la Legea contabilitatii", masura arestarii preventive fiind mentinuta pana la data de 1 septembrie 1998, cand Tribunalul Bucuresti nu a mai admis cererea parchetului de prelungire a acestei masuri.


Cuvinte cheie: judecator BOGDAN CAMELIA
 
ALTE TITLURI
Acceptand sa utilizati acest site, declarati in mod expres si implicit ca sunteti de acord cu Termenii si Conditiile impuse de SC CND LEGALIS SRL. Preluarea si reproducerea informatiilor si imaginilor publicate pe site-ul www.magistrati.ro se poate face doar cu respectarea Termenilor si Conditiilor.
© Copyright SC Avocatura.com SRL 2005-2021 ©   Copyright SC CND LEGALIS SRL 2011-2021