HOME | JUDECATORI | PROCURORI | C.S.M | JURINDEX | INALTA CURTE DE CASATIE SI JUSTITIE | MINISTERUL JUSTITIEI | CURTEA CONSTITUTIONALA
avocati mediatori executori lichidatori notari publici portalul Instantelor contact
19.09.2013 | Rodica BULIGA
Declaratia judecatorului Madalina Afrasinie a fost facuta in contextul in care Centrul de Resurse Juridice (CRJ) a prezentat astazi un studiu in care se arata necesitatea amendarii Legii 182/2002
facebook   yahoo   printeaza    
Judecator Madalina Afrasinie : Documentele clasificate intr-un dosar incalca accesul liber la Justitie
In cadrul unei dezbateri a Centrului de Resurse Juridice care a avut loc astazi, judecatoarea Madalina Afrasinie de la Tribunalul Bucuresti a declarat ca documentele clasificate intr-un dosar incalca clar accesul liber la Justitie si nu garanteaza partilor dreptul de a avea parte la un proces echitabil.

"Un astfel de proces in care ai documente clasificate si pe care nu le declasifica emitentul este un proces pierdut din start de partea care se adreseaza. Nu inteleg ratiunea pentru care intr-un dosar sunt depuse documente clasificate, in conditiile in care partile, avocatii partilor nu au autorizatia necesara data de ORNISS pentru a avea accesul la informatii clasificate. Acele parti cum isi vor putea face probele, cum se vor putea apara in conditiile in care ele nu vad documentele care privesc raportul juridic dedus judecatii?”, a atentionat judecatorul Madalina Afrasinie, potrivit Agerpres.

Declaratia magistratului a fost facuta in contextul in care Centrul de Resurse Juridice (CRJ) a prezentat astazi un studiu in care se arata necesitatea amendarii Legii 182/2002 privind accesul la informatiile clasificate sau adoptarea unei noi reglementari care sa raspunda mai multor cerinte, precum aceea ca accesul neingradit la informatiile publice sa fie regula, iar restrangerea exercitarii acestui drept—exceptia.

Directorul executiv al CRJ, Georgiana Iorgulescu, a explicat ca legea este desueta pentru ca aceasta contine atat notiunea de informatii secrete de stat, cat si informatii secrete de serviciu, practica ce vine dintr-o epoca anterioara lui decembrie 1989.

"Dorim sa implicam oamenii interesati in acest subiect al informatiilor clasificate—in primul rand institutiile care gestioneaza astfel de informatii clasificate: SRI, MApN, MAI, SIE si multe alte institutii, plus partea de societate civila care a lucrat cu astfel de lucruri. Este vorba de Legea 182/2002 a informatiilor clasificate, care este o lege desueta, se pare ca toata lumea recunoaste lucrul acesta, dar nimeni nu-si asuma o eventuala modificare”, a declarat Georgiana Iorgulescu, potrivit sursei citate.

"Secret de serviciu inseamna ca orice institutie publica, cand doreste si cum doreste, poate sa clasifice orice fel de act, ordinul de clasificare este el insusi clasificat. Și daca e un amarat de litigiu de munca sau de contencios administrativ si vrei sa anulezi ordinul unui ministru, sa spunem, de fapt esti lipsit de orice fel de parghie, pentru ca nu ai acces la acel ordin, nu ai acces la niciun document, iar de multe ori nici judecatorul nu are acces la astfel de documente, pentru ca nu are certificat ORNISS”, a mai spus presedintele executiv al CRJ.

Prezent la discutii a fost si Vicepresedintele Comisiei Juridice a Camerei Deputatilor, Ciprian Nica, care a precizat ca, din punct de vedere procedural, amendarea legii nu este dificil de facut.

"Ne vom apleca asupra dorintelor dumneavoastra, va trebui sa dezbateti mai pe larg aceste probleme, profitati de prezenta SRI aici, vorbiti si cu SIE, pentru ca au si ei un capitol, toate serviciile trebuie aduse la masa discutiilor, pentru ca, intr-adevar, anumite sintagme parca uneori lasa impresia incalcarii unor drepturi ale oamenilor si nu este bine pentru societatea noastra”, a declarat Ciprian Nica.

Totodata, acestaa precizat ca societatea civila trebuie sa se implice mai mult in actul legiferarii si ca initiativa apartine societatii civile, in timp ce legiuitorul nu face decat sa o transpuna in lege, sa devina putere pentru toata lumea.

Alina Barbu, ca reprezentant al Ministerului Justitiei, a explicat ca discutarea Legii 182 trebuie sa vina in acord cu existenta altor legi si relatia intre clasificarea informatiilor si dreptul la protejarea surselor jurnalistice. In plus, aceasta a adaugat ca Ministerul Justitiei recunoaste importanta unei dezbateri publice si este deschis pentru o astfel de dezbatere.

Pe de alta parte, reprezentantul SRI Dumitru Dumbrava a afirmat ca nu pot fi depasite niste limite in declasificarea unor informatii, pentru ca depasirea acelor limite poate insemna pierderea unor vieti ale ofiterilor sau a surselor, poate insemna periclitarea unor operatiuni de ani de zile in care s-au investit milioane de euro.

"Exista de foarte multe ori urmatoarele situatii: ori situatii in care utilizam informatii care provin din operatiuni multi-agentie si de fiecare data cand primim mesaje de la partenerii nostri, exista un disclaimer in care se spune ca nu putem folosi informatiile decat in interes propriu. Relatiile parteneriale intr-o zona atat de sensibila cum este cea a serviciilor de `intelligence` se bazeaza pe incredere, care se castiga cu foarte multa dificultate. Noua ne-a luat 20 de ani... si se pierd intr-o secunda. Eu nu pot, daca primesc o informatie de la partenerul meu MI6, pe care imi da voie sa o folosesc clasificata intr-un dosar, s-o declasific, pentru ca in clipa respectiva toata colaborarea mea cu serviciul partener este pusa sub semnul intrebarii”, a explicat Dumbrava.

Potrivit unui studiu efectuat de Valerian Stan de la CRJ, din cauza multitudinii de deficiente din forma actuala a Legii nr. 182/2002, insemnand inclusiv o fundamentare de ordin principial, ea insasi deficitara, amendarea acestei Legi apare ca fiind practic imposibila. Prin urmare, se impune adoptarea unei noi reglementari, care sa raspunda mai multor cerinte, sustin reprezentantii CRJ.

 


Cuvinte cheie: documentele clasificate, accesul liber la justiție, ciprian nica, sri, ministerul justitiei, centrul de resurse juridice, legea 182/2002, judecator AFRASINIE MADALINA
 
ALTE TITLURI
Acceptand sa utilizati acest site, declarati in mod expres si implicit ca sunteti de acord cu Termenii si Conditiile impuse de SC CND LEGALIS SRL. Preluarea si reproducerea informatiilor si imaginilor publicate pe site-ul www.magistrati.ro se poate face doar cu respectarea Termenilor si Conditiilor.
© Copyright SC Avocatura.com SRL 2005-2020 ©   Copyright SC CND LEGALIS SRL 2011-2020